Risicofactoren suikerziekte type II
Er bestaan verschillende vormen van suikerziekte, ook wel diabetes genoemd. De meest voorkomende vorm is diabetes type II. Hierbij wordt er niet voldoende insuline aangemaakt, of de lichaamscellen worden resistent voor insuline. Een van de belangrijkste risicofactoren is overgewicht. Door een gezonde leefstijl en je bewust te zijn van de risicofactoren, is diabetes type II vaak te voorkomen. Suikerziekte is vaak te herkennen aan een aantal symtomen zoals veel dorst hebben en een extreem hongergevoel.
Verschillende vormen diabetes
Er bestaan verschillende vormen van diabetes. Zo kun je diabetes type I niet voorkomen, zwangerschapsdiabetes voor een deel en aan de risico’s van suikerziekte type II kun je wel wat doen. Hieronder worden de soorten suikerziekte op een rijtje gezet en wordt er aangegeven de risicofactoren zijn. Aan de risico’s van diabetes type II kun je zelf in een aantal gevallen wat aan doen.
Diabetes type I
Bij dit type suikerziekte houden de cellen in de alvleesklier die insuline moeten produceren ermee op. Dit gebeurt meestal als de patiënt nog een kind of een jonge volwassene is. Als de diagnose diabetes type I is vastgesteld, betekent dit dat je insuline moet toedienen. Oefeningen doen of een aangepast dieet zullen niet helpen. Mogelijke oorzaken van type I kunnen zijn: auto-immuunziekten, genetische afwijkingen en omgevingsfactoren.
Diabetes type II
Type II is de meest voorkomende vorm van diabetes. In ruim 85% van de gevallen waarbij diabetes wordt vastgesteld draait het hierom. Mensen met diabetes type II maken wel insuline aan, maar niet voldoende. Het kan ook zijn dat de lichaamscellen resistent worden voor insuline. Veel mensen met type II kunnen hun bloedsuikerspiegel op peil houden door een uitgebalanceerd dieet, door lichaamsbeweging of door medicijnen. In sommige gevallen moet een patiënt daarnaast nog insuline spuiten. Gemiddeld sterven mensen met diabetes type II wel 5 tot 10 jaar eerder dan mensen zonder diabetes.
Zwangerschapsdiabetes
Deze vorm van suikerziekte is een soort glucose-intolerantie die bij 3 tot 5 % van alle zwangere vrouwen voorkomt. Het is belangrijk dat er in de 24ste tot 28ste week van de zwangerschap extra goed op wordt gelet. Het risico om dit te krijgen wordt groter wanneer er in de familie veel diabetes voorkomt of wanneer de zwangere vrouw zwaarlijvig is. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes lopen meer risico om later in hun leven diabetes type II te ontwikkelen.
Obesitas
Dit is de meest belangrijkste risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes type II. Overgewicht kan ervoor zorgen dat het lichaam belemmerd wordt om insuline aan te maken of het efficiënt te gebruiken. Bij mensen met een BMI (Body Mass Index) van 30 of hoger is de kans 80 tot 90 procent hoger dat ze later diabetes type II krijgen dan bij mensen die een gezond gewicht hebben en houden. Mocht er sprake van overgewicht zijn, is het advies om af te vallen.
Leeftijd
De meeste mensen die diabetes krijgen zijn ouder dan veertig jaar en het risico loopt op naarmate iemand ouder wordt. Maar nu er steeds meer kinderen zijn met overgewicht, wordt bij hen ook vaker diabetes type II vastgesteld waardoor er steeds meer jongere mensen zijn met diabetes.
Zwangerschapsdiabetes
Als je zwangerschapsdiabetes hebt gehad, is de kans veel groter dat je later type II ontwikkelt. Het Nederlands Diabetesfonds stelt dat de kans op diabetes type II vijftig procent groter is tot 10 jaar na een zwangerschap met zwangerschapsdiabetes.
Diabetes in de familie
Als je een eerstegraads verwant hebt die diabetes type II heeft, loop je zelf meer risico om suikerziekte te krijgen.
Preventie
De meeste gevallen van diabetes type II zijn te voorkomen door een gezond dieet en een leefstijl met voldoende lichamelijke inspanning. Door je manier van leven actief te veranderen, kun je de risico’s op diabetes drastisch verminderen. Neem hiervoor de volgende maatregelen:
- Zorg voor regelmatig en voldoende beweging
- Eet gezond, gevarieerd en regelmatig
- Laat je bloedsuiker testen
Symptomen
Veel mensen met diabetes hebben geen duidelijke symptomen, terwijl anderen wel de symptomen hebben maar niet weten dat dit door suikerziekte komt. De meest voorkomende symptomen zijn:
- Veel dorst hebben
- Vermoeidheid
- Een extreem hongergevoel
- Onverklaarbaar gewichtsverlies
- Wazig zien
Als je een van bovengenoemde symptomen herkent en als je nog geen veertig bent, dan doe je er verstandig aan om een afspraak te maken bij je huisarts voor een bloedsuikertest. De symptomen kunnen ernstige gevolgen hebben, ook al ben je nog jong.
Lees verder