Ziekten door slechte voeding
Als je altijd ongezond eet, zul je uiteindelijk een keer met de gevolgen worden geconfronteerd. Dit kan leiden tot allerlei aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, hoog cholesterol of suikerziekte. Hartklachten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij zowel mannen als vrouwen. De meest voorkomende ziekten die verband houden met slechte eetgewoonten worden besproken. Wat kun je eraan doen om weer een gezond voedingspatroon te krijgen?
Ongezond eten
Het kan een hele tijd goed gaan, maar vroeg of laat word je met de gevolgen van een slechte voeding geconfronteerd. Je kunt wel een aantal maanden, sommigen wel meer dan een jaar slecht eten zonder ziek te worden. Op een gegeven moment krijg je de uitgestelde effecten van deze verkeerde eetgewoonten op een presenteerblaadje aangereikt. Dit kan zich uiten in allerlei ziekten of bepaalde ziekten verergeren.
Hartklachten
Hartklachten vormen de voornaamste doodsoorzaak voor mannen en vrouwen en worden vaak veroorzaakt door een reeks factoren. Daarbij moet je denken aan erfelijkheid, een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, diabetes, obesitas en te weinig lichaamsbeweging. Aan de erfelijke factoren kun je niets veranderen, maar je kunt wel opletten op wat je eet. Daarmee kun je hartklachten voorkomen.
Diabetes (suikerziekte)
Diabetes type II heeft voornamelijk te maken met factoren waar je zelf invloed op kunt uitoefenen. Zo heeft overgewicht, slechte voeding in combinatie met te weinig bewegen invloed op het krijgen van suikerziekte. Het kan zijn dat je genen hebt geërfd die eraan bijdragen dat je diabetes type II kunt ontwikkelen, maar de grootste invloed hierop is toch wel je leefstijl. Het is mogelijk diabetes type II te voorkomen of uit te stellen door overgewicht kwijt te raken en door voldoende te bewegen.
Hoge bloeddruk
Een te hoge bloeddruk kan leiden tot een beroerte, hartinfarct en hart- of nierfalen. Verzadigd vet waar je niet te veel van mag binnen krijgen, kan zowel je bloeddruk als je cholesterolgehalte verhogen. Verzadigd vet verhoogt het gehalte aan LDL (het slechte cholesterol), wat gemakkelijk aan de aderwanden blijft kleven. Dit kan leiden tot aderverkalking. De vettige laag die zich ophoopt aan de binnenkant van de bloedvaten heet
plaque. De bloedvaten vernauwen en de bloeddruk stijgt.
Om hier wat aan te doen is het belangrijk minder vet te eten en te letten op het cholesterolgehalte. Eet meer groente en fruit en let op je gewicht. Overgewicht kan ook bijdragen aan een te hoge bloeddruk. Pas ook op met het gebruik van suiker. Suiker zorgt ervoor dat je lichaam zout en water vasthoudt. Het teveel aan suikers wordt omgezet in vet waardoor je overgewicht kunt krijgen.
Hoog cholesterolgehalte
Je hebt cholesterol nodig om celmembranen, sommige hormonen en vitamine D te kunnen vormen. LDL brengt cholesterol door de bloedstroom van de lever naar de rest van het lichaam. Een overmaat aan LDL kan zich gaan afzetten op de wanden van de bloedvaten, waardoor je hartklachten kunt krijgen. HDL, ook wel het goede cholesterol genoemd, brengt cholesterol weer terug naar de lever. Dit houdt in dat een hoog gehalte aan HDL in je bloed ervoor zorgt dat de overmaat aan cholesterol uit je bloedvaten verdwijnt, waardoor dat niet aan de vaatwanden kan kleven.
Je hebt vetten nodig om je lichaam goed te laten functioneren. Ze transporteren cholesterol van en naar je lever. Maar verzadigde vetten en transvetten zijn slecht voor je, omdat ze het gehalte aan cholesterol in je bloed kunnen verhogen. Verzadigde vetten zitten in voorbewerkte voedingsmiddelen zoals snacks, chips en patat. Deze vetten verhogen zowel het HDL als LDL en dit heeft een ongunstig effect. Transvetten, die o.a. voorkomen in koekjes, kant-en-klaar maaltijden en margarine, hebben een nog ongunstigere werking. Deze verlagen namelijk het HDL (goede vetten) en verhogen de hoeveelheid LDL (slechte vetten).
Osteoporose (botontkalking)
Botweefsel heeft calcium nodig om sterk te blijven. Vooral bij vrouwen boven de 50 is dit belangrijk. De helft van de vrouwen en een kwart van de mannen boven de vijftig lijden aan osteoporose. Hierdoor worden botten brozer en kunnen ze gemakkelijker breken. Je haalt calcium onder meer uit zuivel en uit groene bladgroenten. Als je besluit om calciumsupplementen te nemen, is het raadzaam deze verspreid over de dag in te nemen omdat het bloed niet ineens een grote hoeveelheid calcium kan opnemen.
Kanker
Een gezond voedingspatroon en regelmatige lichaamsbeweging zijn belangrijke instrumenten om kanker te voorkomen. Een groot deel van de gevallen van kanker is het gevolg van slechte voedingsgewoonten, overgewicht en te weinig lichaamsbeweging. Een vet voedingspatroon wordt in verband gebracht met de toename van darmkanker. Overgewicht verhoogt op zichzelf al de kans op het krijgen van kanker. Er wordt een samenhang verondersteld tussen overgewicht en darmkanker, borstkanker die zich na de overgang manifesteert evenals kanker in het baarmoederslijmvlies, de alvleesklier, prostaat en nieren.
Lees verder