Afvallen: Een oliebol is gezonder dan een eierkoek!

Afvallen: Een oliebol is gezonder dan een eierkoek! Met oud en nieuw in aantocht vragen we ons opeens weer af hoe gezond of ongezond oliebollen eigenlijk zijn? Een oliebol is een vette hap, dus gezond kan het niet zijn. Toch bevatten oliebollen minder calorieën dan een eierkoek, terwijl een eierkoek toch bij veel diëten wordt gezien als een gezond tussendoortje. Volgens Dr. Frank gaan een dieet en een oliebol dan ook prima samen. Een oliebol is een betere keus dan een eierkoek, maar zoals bij alle tussendoortjes geldt: Eet ze met mate! Dit jaar moet je er echt aan geloven. Je hebt een tijdje terug op de weegschaal gestaan en je hebt aan de hand van je verkregen gewicht en je lengte je bmi berekent. Je moet afvallen. Ook tijdens oud en nieuw zul je daar niet aan ontkomen. Dit betekent dus geen oliebol dit jaar voor jou, of toch wel?

Oliebollen gezond of ongezond?

Oliebollen worden door velen als zeer ongezonde lekkernij beschouwd. Oliebollen bestaan uit suikers en zitten boordevol calorieën. Daarnaast worden ze gefrituurd in frituurvet, dus inderdaad oliebollen mogen niet beschouwd worden als gezonde lekkernij. Echter als we een oliebol gaan vergelijken met andere tussendoortjes, dan blijkt een oliebol opeens zo slecht nog niet te zijn.

Eierkoek

Eierkoek / Bron: Sander Van Der Wel, Flickr (CC BY-SA-2.0)Eierkoek / Bron: Sander Van Der Wel, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Wanneer we een oliebol gaan vergelijken met een eierkoek komen we opeens tot een grote ontdekking. Juist de eierkoek werd jarenlang als gezond tussendoortje gezien en aangeprezen door veel diëtisten, bijvoorbeeld zoals Sonja Bakker. Wanneer we een eierkoek en een oliebol gaan vergelijken blijkt echter de oliebol zo ongezond nog niet te zijn.

Een oliebol bevat namelijk 256 kcal per 100 gram en een eierkoek 287 kcal per 100 gram. Ook in vergelijking met andere lekkernijen en tussendoortjes, zoals een plak cake, een stukje speculaas, een gevulde koek of een ontbijtkoek, bevat de oliebol de minste calorieën. In het calorieënoverzicht oliebollen, appelflappen en appelbeignets lees je meer over het aantal calorieën in de diverse oudejaarslekkernijen.

Een oliebol en het Dr. Frank dieet

Naast het aantal calorieën heeft de oliebol, volgens internist Dr. Frank die bekend is van het populaire Dr. Frank dieet , meer pluspunten. Een oliebol bevat weliswaar meer onverzadigde vetten dan een eierkoek of plakje cake, maar minder koolhydraten. Volgens Dr. Frank, die een voorstander is van het koolhydraat armdieet, zijn de onverzadigde vetten in een oliebol beter voor de gezondheid. Met name voor de cholesterol zijn de onverzadigde vetten in een oliebol beter, dan de vele koolhydraten die een eierkoek bevat.
Juist een te hoog cholesterol is zeer risicovol voor een goede gezondheid, wanneer je dus een te hoog cholesterol gehalte hebt of in de risicozone zit kies je liever voor een oliebol dan een eierkoek volgens Dr. Frank.

Gezond frituurvet

Frituren heeft een ongezond imago, waardoor alle gefrituurde lekkernijen gelijk als ongezond worden beschouwd. Toch kan een gefrituurde hap gezonder zijn dan een koek uit de fabriek. Dit hangt af van de vetten die er gebruikt worden. Producten bereid in vers frituurvet zijn gezonder dan producten uit de fabriek. Wanneer je "gezond" wilt frituren maak je gebruik van vloeibaar frituurvet. Vloeibaar frituurvet bevat veel onverzadigde vetzuren, die een gunstige invloed hebben op het cholesterolgehalte. Dit in tegenstelling tot vast frituurvet dat wel veel verzadigde vetzuren bevat. Veel oliebolkramen en snackbars maken nog wel gebruik van vast frituurvet. Wanneer je gezond wilt frituren en gezonde oliebollen wilt eten dit jaar doe je er dus verstandig aan om zelf oliebollen te bakken.

