Beginnen met afvallen

Iedereen weet wat het is, afvallen. Het zou beter zijn als mensen dat ook deden. Nederlanders worden namelijk steeds dikker. Inmiddels heeft ruim 47% van de volwassen Nederlanders overgewicht. Wat nog onrustwekkender is, is het feit dat al 15% van de kinderen in Nederland overgewicht hebben. De ergste categorie is de groep 65+ers in Nederland. 56% van alle Nederlandse 65+ers zijn te zwaar! Dit blijkt uit onderzoek van het tv-programma ‘Kassa’.

Overgewicht is ongezond

Wat kunnen mensen met overgewicht nou eigenlijk doen met hun overtollig gewicht? Afvallen is natuurlijk het eerste dat in je opkomt, maar afvallen is nog niet eens zo simpel als je zou denken. Veel mensen beweren dat ze ooit wel eens een dieet gevolgd hebben. Een aantal mensen hebben alleen het probleem dat ze als het ware terugvallen, omdat ze na hun dieet weer terugdraaien naar hun oude eetgewoonte. Dit fenomeen wordt ook wel het ‘jojo-effect’ genoemd. Voor mensen die problemen hebben met het behouden van een gezond gewicht wordt vaak een gewichtsconsulent(e) aangewezen om hen te helpen. Overgewicht heeft namelijk veel slechte consequenties voor je lichaam. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

  • Verhoogd risico op diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en kanker;
  • Vermoeidheid
  • Veel zweet productie
  • Gewrichtsslijtage in knieën, heupen en enkels(=artrose)

Dat klinkt allemaal niet erg vrolijk. Redelijk wat goede redenen dus om af te gaan vallen, maar nu is de vraag: hoe wil je gaan afvallen?

Afvallen

In de laatste paar jaren zijn er steeds meer gevallen van overgewicht. Een reactie op deze getallen was het maken van diëten. Je hebt bijvoorbeeld:

1. Sonja Bakker dieet: Het populairste dieet in Nederland. Het Sonja Bakker dieet is een methode waarbij je een hele boel mag eten en niet echt hoeft te letten op calorieën en toch afvalt. Het verassingselement zit in de variatie en hoeveelheden van de weekmenu’s.
2. ‘Skinny Bitch-dieet’: Dit dieet wordt de laatste tijd niet echt veel meer gebruikt, maar het komt er op neer dat je een soort van veganistische levenswijze gaat krijgen. Suikers én zoetstoffen zijn bij dit dieet ten strengste verboden!
3. Cambridge dieet: Dit dieet zorgt ervoor dat je per dag maar 800 calorieën binnen krijgt door middel van shakes, repen, soepen en/of papjes. Op die manier moet je dus lichaamsvet omzetten in energie omzetten zodat je toch nog genoeg energie hebt. Je moet voor dit dieet jezelf wel inschrijven en laten screenen bij een consulent(e). De producten voor dit dieet kunnen bij de consulent aangevraagd worden.

Onderzoek

Toch blijven wetenschappers zeggen dat deze opkomst van dergelijke diëten niet de oplossing is. Je loopt nog steeds het risico op het jojo-effect. Wetenschappers zeggen ook dat het beter is voor de wereld als iedereen zichzelf gewoon aan een normaal eetpatroon houdt. Op die manier val je namelijk ook af. Mensen associëren gezelligheid ook steeds meer met eten. Wanneer je op een feestje bent, is er namelijk altijd wel eten op tafel te vinden. “Anders is het toch niet gezellig?”

Al met al: Afvallen klinkt allemaal heel mooi, maar het zou toch beter zijn als iedereen zich aan een gezond eetpatroon zou kunnen houden.
© 2012 - 2020 Bakkertjemaart, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Voordelen van afvallenVoordelen van afvallenDe voordelen van afvallen zijn veel talrijker dan de meeste mensen denken. Wanneer zij zich de vraag stellen: 'waarom mo…
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Groene thee blijkt een wapen tegen overgewicht te zijn! Volgens wetenschappers kan door het drinken van groene thee men…
Beginnen met afvallen, hoe pak je het aan?Beginnen met afvallen, hoe pak je het aan?Wanneer je wilt afvallen, is dat niet altijd even gemakkelijk. Het kan moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven. Stel daa…

Afvallen met een citroenzuur helpt!Afvallen met een citroenzuur helpt!Het sap van een citroen heeft een lage pH-waarde, waardoor het juist zuur is. Maagzuur heeft een pH-waarde van 2 en zorg…
Minder snoepen met suikerwaterMinder snoepen met suikerwaterTijdens het diëten is het des te moeilijker om van al dat lekkers af te blijven. Snoepgoed en chocolade worden alleen ma…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Kassa

Reageer op het artikel "Beginnen met afvallen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bakkertjemaart
Gepubliceerd: 26-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!