Hoe gezond is een eierkoek wanneer je wilt afvallen?

Hoe gezond is een eierkoek wanneer je wilt afvallen? De eierkoek is sinds 2007 een zeer populair tussendoortje in Nederland. Ook wanneer men wil afvallen is de eierkoek zeer geliefd. Toch is het nog maar de vraag of een eierkoek als tussendoortje nu wel zo gezond is. Doordat dieetgoeroe Sonja Bakker de eierkoek als gezond tussendoortje heeft geïntroduceerd, zijn de mensen in de veronderstelling dat er gekozen wordt voor een gezond tussendoortje. Is er dan voor de eierkoek als tussendoortje wel een gezonde keuze gemaakt?. Uit onderzoeken is gebleken dat de eierkoek, in vergelijking met andere tussendoortjes, behoorlijk veel calorieën bevat. Hierdoor wordt dan ook regelmatig de vraag gesteld: "Hoe gezond is de eierkoek nu eigenlijk echt?".

De eierkoek en Sonja Bakker

De mensen zijn al jaren met hun lichaamsgewicht bezig en waren erg blij met de aanbeveling, neem een eierkoek als tussendoortje, van gewichtsconsulente Sonja Bakker.

Sonja Bakker

Gewichtsconsulente Sonja Bakker wist veel bekendheid te verwerven door het publiceren van haar eerste boek. Het boek heeft de ideale titel: "Bereik je ideale gewicht!". Van het in 2005 verschenen boek, gevuld met strikte weekmenu's die volgens de schrijfster de sleutel tot gewichtsvermindering zouden moeten zijn, werden meer dan 400.000 exemplaren verkocht. Het boek stond vanaf de tweede week van 2006 tot maart 2007 onafgebroken in de top-10 van de meest verkochte boeken in Nederland. In 2007 en 2008 was het dieet van Sonja Bakker dan ook het populairste dieet van Nederland. In haar boek: "Zomerslank met Sonja" introduceerde de dieetgoeroe de eierkoek als een heel gezond tussendoortje. Het gevolg was dan ook een toename van de vraag naar eierkoeken. Door de vele aanhangers van het dieet van Sonja Bakker konden de supermarkten in die tijd dan ook de eierkoeken niet voldoende inkopen. Vaak waren de schappen, na het vullen van de vakken, alleen in de ochtenduren te koop. De aangevulde eierkoeken bleken in de regel al na enkele uren verkocht te zijn.

Kritiek.

Na een aantal jaren van immense populariteit begon de populariteit van Sonja Bakker eind 2008 sterk af te nemen.Het gevolg was dat daardoor ook de verkoop van haar boeken in 2008 sterk afnam. Volgens de boekverkopers wel met 80%. In september 2009 liet Sonja Bakker weten dat zij per 1 januari 2010 zou stoppen met de meeste van haar activiteiten. De afname van haar populariteit is overigens hoofdzakelijk te wijten aan de twijfels die voedingsdeskundigen en andere dieetgoeroes hadden bij de aanbevolen diëten van Sonja Bakker. Zo publiceerde de Universiteit van Wageningen in 2008 een onderzoek waarbij het dieet van Sonja Bakker als laagste uit de bus kwam. Ook de opvolger van Sonja Bakker, Dr. Frank stak zijn twijfels over het dieet van Sonja Bakker niet onder stoelen of banken. Dr. Frank wist met zijn nieuwe inzichten al snel de Nederlandse dieetmarkt te veroveren.

Dr. Frank en de eierkoek

Door de nieuwe inzichten en onderzoeksuitslagen werd het dieet van Sonja Bakker steeds vaker kritischer bekeken. Daardoor wordt tegenwoordig ook de door Sonja Bakker geliefde eierkoek steeds vaker onder de loep genomen en als tussendoortje bekritiseerd. Zo liet Dr. Frank in december 2011, in zijn wekelijkse column in de Telegraaf, weten dat een oliebol nog gezonder zou zijn dan een eierkoek. (lees ook het artikel: De oliebol gezonder dan een eierkoek). De eierkoek was in het dieet van Sonja Bakker een zeer geliefd tussendoorproduct. Dit omdat de eierkoek een zeer laag vetgehalte heeft. Echter is niet alleen een laag vetgehalte belangrijk voor de gezondheid. Wanneer er gekeken wordt of een product wel of niet gezond is, moet er ook rekening gehouden worden met het suikergehalte van een voedingsproduct. En ook met het aantal koolhydraten. Juist de verborgen suikers die een product bevat zorgen er vaak voor dat mensen toch aankomen. Terwijl men vaak juist denkt, dat men aan het lijnen en gezond aan het eten is. Gebleken is dat ook een eierkoek veel verborgen suikers bevat. Zo blijkt een eierkoek, omgerekend in suikerklontjes, ongeveer 4 suikerklontjes bevat. De suikers die een eierkoek bevat worden zeer snel omgezet tot energie. Het lichaam kan deze energie in rusttoestand niet zo snel verwerken en het lichaam zal de geconsumeerde suikers dus opslaan als reserve-vet. Dit reserve vet is dan ook het vet dat de mensen dik maakt.

Voedingswaarden eierkoek

Het is belangrijk om bij het eten van producten de voedingswaarden te kennen en te weten wat de gevolgen van het eten van bepaalde producten voor het lichaam kunnen zijn.

De voedingswaarden worden weergegeven per eierkoek.

