Afvallen door krachttraining: spieren als energievreters

Afvallen door krachttraining: spieren als energievreters Als je wilt afvallen kun je door middel van conditietraining of cardiotraining veel calorieën verbranden. Door conditietraining te combineren met krachttraining versnel je dit proces. Door krachttraining maak je extra spieren aan, die vragen om energie. Als deze energie tijdens het sporten wordt geleverd, verbrand je extra calorieën en verlies je dus gewicht. Zelfs in rust zijn spieren energievreters en ben je dus aan het afvallen. Zowel bij afvallen in de sportschool als bij gewicht verliezen thuis loont het de moeite hier rekening mee te houden. Als je wilt afvallen doe je dat normaal gesproken door middel van conditietraining of cardiotraining. Je gaat hardlopen of fietsen, of je maakt in de sportschool gebruik van apparaten waarbij je langere tijd achter elkaar dezelfde simpele beweging maakt; roeien is bijvoorbeeld erg populair. Andere vormen van conditietraining zijn steps en zumba. Bij al deze vormen van beweging ben je langere tijd (vaak tien minuten tot een uur) aan het bewegen, om daarmee extra calorieën te verbranden. Als je gewicht wilt verliezen is cardiotraining, naast minder en gezonder eten, uiterst effectief.

Krachttraining

Naast cardiotraining of conditietraining is er ook krachttraining. Hierbij zet je niet je uithoudingsvermogen in, maar je spierkracht. Door regelmatige krachttraining groeien je spieren en word je sterker. Wat veel mensen echter niet weten is dat krachttraining ook kan helpen als je wilt afvallen.

Afvallen door krachttraining

Wanneer je aan conditietraining doet gebruik je je spieren in je benen, armen en andere delen van je lijf. Het zijn deze spieren dier tijdens het sporten om extra energie vragen, en die er dus voor zorgen dat je extra calorieën verbrandt. Als je harder fietst, loopt, of roeit heb je meer energie nodig en verbrand je dus meer calorieën.

Maar ook als je meer spieren hebt verbrand je meer calorieën; ook als je deze niet extra inzet bij het sporten. Sterker nog, spieren vragen constant om energie; ook als je in rust bent. En ook in rust geldt: hoe meer spieren; hoe meer calorieën je gebruikt en hoe sneller je gewicht verliest.

Afvallen door spieren

Door krachttraining kun je ervoor zorgen dat je meer spieren in je lijf hebt. Hoewel je tijdens de krachttraining dus niet heel veel calorieën aan het verbranden bent, heeft het op de lange termijn wel degelijk effect. De extra spieren die je kweekt zijn ware energievreters.

Afvallen in de sportschool

Als je naar de sportschool gaat omdat je gewicht wilt kwijtraken is het van belang om de conditietraining en krachttraining met elkaar te combineren. Door conditietraining verbrand je daadwerkelijk calorieën; door dit af te wisselen met krachttraining, zorg je ervoor dat je dit zo effectief mogelijk kunt doen. In professionele sportscholen kunnen ze je hier meer informatie over geven. Vaak is het ook mogelijk om een instructeur een persoonlijk trainingsschema op te laten stellen.

Thuis afvallen

Thuis heb je veel minder mogelijkheden dan in een sportschool. Toch hoef je niet per se naar een sportschool toe om af te vallen. Met hardlopen, fietsen en zelfs wandelen kun je heel veel voor elkaar krijgen, zo lang je het maar regelmatig en lang genoeg doet. Twee of drie keer in de week twintig of dertig minuten hardlopen of een uurtje wandelen kan op de lange termijn heel wat kilo's schelen.

Je kunt het sporten ook hier effectiever maken door ook je spieren te ontwikkelen. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is opdrukken of sit-ups of andere buikspieroefeningen. Als je het wat serieuzer aan wilt pakken, kun je ervoor kiezen om een fitnessapparaat aan te schaffen waar je verschillende spiergroepen mee kunt trainen. Voor je arm-, schouder- en borstspieren kun je met één of twee halters allerlei oefeningen uitvoeren om daar verschillende spieren verder mee te ontwikkelen.

Afvallen: een kwestie van volhouden

Hoewel een goede trainingsschema een groot verschil kan maken, en een combinatie tussen krachttraining en conditietraining absoluut effectiever is dan enkel conditietraining, is iets anders het meest essentiële als je wilt afvallen: een blijvende motivatie voor afvallen. Afvallen doe je namelijk niet van de ene op de andere dag: het is van groot belang dat je je voorgenomen bewegingsactiviteiten ook volhoudt. In ieder geval tot het moment dat je naar je eigen idee je doel qua afvallen gehaald hebt, maar liefst ook daarna om je streefgewicht ook te behouden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenAfvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenSteeds meer mensen willen graag wat kilo's kwijtraken. Wil jij ook afvallen? Dan zul je ook echt moeten bewegen. Dit is…
Afvallen als je ouder wordtAfvallen als je ouder wordtAls je ouder wordt heb je minder calorieën nodig. Daardoor wordt het moeilijker afvallen als je ouder bent. Gelukkig zij…
Voldoende bewegen om te kunnen afvallenVoldoende bewegen om te kunnen afvallenOm uw gewichtsverlies te versnellen is het belangrijk om voldoende te sporten. Afhankelijk van ieder zijn tijd dient hie…
Kom op gezond gewicht: train je spierenKom op gezond gewicht: train je spierenHet wordt zo vaak gezegd: Wil je afvallen, dan moet je meer bewegen. Een zeer effectieve manier van bewegen die bijdraag…

Sixpack-training voor een strakke buikSixpack-training voor een strakke buikWie de gestaalde sixpack van een getraind lichaam verwart met een sixpack bier, krijgt een wasbeerbuik in plaats van een…
Hoe gezond is een eierkoek wanneer je wilt afvallen?Hoe gezond is een eierkoek wanneer je wilt afvallen?De eierkoek is sinds 2007 een zeer populair tussendoortje in Nederland. Ook wanneer men wil afvallen is de eierkoek zeer…
Bronnen en referenties
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 24-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.