Blijvend afvallen: verleidingen weerstaan

Blijvend afvallen: verleidingen weerstaan Er is altijd wel iemand jarig en is het geen Pasen, dan is het wel Valentijnsdag of Kerst. Oftewel: er is altijd genoeg te snoepen! Als je wilt afvallen, is het lastig om nee te zeggen tegen alle verleidingen. Hoe krijg je dat toch onder controle? Er zijn verschillende denktrucs en handige tips die je kunnen helpen om beter om te gaan met verleidingen.

Denk vooruit

Het bedmoment

's Avonds in bed denk je: 'had ik nu echt zoveel moeten eten?' Herkenbaar? Dit baalmoment kun je voorkomen. Op het moment dat je overdag wilt snoepen of snacken, denk je aan jezelf in bed. Hoe zou die persoon in bed zich voelen over wat je nu in je mond wilt stoppen? En: hoe zou de bed-versie van jezelf zich voelen als je nu NIET voor de snelle verleiding gaat? Ook als je denkt: 'Jammer van dat bedmoment, ik wil NU wat lekkers,' blijf jezelf toespreken. Je voelt je later echt beter als je nu niets neemt.

Als één of twee keer hebt ervaren hoe het is om iets niet te nemen, en hoe je je daar 's avonds over voelt, weet je dat het de moeite waard is.

Van uitstel komt afstel

Wil je NU wat lekkers, stel het dan uit. Heb je na het avondeten bijvoorbeeld zin in een toetje of iets zoets, neem jezelf dan voor om daar een half uur mee te wachten. Zet desnoods een wekker. In de meeste gevallen zul je merken dat je eigenlijk geen behoefte hebt aan snoep. Heb je alsnog wel zin in wat lekkers, neem dan een normale portie.
Op het werk kun je hetzelfde doen. Trakteert iemand? Zeg dan: 'Ik neem misschien later wat, dankjewel.' Zo weiger je heel beleefd. Ben je de rest van de dag met je werk bezig, dan merk je dat je het stuk taart ook weer vergeten bent.

Je gezondheid

Veel snoepen en snacken is ongezond. Ja, dat weet iedereen. Maar onze hersenen zijn nog niet zo getraind dat ze heel ver vooruit kunnen denken. Veelal reageren ze op het nu. Als je nu trek hebt, moet je nu eten. De truc: leer je hersenen aan dat ze wél vooruit denken. Ben je onderweg en wil je graag een snelle hap halen? Visualiseer jezelf dan met twintig kilo erbij. Voel hoe je aderen dichtslibben. Denk aan een moment dat je misselijk werd van te veel eten. Stel jezelf voor hoe eten er in je buik uitziet, als het in je maag zit. Dat lijkt gelijk een stuk minder aantrekkelijk.

Zeg niet altijd nee

Je hoeft echt geen taart en andere lekkernijen af te zweren. Neem jezelf voor om per twee keer dat er wordt getrakteerd één keer ja te zeggen. De andere twee keer zeg je: 'Ik doe de volgende keer weer mee.' Het scheelt per jaar toch de helft van de traktaties en je hebt niet het gevoel dat je er veel op inlevert.

Gezond snacken

Met bepaalde apparaten, zoals stoomkokers en de ActiFry, kun je gezond en toch lekker eten. Maak eens zelf patat en bak dit niet in olie, maar in de ActiFry. Zonder alle frituurvet in de friet worden zelfs je patatjes gezond en kun je evengoed blijven genieten van lekker eten. Apparaten te duur? Dan is ook ovenfriet een optie. Nee zeggen tegen al je snacks hoeft dus echt niet.

Leid jezelf af

Eet iets gezonds

Snijd een appel in vier partjes en snijd elk partje nog twee keer door. Serveer dit in een schaaltje en je hebt een gezond snackmoment. Ditzelfde kun je doen met ander fruit. Mandarijntjes pel je langzaam en eet je per partje op. Zo is er met elk soort fruit wel een langer eetmoment van te maken. Omdat veel mensen snoepen uit verveling, is dit een ideale oplossing.

Ga bewegen!

Zit je voor de tv? Sta dan op en bekijk je programma al hupsend en springend. Is dat teveel voor je? Liggend op de bank kun je ook rek- en strekoefeningen doen of met je benen een fietsbeweging maken. Zo voorkom je dat je uit verveling gaat eten.

Lees verder

© 2011 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuwjaarsdag: Goede voornemensNieuwjaarsdag. Vuurwerk, oliebollen en gezelligheid zijn kenmerkend voor deze dag. Het inluiden van het nieuwe jaar. Maa…
Goede voornemens betreft afvallenJe hebt een goed voornemen betreft het afvallen en bezit de nodige motivatie om te veranderen. Maar hoe ga je deze voorn…
Goede voornemens realiserenHet hebben van goede voornemens alleen, zal niet voldoende zijn om het uiteindelijke doel ook werkelijk te realiseren. N…
Hoe maak je je goede voornemens waar met visualisatie?Elk jaar op 1 januari begint iedereen vol goede moed te werken aan zijn of haar nieuwe voornemens. Gebruikelijke goede v…

Het berekenen van de BMI en het ideale gewichtHet berekenen van de BMI en het ideale gewichtOvergewicht is een hardnekkig probleem dat steeds meer voorkomt onder de Nederlandse bevolking. Wanneer we spreken over…
Afvallen: Een oliebol is gezonder dan een eierkoek!Afvallen: Een oliebol is gezonder dan een eierkoek!Met oud en nieuw in aantocht vragen we ons opeens weer af hoe gezond of ongezond oliebollen eigenlijk zijn? Een oliebol…
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 22-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.