Calorieën105.0
Energie (Joule)441
Eiwit2.0
Koolhydraten22.0
Vet1.0

Gezonde tussendoortjes ter vervanging van een eierkoek

Af en toe een eierkoek kan volgens deskundigen helemaal geen kwaad. Echter geldt voor een eierkoek, als bij zoveel andere tussendoorproducten, eet een eierkoek met mate. Met de wetenschappelijke inzichten van 2012 is het dan ook de vraag of een eierkoek wel als geregeld tussendoortje gegeten zou moeten worden.

Enkele alternatieve tussendoortjes ter vervanging voor een eierkoek zijn:

  • Rijstwafel
  • Beschuit met kaas 20+
  • Tomaatjes
  • Plakje ontbijtkoek
  • Appel
  • Schaaltje magere yoghurt

Koolhydraatarm dieet

Overigens moet hierbij wel aangegeven worden dat de keuze voor wat betreft het beste tussendoortje, sterk afhankelijk is van het door betrokkene gekozen dieet. Dus wanneer er gekozen wordt voor een koolhydraatarm dieet, dan is het bijvoorbeeld erg raadzaam om te kiezen voor een tussendoortje zonder koolhydraten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: Een oliebol is gezonder dan een eierkoek!Afvallen: Een oliebol is gezonder dan een eierkoek!Met oud en nieuw in aantocht vragen we ons opeens weer af hoe gezond of ongezond oliebollen eigenlijk zijn? Een oliebol…
Unieke traktatiesBent u of is uw kind bijna jarig? En wilt u een lekkere maar ook een unieke traktatie maken om uit te delen? Dan zit u b…
Calorieën in je ontbijt en lunch: brood, beleg en fruitCalorieën in je ontbijt en lunch: brood, beleg en fruitHet eten van ontbijtkoek, crackers en eierkoeken om af te vallen is onzin. De kern van diëten is minder calorieën inneme…
Mathijs Vrieze, Lekker eten en gezonder afvallenMathijs Vrieze, Lekker eten en gezonder afvallenMathijs Vrieze is de nieuwe dieetgoeroe, na Sonja Bakker is er nu ook een boek van zijn hand, met menu's om gezond af te…

Afvallen door krachttraining: spieren als energievretersAfvallen door krachttraining: spieren als energievretersAls je wilt afvallen kun je door middel van conditietraining of cardiotraining veel calorieën verbranden. Door conditiet…
Hoe moet je de body mass index waarde wel toepassen?Hoe moet je de body mass index waarde wel toepassen?Iedereen die heeft het erover. Je moet gezond leven en daartoe moet je afvallen. Een goede indicator van hoeveel je kunt…
Bronnen en referenties
  • www.ad.nl
  • www.telegraaf.nl
  • www.voedingswijzer.com
  • www.sonjabakker.nl
  • www.wijvallenaf.com
Reacties

Inge, 27-10-2014
Volgens mij geldt hetzelfde voor ontbijtkoek als voor de eierkoek… Eveneens relatief veel suikers… Bijzonder dat dat hier als alternatief wordt aangeraden! Reactie infoteur, 29-11-2014
Hoi Inge,

De reden om het te noemen had niets met de suikers te maken. Let vooral op de komende artikelen.

Met vriendelijke groet,

TekstSchrijverT

Dick, 18-09-2014
Helemaal eens met voorgaande dames. Het Sonja bakker lijkt een geliefde bezigheid. Jaren geleden via haar dieet afgevallen en nog steeds op gewicht. Van veel criticasters stel ik me voor, dat ze vanwege overgewicht ook eens een kuurtje doen, leuk afvallen en vervolgens met hun vriendinnen weer vrolijk voortgaan op de oude weg. Duh, geen wonder dat Sonja dan niet helpt. Montignac, Dr Frank…. alle diëten krijgen kritiek te verduren van mensen die, blijkbaar, hun levensstijl slechts tijdelijk aanpassen. Ook van wetenschappers (uit Wageningen of waar dan ook) word je simpel. Volgens het ene onderzoek is iets prima, een volgende zal op zijn kop gaan staan om te bewijzen dat het toch anders moet.
Gewoon je eetgewoonten blijvend aanpassen, eten met afwisseling en met mate. En met Sonja is dat voor de dagelijkse keuken in NL nog het meest simpel; geen ingewikkeld gedoe van "wat niet met wat?" of aldoor calorieën tellen. En een keer geen zin? Dan "Schijt aan Sonja!". Reactie infoteur, 28-09-2014
Goedemorgen Dick,

Heldere taal en door goed naar je lichaam te luisteren en een eetgewoonte aann te nemen die bij je past, moet het lukken om op gewicht te blijven.

Veel succes,

TekstSchrijverT

Renée, 21-03-2014
Helemaal mee eens Nicole, mensen denken altijd iets 'beters' gevonden te hebben. Bij elk dieet moet je met mate eten, dus ook de eierkoek. Niks mis mee. Reactie infoteur, 22-03-2014
Goedemorgen Renée,

Voor elk dieet geldt, je moet er in geloven en het dieet moet bij je passen en met het volgen van een dieet is niets mis mee.

TekstSchrijverT

Nicole, 11-07-2013
Volgens mij zegt Sonja Bakker nergens dat het een gezond tussendoortje is. In de weekmenu's staat er maar af en toe een eierkoek op als tussendoortje. Volgens mijn mening om te laten zien dat af en toe iets minder ongezonds eten ook mag. Reactie infoteur, 09-08-2013
Hoi Nicole,

Het boek "Zomer slank met Sonja" ook gelezen?

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 30-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.