Afvallen of een andere levensstijl?
Afvallen lijkt eenvoudiger, even op de tanden bijten en niet snoepen, minder en gezonder eten en zie daar… de kilo’s vliegen eraf. Zeker de eerste kilo’s gaan ook vaak snel. Maar de vraag is wat je er mee op schiet, want we weten inmiddels ook dat niet het afvallen maar de kilo’s op de lange duur weghouden, het moeilijkste is. Toch kiezen mensen vaak voor de snelle weg.
Een andere levensstijl kan, als je snel wat kilo’s kwijt wilt, lastig zijn. Het gaat immers een stuk langzamer dan even snel wat kilo’s “lozen”. Als je geen gezonde levensstijl hebt, is het – ook als je niet te veel gewicht meedraagt – nog steeds goed deze te veranderen. Maar als je overgewicht hebt en je wilt er structureel vanaf, dan is het goed je levensstijl te veranderen. De kans op blijvend succes is veel groter.
Wanneer alleen afvallen?
Natuurlijk is er ook een groep mensen die geen structureel overgewicht heeft, maar zich af en toe te buiten gaat veel eten, enkele gezellige uitgebreide etentjes achter de rug heeft of de feestdagen iets teveel gegeten en gedronken heeft. Waar sommige mensen het geluk hebben, er nauwelijks iets van te merken, komen andere mensen enkele kilo’s aan. Als deze mensen verder een normaal en evenwichtig leven leiden, dan zijn net die kilo’s “storend” en kan even een tijdje minder en alleen gezond eten eventueel gecombineerd met wat shakes een prima oplossing zijn. Zit je weer op je oude gewicht, dan pak je het leven zoals vanouds weer op. Het enige waar je in deze voor moet waken, is dat het niet te veel voorkomt. Anders lijkt het erg veel op het bekende “jojo’en” en dat is dan weer niet goed voor het lichaam.
Wanneer een andere levensstijl?
Bron: Passion Pics Roben, Pixabay Voeding
Een andere levensstijl is goed als je structureel verkeerde voeding tot je neemt. Dit kan een mix van verschillende zaken zijn, maar kan ook aan één aspect terug te herleiden zijn. Je met denken aan onder meer:
- Erg veel koolhydraten (ook de gezonde). Als je meer inneemt dan je verbruikt, wordt het opgeslagen.
- Ruime hoeveelheid alcohol. Denk hierbij aan onder meer dagelijks meerdere flesjes bier.
- Vet eten. Als je structureel te vet eet en dan met name ook nog dierlijke vetten.
- Zondebok zoetigheid. De koekjes zijn de bekende boosdoeners en dat is ook zo. De suiker in de koekjes alleen al, is niet goed. Maar denk ook aan suikerhoudende frisdrank.
- Erg zout eten, je krijgt in een gezond voedingspatroon al genoeg zout binnen. De zoutpot niet te veel gebruiken.
- Hartige hap. Niet zoetigheid, maar de hartige hap tijdens de avonduren kan lekker zijn, maar vaak ook ruim in de calorieën. Zoals toast, worst, kaas.
Alleen minderen lost het niet op, maar als je je koolhydraten beperkt, geen zout extra toevoegt aan hetgeen je eet, niet meer dan één borrel per avond drinkt, de koekjes tot één bij de koffie beperkt en de hartige hap in de avonduren omzet naar wat gezonde snacks als komkommer, olijven of cherrytomaatjes, dan doe je niets geks in je voedingspatroon, maar je komt een heel eind.
Bron: Panmukola0, Pixabay Bewegen
Bewegen is voor iedereen goed, dat is niets nieuws. Maar je beweging is niet alleen goed voor de spieren die je in beweging zet, de verwerking van je voeding door het maag-darmkanaal wordt gestimuleerd. Niet dat je met normaal bewegen (>30 tot 45 min. per dag) veel af zult vallen, maar je lichaam reageert wel op bewegen en dus stimuleert het elkaar. Wil je afvallen met bewegen, dan moet je intensiever aan de slag. Alleen is het verstandig op voorhand na te denken iets te gaan doen wat je ook leuk vindt én vol kunt houden. Als je het niet weet, neem dan bij wat proeflessen bij verschillende sporten. Wel is het zo dat vetverbranding optimaal plaatsvindt bij onder meer het werken met gewichten, cardiofitness of een bootcamp waar je een gecombineerde training krijgt. Laat je desgewenst adviseren door de professional.
Hoe pas je het toe?
Als je kiest voor een andere levensstijl is het goed te beginnen met je huidige levensstijl. Bekijk goed hoe deze is opgebouwd, wat je wilt (of misschien wel moet) veranderen en kijk naar een manier die bij je past. Een manier die bij je past is gemakkelijker vol te houden.
Enkele voorbeelden:
- Ontbijten is belangrijk, maar als je niet veel tijd hebt, dwing jezelf dan niet uitgebreid te ontbijten. Wat niet wegneemt dat het wel gezond kan zijn. Een boterham vervangen door een kom yoghurt met fruit werk je in dezelfde tijd weg als de boterham. Eet je normaal je boterham in de auto op, maak van je “nieuwe” ontbijt dan een shake. Gaat ook prima in de auto.
- Sporten is goed en als je dat in je huidige levensstijl nauwelijks doet, kijk dan hoe je praktisch sporten in kunt passen. Behalve meer bewegen tijdens de dagelijkse zaken zoals traplopen, fietsen en wandelen, kan je ook kijken naar bijvoorbeeld twee keer per week een uur intensief sporten. Je kunt wel alle dagen in willen plannen, maar is dat realistisch? De hele week normaal bewegen en twee maal intensief sporten is een prima combinatie.
- Een andere levensstijl is ook balans. Het lijkt soms bijna een toverwoord, maar dat maakt het niet minder waar. In een hectisch leven waar je dagelijks veel indrukken opdoet, is het goed te balans te ervaren en ook rust- of zelfs stiltemomenten in te bouwen. Zowel lichaam als geest varen hier wel bij en is toe te passen op uiteenlopende wijze. De een gaat uitgebreid mediteren, de ander duikt regelmatig enkele uren de sauna in, laat zich masseren of gaat aan yoga doen en weer iemand anders gaat de natuur in. Ieder heeft zo een eigen manier om de geest tot rust te manen.
Tot slot
Of je nu een verantwoorde levensstijl hebt en even wat overtollige kilo’s kwijt wilt of het roer radicaal omgooit voor een gezonde levensstijl, je moet het willen, je moet er lol in hebben (dagelijks lachen is erg belangrijk!) en je moet het volhouden. Het effect laat zich vanzelf zien.