Afvallen? Leer eerst meer over de weegschaal!

Afvallen? Leer eerst meer over de weegschaal! Als je bezig bent met afvallen of een dieet, dan sta je waarschijnlijk vaak op de weegschaal. Er zijn echter genoeg mensen die niet weten hoe je precies moet aflezen wat er op de weegschaal staat. En heb je eigenlijk wel een goede weegschaal of is het tijd voor een andere? Kortom: hoe gebruik je de weegschaal om effectief af te vallen?

De geschikte weegschaal

De analoge weegschaal

Een analoge weegschaal is vaak minder nauwkeurig dan een digitale. De meeste analoge weegschalen hebben een draaischijf. Ga je erop staan, dan komt de draaischijf in beweging. Hij schiet vaak over je daadwerkelijke gewicht heen om uiteindelijk terug te keren naar wat je echt weegt.

Voordeel: deze weegschaal doet het altijd en je hebt geen batterijen nodig.
Nadeel: deze weegschaal is minder nauwkeurig.

De digitale weegschaal

Van de digitale weegschaal zijn honderden soorten in omloop. Je hebt weegschalen die beweren je vetpercentage te meten. Een officiële meting, bijvoorbeeld bij de dokter, diëtist, of bij de sportschool, kan echter afwijken van de meting die de weegschaal doet. Vertrouw hier dus niet blind op en onthoud dat de weegschaal een indicatie geeft. De eenvoudige digitale weegschaal geeft simpelweg je gewicht aan, vaak tot op vijfhonderd of honderd gram nauwkeurig.

Voordeel: deze weegschaal is vrij nauwkeurig.
Nadeel: deze weegschaal heeft batterijen nodig.

Tip: weeg je jezelf vaak in een donkere omgeving? Kies dan voor een LED-display. In een lichte omgeving is LCD beter.

Hoe weeg je jezelf?

Het lijkt simpel: je zet de weegschaal neer en je gaat staan. Toch zijn er enkele zaken waar je tijdens het gebruik van een weegschaal op moet letten. De belangrijkste tip is om te zorgen dat de weegschaal op een vlakke, gladde ondergrond staat. Hierdoor krijg je het meest betrouwbare meetresultaat. Controleer ook af en toe of de batterijen nog goed werken. Tot slot is het belangrijk dat je na enkele jaren je weegschaal vervangt. Hoe ouder de weegschaal, hoe minder betrouwbaar.

Hoe vaak wegen?

Het wordt gelukkig steeds vaker terecht gezegd: elke dag op de weegschaal staan heeft geen zin. Eens per week is eigenlijk ook al te vaak. Als je echt in de gaten wilt houden hoe je afvalt, is eens per drie weken of per maand voldoende. Je gewicht kan namelijk schommelen (zie ook hieronder: fluctuaties in je gewicht) en dat werkt demotiverend. Neem jezelf dus voor om je heel af en toe te wegen.

Wanneer wegen?

Om een betrouwbaar getal te zien, kun je je het beste op vaste tijden wegen. Zet bijvoorbeeld in je kalender of agenda een kruisje op elke eerste en derde zaterdagochtend van de maand om tien uur.

Wat zegt het getal op de weegschaal?

Laten we over één ding duidelijk zijn: de weegschaal vertelt je niet ronduit of je te dik bent of niet. Hoe langer je bent, hoe meer je mag wegen. Daarbij geldt ook dat hoe meer je sport, hoe meer spieren je waarschijnlijk hebt. Omdat spieren meer wegen dan vet, kun je er zeer slank uitzien terwijl je meer weegt dan die minder slanke collega die niets aan sport doet.

Laat dus je gewicht niet meteen beïnvloeden hoe je je voelt!

Als je (bijvoorbeeld met een goed dieet) gezonder gaat eten en meer gaat sporten, kan het zijn dat je niets afvalt of iets aankomt doordat je spieren opbouwt. Je verliest tegelijkertijd vet, maar door het toenemen van je spiermassa kan je gewicht minder spectaculair naar beneden gaan dan je had gehoopt.