Het aantal calorieën per dag

Oliebol / Bron: Roolrool, Flickr (CC BY-2.0)Oliebol / Bron: Roolrool, Flickr (CC BY-2.0)
Ok, we zijn er dus achter dat je best een oliebol mag eten tijdens oud en nieuw. De boog kan immers niet altijd strak gespannen zijn. Afvallen moet ook leuk zijn en zonder af en toe eens een lekker tussendoortje lukt het niet om de motivatie vast te houden. Hou alleen wel rekenschap met het aantal calorieën per dag. Een oliebol tijdens oudjaaravond kan dan betekenen dat het verstandig is om je lunch aan te passen. Dus zoals altijd geldt ook voor de oliebol: Snoep verstandig, snoep met mate!

Lees verder

© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oliebollen en appelflappenOliebollen en appelflappenÉén ding dat je niet mag vergeten met kerst en oud en nieuw is oliebollen en appelflappen. Lees in dit artikel hoe je ze…
Oliebollen bakken, mét een smaakjeIedereen kent de oude vertrouwde oliebol wel en veel mensen kunnen deze ook zelf maken. Maar wist je dat je een heleboel…
Het lekkerste recept voor een oliebol zonder melkHet lekkerste recept voor een oliebol zonder melkVeel oliebollen worden gebakken met deeg dat bereid is met melk. Helaas is het zo dat een groot gedeelte van de Nederlan…
Oliebollen met roomHet is al weer bijna zover dat we het oude jaar gaan uitluiden. In Nederland wordt op deze avond traditioneel oliebollen…

Blijvend afvallen: verleidingen weerstaanBlijvend afvallen: verleidingen weerstaanEr is altijd wel iemand jarig en is het geen Pasen, dan is het wel Valentijnsdag of Kerst. Oftewel: er is altijd genoeg…
Pas op met gevaarlijk dieettipsPas op met gevaarlijk dieettipsVeel mensen willen flink wat kilos kwijtraken. Dit kan op een gezonde manier, maar het is niet gemakkelijk. Er zijn ech…
Bronnen en referenties
Reacties

Jose, 21-05-2013
Er wordt gesproken over het aantal calorieën per 100 gram, terwijl het volgens mij belangrijker is hoeveel calorieën er per stuk in zitten! Een oliebol is zwaarder dan een eierkoek, dus bevat hij toch meer calorieën Reactie infoteur, 09-08-2013
Hallo Jose,

Een oliebol blijkt nog niet zon ongezonde keuze te zijn.
Een oliebol bevat namelijk 256 kcal per 100 gram en een eierkoek 287 kcal per 100 gram. Ook in vergelijking met andere lekkernijen en tussendoortjes, zoals een plak cake, een stukje speculaas, een stroopwafel of een gevulde koek, blijkt juist de oliebol de minste calorieën te bevatten.

TekstSchrijverT

Sietske, 02-01-2013
Zouden we dan toch even willen kijken naar het gehalte aan vetten en verzadigde vetzuren in een oliebol en eierkoek. Dat is bij een oliebol toch wel wat hoger dan bij de eierkoek. Niet alleen kcal tellen ook de rest van de voedingswaarde! Reactie infoteur, 03-01-2013
Bedankt voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk niet alleen de kcal zijn van belang. Daarom is het handig om ook het artikel waar naar verwezen wordt even te lezen. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/dieet/101040-oliebollen-gezond-of-ongezond.html. Hierin wordt meer aangegeven over de vetten in een oliebol.

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.