Gevolgen voor de gezondheid door overgewicht
Steeds meer mensen hebben last van overgewicht. Ook een beetje overgewicht kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Hoe zwaarder iemand is, hoe meer gevolgen dit kan hebben voor je lijf. Er zijn vele ziekten die in verband worden gebracht met overgewicht, zoals suikerziekte, hart- en vaatziekten, gewrichtsaandoeningen en een hoge bloeddruk. Ook al val je maar een beetje af, dat kan al veel positieve effecten hebben op de gezondheid.
Een beetje overgewicht is ook ongezond
Als je maar een paar kilootjes te zwaar bent, wil dat niet zeggen dat je achterover kunt leunen en kunt denken dat je geen gezondheidsproblemen kunt krijgen die met overgewicht te maken hebben. Het belangrijkste is dat je altijd moet proberen om een gezond gewicht te krijgen, al weeg je maar een beetje te zwaar. Een klein beetje gewichtsverlies kan al een hoop verschil maken. Nu is het wel zo dat extreem zware mensen meer risico’s lopen, denk maar aan gewrichtsaandoeningen of suikerziekte. Maar een paar kilootjes te zwaar hoeft niet ongevaarlijk te zijn.
Categorieën gezondheidsrisico’s
Uit het oogpunt van gezondheidsrisico's bestaan er 3 verschillende categorieën: te licht, gezond en te zwaar. Om ziek te worden
loop je de meeste risico's bij te licht of te zwaar zijn. Zo kan te licht ook erg gevaarlijk zijn als er bijvoorbeeld sprake is van
anorexia. Maar de meeste aandoeningen die met gewicht te maken hebben, vind je in de categorie die het snelst groeit: mensen met overgewicht.
Aandoeningen door overgewicht
De meeste mensen zijn zich niet bewust van de brede variatie aan medische aandoeningen die rechtstreeks verband kunnen houden met overgewicht, ook wel obesitas genoemd. Dit kan variëren van een vervelend brandend maagzuur tot de dood door een beroerte of een hartaanval. Mensen met overgewicht hebben volgens de statistieken meer kans op vroegtijdige sterfte en een lagere levensverwachting. Hoe zwaarder iemand is, hoe minder goed hij kan bewegen. Dat leidt tot een ongezondere leefstijl waarbij er minder wordt bewogen. Dit leidt weer tot gezondheidsrisico's.
Gewrichtsaandoeningen (artritis)
Pijn, stijfheid en verlies van beweeglijkheid van de handen, heupen, rug en vooral de knieën komen meer voor bij mensen met een BMI van 25 of hoger. De gewrichten hebben veel meer druk te verdragen waardoor een gewrichtsontsteking (artritis) vaker voorkomt bij mensen met obesitas. Een gewichtsverlies van 5 tot 7 kilo kan de klachten vaak al aanzienlijk verlichten en kan voortgang van de aandoening vertragen.
Hart- en vaatziekten
Obesitas (BMI van 30 of meer) verhoogt het risico op hartklachten vanwege het ongunstige effect op de vetten in het bloed. Obesitas vormt dan ook een groot risico voor bijvoorbeeld een hartaanval door het dichtslibben van de bloedvaten. Gewichtsverlies helpt bij het normaliseren van het vetgehalte in het bloed, waardoor de goede vetten zullen toenemen en slechte vetten zullen verminderen.
Diabetes type II
Het aantal patiënten met suikerziekte, diabetes type II stijgt jaarlijks. Zeker 90% van de mensen met dit type diabetes lijdt aan obesitas. Ook al zul je soms maar een klein beetje afvallen, dan zal dit al bijdragen om de te hoge bloedsuikerspiegel omlaag te helpen.
Hoge bloeddruk
Meer dan driekwart van de mensen met een hoge bloeddruk blijkt te zwaar te zijn. Vaak zal het dieet aanpassen door minder zout te eten en iets af te vallen al bijdragen aan een betere bloeddruk.
Slaapapneu
Mensen die leiden aan slaapapneu stoppen tijdens de slaap tijdelijk met ademhalen. Grotendeels van deze mensen hebben obesitas. Overgewicht is de grootste risicofactor voor het ontwikkelen van deze ernstige aandoening.
Beroerte
Mensen met een BMI van meer dan 25 hebben meer kans op een beroerte als gevolg van vette aanslag die de bloedvaten in de hersenen verstoppen. Overgewicht wordt in verband gebracht met een verhoogd cholesterolgehalte, wat leidt tot aderverkalking (atherosclerose). Dat is een directe risicofactor voor een beroerte of hartaanval.
Feiten
Uit onderzoek blijkt dat obesitas in verband gebracht wordt met kanker aan de dikke darm, borstkanker (na menopauze), baarmoederslijmvlieskanker, nier- en maagkanker. Meer dan 40% van de mensen met borst- en darmkanker zijn zwaarlijvig.
Lees verder