Informatie over overgewicht

Tegenwoordig is overgewicht een veelvoorkomend probleem. Veel mensen hebben er last van. Wat kun je er tegen doen?

Overgewicht

Overwicht is een hedendaags probleem. Het is een groot volksgezondheidsprobleem. In Nederland zijn 3 op de 10 vrouwen en 4 op de tien mannen te dik. Één op de tien mensen in Nederland heeft obesitas. In de Verenigde Staten liggen deze cijfers nog hoger. Het overgewicht wordt veroorzaakt door fast food en gebrek aan lichaamsbeweging.


Wat is te dik?

Lengte, bouw en lengte spelen bij de berekening van een gezond gewicht allemaal een belangrijke rol. Je kunt het bereken met het BMI: je deelt het gewicht (in kilogrammen) door de lengte (in meter) in het kwadraat. De uitkomsten werken als volgt:
Onder 18: ondergewicht, met mogelijke gevolgen.
  • 18-20: laag gewicht
  • 20-25: normaal gewicht
  • 25-30: overgewicht
  • 30-40: obesitas, ernstig overgewicht waarbij de gezondheid gevaar loopt.

Te dik is ongezond

Obesitas is nog niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Als je teveel lichaamsvet hebt kan het gevaarlijk zijn. Van de mensen die aan hartziekten overlijden is ongeveer 10 tot 15% veel te dik. Mensen met overgewicht hebben vaak een heel hoog cholesterol. Meestal hebben met mensen met overgewicht ook een hoge bloeddruk. Het verhoogt de kans op een beroerte, op blindheid en op een beroerte. Mensen met overgewicht hebben soms ook sneller rugpijn en artrose van knieën en heupen. Er zijn ook mannen en vrouwen met extreem overgewicht, op hun vijfentwintigste al met krukken moeten lopen.

Hoeveel afvallen?

Stel je voor je hebt een BMI van 32. Je zit dan in de gevarenzone met je gewicht. Je wilt dan een BMI hebben van 25, maar dat zul je waarschijnlijk nooit halen. Probeer uit de gevarenzone te komen door te afvallen. Te snel afvallen is ook niet goed voor je gezondheid. Ga voor advies langs bij de diëtist.

Hulp bij het afvallen

Er bestaan tegenwoordig veel afslankclubs zoals Weight Watchers. Ze zijn gebaseerd op de drie pijlers van overgewicht: te veel en te vet eten, te weinig bewegen en afwijkend eetgedrag. Mensen worden daar aangesproken op hun overwicht en hoe ze er vanaf kunnen komen. Hetzelfde effect heeft regelmatige een bezoekje te brengen aan de diëtist. Het heeft het voordeel dat ze daar voor iedereen een persoonlijk dieet kunnen vaststellen. Er zijn ook mogelijkheden om via internet af te vallen.


De chirurg

Er bestaan een aantal chirurgische methoden om mensen gewicht te laten verliezen, maar die hebben ook nadelen. Ze zijn eigenlijk bestemd voor mensen met een BMI boven de 40 en in bepaalde gevallen. Chirurgen verkleinen de maag (om sneller een gevoel van verzadiging te krijgen). Deze behandeling heeft heel wat bijwerkingen. Liposuctie is een manier om je contouren te verbeteren, het is geen manier om af te vallen. Bij liposuctie gaat het om overtollig vet op vreemde plaatsen te verplaatsen. Deze ingreep is ook niet zonder gevaar en het heeft geen positief effect op je overgewicht.
© 2012 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kan je vermageren zonder dieet?Kan je vermageren zonder dieet?Wie zonder dieet wil vermageren kan kiezen uit meerdere methoden, variërend van dieetpillen tot eetlustremmers, liposuct…
Cryolipolyse of Zeltiq procedure tegen vetrollenCryolipolyse of Zeltiq procedure tegen vetrollenLast van een buikje, te dikke billen of bovenbenen? Vetrollen verdwijnen als sneeuw voor de zon door bevriezing. Cryolip…
Beginnen met afvallenIedereen weet wat het is, afvallen. Het zou beter zijn als mensen dat ook deden. Nederlanders worden namelijk steeds dik…
Hoe kan je afvallen zonder dieetHoe kan je afvallen zonder dieetAfvallen zonder dieet, achter die slogan verbergen zich tal van aanbiedingen. Soms recepten, soms dieetpillen of dieetpo…

Afslanktips: tips om af te slanken voor snel gewichtsverliesAfslanktips: tips om af te slanken voor snel gewichtsverliesAfslanken is makkelijker gezegd dan gedaan. Sommige mensen hebben er veel moeite mee om effectief iets te doen aan het g…
Kinderen met een glutenvrij dieet komen soms tekortKinderen met een glutenvrij dieet komen soms tekortOpgroeiende kinderen hebben een bepaalde hoeveelheid aan vitaminen, mineralen en andere bouwstoffen nodig om hun groei n…
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.