Voordelen van afvallen

Voordelen van afvallen De voordelen van afvallen zijn veel talrijker dan de meeste mensen denken. Wanneer zij zich de vraag stellen: 'waarom moet ik afvallen?' denken zij vooral aan de voordelen voor het uiterlijk. Maar afvallen heeft ook verschillende voordelen voor de gezondheid. En een gezond gewicht heeft ook een positief effect op hoe je je voelt. Inzicht in de verschillende voordelen van afvallen kan helpen om de motivatie te vergroten. Afvallen doen de meeste mensen om er beter uit te zien, voor zichzelf en voor de mensen om hen heen. Maar de voordelen van afvallen zijn veel talrijker dan dat. Een gezond gewicht heeft niet alleen een positief effect op je uiterlijk, maar ook op je gezondheid en op de manier waarop je je voelt. Als je wilt afvallen kan het goed zijn om de verschillende voordelen van afvallen te kennen. Alleen al om jezelf te motiveren tot afvallen. door je begrip van afvallen te vergroten is het makkelijker vol te houden; zeker als je even geen zin hebt om minder te eten en meer te bewegen.

Voordelen van afvallen voor je gezondheid

Er zijn veel voordelen van afvallen voor de gezondheid. Sommige daarvan zijn heel bekend, andere veel minder. Het mooie van afvallen is dat je aan al deze gezondheidsaspecten tegelijkertijd werkt. Een gezond gewicht is op heel veel vlakken goed voor je.
 • Afvallen verlaagt je cholesterol, waardoor de kans op hart- en vaatziekten kleiner wordt. Ook krijg je minder snel een hoge bloeddruk of diabetes. Te zwaar zijn is zeker niet de enige oorzaak voor deze ziektes en kwalen, maar levert hier vaak wel een belangrijke bijdrage aan.
 • Overgewicht kan leiden tot ademhalingsproblemen, onvruchtbaarheid, menstruatieproblemen en psychische problemen. Afvallen helpt om elk van deze problemen tegen te gaan.
 • Wanneer je een gezond gewicht hebt, krijg je minder snel last van je gewrichten. Bij iemand die zwaar is, worden de gewrichten extra belast. Lichaamsdelen die veel problemen opleveren bij mensen met overgewicht zijn voeten, knieën en de rug. Door afvallen blijven je gewrichten langer soepel en kun je pijn voorkomen.
 • Afvallen kan ook leiden tot beter slapen. Bij mensen die te zwaar zijn komen namelijk vaker slaapproblemen voor dan bij mensen met een gezond gewicht. Andersom helpt goed slapen ook bij afvallen.
 • Afvallen is ook goed voor je immuunsysteem. Door meer te bewegen en gezonder te eten krijgt je immuunsysteem een boost.
 • Mensen die een gezond gewicht hebben zijn over het algemeen minder vaak ziek, en leven langer.

Voordelen van afvallen voor je uiterlijk

Veel mensen willen afvallen om er beter uit te zien. Maar afvallen heeft meer voordelen voor het uiterlijk dan de meeste denken.
 • Afvallen maakt je slanker. Buikvet verdwijnt en benen, billen en armen gaan er strakker uitzien. De meeste mensen worden hierdoor ook aanzienlijk aantrekkelijker gevonden.
 • Doordat je slanker bent, ziet niet alleen je lichaam er beter uit, kleding staat je ook beter. En hoewel je als je flink aan het afvallen bent, een groot deel van je kledingkast zult moeten vervangen, biedt dit wel de mogelijkheid om mooie kleding aan te schaffen.
 • Afvallen zorgt er ook nog eens voor dat je er jonger uit gaat zien.

Je beter voelen door afvallen

Afvallen heeft niet alleen voordelen voor je gezondheid en je uiterlijk; het zorgt er ook voor dat je je lekkerder voelt. Dat heeft verschillende oorzaken.
 • Met minder kilo's zit je lekkerder in je vel. Je hoeft geen overtollig vet mee te slepen, waardoor je energieker bent en je soepeler beweegt.
 • Afvallen zorgt ook voor meer zelfvertrouwen. Dat komt niet alleen doordat je er beter uitziet, maar ook door het afvallen zelf. Als het je lukt om kilo's te verliezen en slanker te worden, krijg je het gevoel dat je echt iets bereikt hebt. Misschien levert het ook complimentjes op uit je omgeving.
 • Een gezonder gewicht en een slanker lichaam helpen vaak ook om je minder onzeker te voelen over je lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat je meer geniet van seks en andere intimiteit.

Lees verder

© 2014 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sauna en afvallenSauna en afvallenLekker zweten in de sauna en hierdoor afvallen. Dit is de vraag die bij veel mensen afspeelt. Veel mensen geloven, dat j…
Afvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenAfvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenSteeds meer mensen willen graag wat kilo's kwijtraken. Wil jij ook afvallen? Dan zul je ook echt moeten bewegen. Dit is…
Vijf tips om met plezier af te vallen!Vijf tips om met plezier af te vallen!In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan het verliezen van gewicht eigenlijk toch best leuk zijn. Hier lees je v…
Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Groene thee blijkt een wapen tegen overgewicht te zijn! Volgens wetenschappers kan door het drinken van groene thee men…

Afvallen of een andere levensstijl?Afvallen of een andere levensstijl?Afvallen lijkt eenvoudiger, even op de tanden bijten en niet snoepen, minder en gezonder eten en zie daar… de kilo’s vli…
Trainen met je eigen lichaamsgewicht; Pull-upDe pull-up is een oefening waarbij men het eigen lichaam gebruikt als weerstand. Vooral de rug en de armen worden bij de…
Bronnen en referenties
 • Voedingscentrum.nl
 • Nhs.uk
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 18-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.