Fluctuaties in je gewicht

Dan heb je ook nog te maken met hormonen. Het is onmogelijk om een maand lang precies hetzelfde te wegen. Sterker nog; zelfs een week kan niet. 's Ochtends weeg je weer wat anders dan 's avonds en je gewicht schommelt gemiddeld twee kilo. Dat wil zeggen dat je opeens twee kilo zwaarder kunt zijn, maar ook twee kilo lichter, zonder dat je er wat voor hoeft te doen. Hoe dit komt? Onder meer doordat je op sommige dagen minder vocht vasthoudt dan op andere dagen. Dit is nog een reden om niet alleen op het getal op de weegschaal te letten maar ook goed in de spiegel te kijken. Zie je er gezonder, fitter uit maar ben je niets afgevallen? Geef dan niet op, want je doet het nog steeds goed.

Lees verder

© 2011 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheidDe meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheidVeel mensen zijn opzoek naar en manier om af te vallen. Vaak wordt er dan gezocht naar een populair dieet. Een populair…
Weight Watchers combineren met een ander dieetAfvallen met Weight Watchers is anders dan afvallen met veel andere diëten. Weight Watchers vertelt je namelijk niet wat…
Wat is voor jou het beste dieet?Wat is voor jou het beste dieet?Er zijn ontzettend veel soorten diëten en sommige beloven dat je in een mum van tijd veel kunt afvallen. Voo sommige men…
Afvallen: Hoe en Wat?Afvallen: Hoe en Wat?Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht. Deels wordt overgewicht veroorzaakt door een aanleg in onze…

Afvallen met behulp van groene smoothiesAfvallen met behulp van groene smoothiesSmoothies zijn heerlijke verkoelende drankjes, waarbij fruit wordt gepureerd in de blender en veelal wordt aangelengd me…
Afvallen door middel van brood, het brooddieetAfvallen door middel van brood, het brooddieetVeel mensen diëten niet op deze manier: het brooddieet. Vroeger werd er namelijk gedacht dat je dik werd van brood, maar…
Reacties

Daggie, 08-04-2018
In de sportschool heb je de normale en de digitale weegschaal op digitale ben ik 4kg zwaarder

Hoe kan dat? Reactie infoteur, 16-04-2018
Goedemorgen, het kan zijn dat de weegschalen verkeerd of anders staan afgesteld. Heb je de sportschool gevraagd hoe het komt dat hun weegschalen zo uiteenlopen qua meting?

Xxx, 03-10-2012
Nou ik kijk elke dag op de weegschaal en val niks af terwijl ik mijn best doe en gewoon mijn dieet volg, normaal val ik halve kilo af per dag. Ik ben bang wat de gevolgen zijn zal ik nog ooit afvallen? Anders doe ik alles voor niks, ik wacht op antwoord help me aub! Reactie infoteur, 15-10-2012
Hoi, vervelend dat je er zoveel mee bezig bent zonder dat het effect lijkt te hebben. Een tip is om in plaats van elke dag eens per maand op de weegschaal te staan. Je lichaam is namelijk elke dag anders en je gewicht kan ook schommelen. Een halve kilo per dag afvallen is geen gezonde hoeveelheid. Normaal is om 0,5 tot 1,5 kilo per week kwijt te raken. In het begin gaat dat relatief snel. Daarna stabiliseert je gewicht zich.

Wat voor dieet volg je? Vaak helpt het meer om jezelf aan te leren gezonder te eten en voldoende te bewegen. Uiteindelijk zul je merken dat je veel beter in je vel zit en je lichaam gezonder en strakker wordt.

Beweeg je trouwens veel? Dan kan het ook zijn dat je niet afvalt omdat je spieren opbouwt. Spieren wegen meer dan vet.

Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 02-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.