Afvallen door vetverbranding: vet verbranden stimuleren

Afvallen door vetverbranding: vet verbranden stimuleren Als je wilt afvallen moet je vet verbranden. Overtollig lichaamsvet maakt je zwaar en dik. Vetverbranding stimuleren kan door water drinken en het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Soms kunnen ook afslankpillen vetverbranding stimuleren, maar er is eigenlijk alleen sprake van meer vetverbranding als je ook extra gaat bewegen. Dan gaan de aanpassingen in je voedingspatroon je ook echt helpen met afvallen.

Vet verbranden door water

Voor vetverbranding in je lichaam is water nodig. Als je niet voldoende drinkt verstoor je daarmee de vetverbranding en zal het afvallen minder snel gaan. Water is nog om een andere reden belangrijk als je vet wilt verbranden. Het zorgt namelijk voor de afvoer van schadelijke stoffen uit je lichaam. Als je opgeslagen lichaamsvet verbrandt, komen er stoffen vrij, waarvan sommige schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Door voldoende te drinken kunnen deze stoffen snel afgevoerd worden. En water drinken heeft zelfs nog meer positieve effecten op afvallen.

Vetverbranding door goed ontbijten

Als je vet wilt verbranden dan is het van belang om goed te ontbijten. Als je hebt geslapen, moet je lichaam eerst weer op gang komen; dat geldt ook voor je spijsvertering en vetverbranding. Natuurlijk neem je met je ontbijt calorieën tot je. Daarom is het ook heel belangrijk wat je eet. Het is het beste om een ontbijt te nemen dat veel vezels bevat. Dat is bijvoorbeeld het geval bij muesli of volkoren brood. Ook je spijsvertering heeft energie nodig om te blijven draaien; het verteren van vezelrijk voedsel vraagt daarbij meer energie.

Na het ontbijt is het belangrijk dat je de hele dag blijft eten. Sommige mensen die willen afvallen hebben de neiging om zichzelf uit te hongeren, maar dit is lang niet zo effectief als vaak gedacht wordt. Het is belangrijk om je spijsvertering op gang te houden. Nuttig daarom minimaal maaltijden per dag; liefst aangevuld met nog twee of drie eetmomenten.

Fabeltjes over vetverbranding

Van bepaalde voedingsstoffen wordt beweerd dat ze helpen om vet te verbranden. Helaas is dit in de meeste gevallen niet waar. Aan grapefruit (of grapefruitsap) wordt bijvoorbeeld vaak toegeschreven dat het de vetverbranding zou stimuleren. Dit is niet waar. Wel lijkt grapefruit om een hongergevoel tegen te gaan, en ook dat helpt natuurlijk bij het afvallen.

Vet verbranden door kruiden en specerijen

Er zijn wel voedingsmiddelen die je helpen om vet te verbranden. Veel pittige kruiden en specerijen hebben een stimulerend effect op de vetverbranding. Denk daarbij aan curry, sambal, mosterd, peper en oregano.

Vet verbranden door calcium

Onderzoekers hebben ontdekt dat calcium help bij afvallen. Hoe dit precies werkt is niet duidelijk en het is maar de vraag of het hier daadwerkelijk om vetverbranding gaat (hoewel dat wel vaak beweerd wordt). Wel is duidelijk dat als je wilt afvallen het belangrijk is om voldoende calcium tot je te nemen. Eet dus voldoende yoghurt, kwark, melk, kaas en boter. Pas wel op met de hoeveelheid vet die er in deze producten zitten. Magere yoghurt en halfvolle melk zijn een stuk gezonder dan (volvette) kaas en roomboter.

Sporten, wandelen en spieren

Wat je ook eet, de vetverbranding komt pas echt goed op gang als je er ook bij gaat bewegen. Door beweging ga je calorieën verbranden, en als dat meer calorieën zijn dan dat er in je voedsel zitten, gaat je lichaam gebruik maken van opgeslagen lichaamsvet. Je hoeft niet per se te gaan sporten om af te vallen. Wandelen kan ook heel effectief zijn bij het afvallen.

Wanneer je de vetverbranding echt goed op gang wilt brengen, moet je ervoor zorgen dat je extra spieren aan gaat maken. Dat kan bijvoorbeeld in de sportschool, maar ook thuis met push-ups of buikspieroefeningen. Spieren zorgen voor vetverbranding. Als je aan het bewegen bent zijn het je spieren die energie nodig hebben, en hoe meer spiermassa je hebt hoe meer energie er nodig is.

Vetverbranding en hartslag

Wanneer je bezig bent met sporten of bewegen verbrandt je lichaam calorieën. Deze calorieën haalt je lichaam uit suikers of vet. Hoe de verhouding tussen suikers en vetten is, hangt af van de intensiteit waarmee je aan het bewegen bent. Naarmate je intensiever gaat sporten gaat je lichaam verhoudingsgewijs minder vet verbranden en meer suikers. Bij een gebrek aan suikers worden de spieren gebruikt, en 'eet' het lichaam als het ware de eigen spieren op. De intensiteit van het bewegen kun je bijhouden aan de hand van je hartslag (met een hartslagmeter). Als je zo snel mogelijk wilt afvallen, is het belangrijk om goed te kijken naar de hartslag voor optimale vetverbranding.

Pillen die de vetverbranding stimuleren

Pillen die vetverbranding stimuleren doen vaak veel minder dan dat ze beloven. Dat wil niet zeggen dat ze totaal geen effect hebben, maar de werking ervan is in ieder geval beperkt. Een pil die ervoor zorgt dat je gaat afvallen zonder dat je daar verder iets aan hoeft te doen bestaat sowieso niet. Wetenschappelijk zijn de effecten deze afslankpillen van deze afslankpillen vaak niet goed onderbouwd, maar in de praktijk kunnen ze je wel ondersteunen bij het afvallen. Als je veel minder eet dan gebruikelijk kunnen extra vitaminen en mineralen bijvoorbeeld van pas komen. Over het algemeen is het echter gezonder om gebalanceerde maaltijden te eten, en niet te weinig te eten; ook niet als je wilt afvallen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
X-trine, afvallen met citroensapX-trine, afvallen met citroensapX-trine citroensapkuur is een populair hulpmiddel om af te vallen. Dit dieetproduct van X-trine wordt meestal in de vorm…
Plaatselijk afvallen, kan dat?Plaatselijk afvallen, kan dat?Vooral vrouwen hebben de wens om van sommige lichaamsdelen, zoals de buik, billen, bovenbenen en de heupen, enkele kilo´…
Hartslag voor optimale vetverbranding bij afvallenHartslag voor optimale vetverbranding bij afvallenJe hartslag kan je helpen als je wilt afvallen. Er is namelijk een hartslag die zorgt voor een optimale vetverbranding.…
Kilokiller – afvallen met drie drankjes per dagKilokiller – afvallen met drie drankjes per dagKilokiller is een serie bruistabletten die hulp bieden bij het afvallen. Met de Kilokiller bruistabletten maak je een di…

De Digitale Detox: Ontgiften van brein en lichaamDe Digitale Detox: Ontgiften van brein en lichaamOf het nu gaat om whatsappen, facebooken, tweeten, downloaden of e-mailen, een groot deel van onze tijd brengen we door…
Afvallen of een andere levensstijl?Afvallen of een andere levensstijl?Afvallen lijkt eenvoudiger, even op de tanden bijten en niet snoepen, minder en gezonder eten en zie daar… de kilo’s vli…
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 25-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.