Ziekten door slechte voeding

Ziekten door slechte voeding Als je altijd ongezond eet, zul je uiteindelijk een keer met de gevolgen worden geconfronteerd. Dit kan leiden tot allerlei aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, hoog cholesterol of suikerziekte. Hartklachten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij zowel mannen als vrouwen. De meest voorkomende ziekten die verband houden met slechte eetgewoonten worden besproken. Wat kun je eraan doen om weer een gezond voedingspatroon te krijgen?

Ongezond eten

Het kan een hele tijd goed gaan, maar vroeg of laat word je met de gevolgen van een slechte voeding geconfronteerd. Je kunt wel een aantal maanden, sommigen wel meer dan een jaar slecht eten zonder ziek te worden. Op een gegeven moment krijg je de uitgestelde effecten van deze verkeerde eetgewoonten op een presenteerblaadje aangereikt. Dit kan zich uiten in allerlei ziekten of bepaalde ziekten verergeren.

Hartklachten

Hartklachten vormen de voornaamste doodsoorzaak voor mannen en vrouwen en worden vaak veroorzaakt door een reeks factoren. Daarbij moet je denken aan erfelijkheid, een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, diabetes, obesitas en te weinig lichaamsbeweging. Aan de erfelijke factoren kun je niets veranderen, maar je kunt wel opletten op wat je eet. Daarmee kun je hartklachten voorkomen.

Diabetes (suikerziekte)

Diabetes type II heeft voornamelijk te maken met factoren waar je zelf invloed op kunt uitoefenen. Zo heeft overgewicht, slechte voeding in combinatie met te weinig bewegen invloed op het krijgen van suikerziekte. Het kan zijn dat je genen hebt geërfd die eraan bijdragen dat je diabetes type II kunt ontwikkelen, maar de grootste invloed hierop is toch wel je leefstijl. Het is mogelijk diabetes type II te voorkomen of uit te stellen door overgewicht kwijt te raken en door voldoende te bewegen.

Hoge bloeddruk

Een te hoge bloeddruk kan leiden tot een beroerte, hartinfarct en hart- of nierfalen. Verzadigd vet waar je niet te veel van mag binnen krijgen, kan zowel je bloeddruk als je cholesterolgehalte verhogen. Verzadigd vet verhoogt het gehalte aan LDL (het slechte cholesterol), wat gemakkelijk aan de aderwanden blijft kleven. Dit kan leiden tot aderverkalking. De vettige laag die zich ophoopt aan de binnenkant van de bloedvaten heet plaque. De bloedvaten vernauwen en de bloeddruk stijgt.

Om hier wat aan te doen is het belangrijk minder vet te eten en te letten op het cholesterolgehalte. Eet meer groente en fruit en let op je gewicht. Overgewicht kan ook bijdragen aan een te hoge bloeddruk. Pas ook op met het gebruik van suiker. Suiker zorgt ervoor dat je lichaam zout en water vasthoudt. Het teveel aan suikers wordt omgezet in vet waardoor je overgewicht kunt krijgen.

Hoog cholesterolgehalte

Je hebt cholesterol nodig om celmembranen, sommige hormonen en vitamine D te kunnen vormen. LDL brengt cholesterol door de bloedstroom van de lever naar de rest van het lichaam. Een overmaat aan LDL kan zich gaan afzetten op de wanden van de bloedvaten, waardoor je hartklachten kunt krijgen. HDL, ook wel het goede cholesterol genoemd, brengt cholesterol weer terug naar de lever. Dit houdt in dat een hoog gehalte aan HDL in je bloed ervoor zorgt dat de overmaat aan cholesterol uit je bloedvaten verdwijnt, waardoor dat niet aan de vaatwanden kan kleven.

Je hebt vetten nodig om je lichaam goed te laten functioneren. Ze transporteren cholesterol van en naar je lever. Maar verzadigde vetten en transvetten zijn slecht voor je, omdat ze het gehalte aan cholesterol in je bloed kunnen verhogen. Verzadigde vetten zitten in voorbewerkte voedingsmiddelen zoals snacks, chips en patat. Deze vetten verhogen zowel het HDL als LDL en dit heeft een ongunstig effect. Transvetten, die o.a. voorkomen in koekjes, kant-en-klaar maaltijden en margarine, hebben een nog ongunstigere werking. Deze verlagen namelijk het HDL (goede vetten) en verhogen de hoeveelheid LDL (slechte vetten).

Osteoporose (botontkalking)

Botweefsel heeft calcium nodig om sterk te blijven. Vooral bij vrouwen boven de 50 is dit belangrijk. De helft van de vrouwen en een kwart van de mannen boven de vijftig lijden aan osteoporose. Hierdoor worden botten brozer en kunnen ze gemakkelijker breken. Je haalt calcium onder meer uit zuivel en uit groene bladgroenten. Als je besluit om calciumsupplementen te nemen, is het raadzaam deze verspreid over de dag in te nemen omdat het bloed niet ineens een grote hoeveelheid calcium kan opnemen.

Kanker

Een gezond voedingspatroon en regelmatige lichaamsbeweging zijn belangrijke instrumenten om kanker te voorkomen. Een groot deel van de gevallen van kanker is het gevolg van slechte voedingsgewoonten, overgewicht en te weinig lichaamsbeweging. Een vet voedingspatroon wordt in verband gebracht met de toename van darmkanker. Overgewicht verhoogt op zichzelf al de kans op het krijgen van kanker. Er wordt een samenhang verondersteld tussen overgewicht en darmkanker, borstkanker die zich na de overgang manifesteert evenals kanker in het baarmoederslijmvlies, de alvleesklier, prostaat en nieren.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cholesterol - De stille killer een stapje voor zijnCholesterol - De stille killer een stapje voor zijnTwee op de drie mensen in de Benelux hebben een te hoge cholesterol. Ga je voor gezondere voeding, omega 3-vetzuren en a…
Diabetes/suikerziekte: Wanneer loop je risico?Veel mensen denken dat ze niet zo snel diabetes zullen krijgen, en blijven doorgaan met een slechte levensstijl. Toch is…
Gevolgen voor de gezondheid door overgewichtGevolgen voor de gezondheid door overgewichtSteeds meer mensen hebben last van overgewicht. Ook een beetje overgewicht kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Hoe z…
Wat te doen bij overgewichtWat te doen bij overgewichtOvergewicht komt steeds vaker en in steeds heftigere vormen voor. Wat is overgewicht nu precies? Wanneer is er sprake va…

Herpangina, acute koortsHerpangina, acute koortsHerpangina is een ziekte die weinig bekendheid heeft maar toch veel voorkomt. Meestal verloopt de ziekte mild, soms ook…
Chemokuren: hoe overleef je een chemokuur?Hoewel er ongelofelijk veel verschillende chemokuren zijn, hebben de meesten de nodige bijwerkingen. Hoe kun je die bijw…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Boek: gezond ouder worden voor dummies. ISBN 9789043016513
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 16-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.