Effectief afvallen: slimme keuzes maken

Effectief afvallen: slimme keuzes makenAls je moeite hebt met afvallen, heeft een omschakeling in je manier van eten het meeste effect. Maar hoe zorg je ervoor dat je slimme keuzes maakt? Er zijn verschillende trucs en weetjes die je kunnen helpen bij het maken van gezonde keuzes maken. Door slim te kiezen kun je het afvalproces verbeteren en vaak zelfs versnellen!

Lees meer over gezonde voedingsmiddelen

De eerste stap naar gezonder eten en, als dit nodig is, afvallen, is om meer te leren over eten. Weinig mensen zijn op de hoogte van gezonde voedingsmiddelen en weten hoe ze juiste keuzes moeten maken. Je hoeft echt niet te leren om calorieën te tellen, als je maar weet dat een appel bijvoorbeeld gezonder is dan een appelflap. 'Ja, dat weet iedereen,' denk je waarschijnlijk. Dat klopt, maar wist je bijvoorbeeld ook dat rode sauzen veel minder slechte en meer goede voedingsstoffen bevatten dan witte? Dat een tosti op bruin brood veel meer vult en gezonder is dan een tosti met wit brood? Dit zijn de slimme trucjes die je kent als je meer over voeding weet.

Ken je eetbehoeftes per dag

Met onder meer de app van MyFitnessPal kun je zien wat je dagelijks eetbehoefte is. Met deze basis in gedachten kun je een gezond eetpatroon samenstellen. Je zult merken dat je bij trek eerder denkt dat je nog wel een broodje of wat fruit kan nemen omdat je nog niet genoeg vezels binnen hebt gehad, terwijl je normaal eerder zou snoepen of snacken.

Slim eten op een barbecue

Help, een barbecue! De meeste mensen zitten tjokvol na een barbecue. Niet zo gek, want gemiddeld wordt er drie keer meer vlees gegeten dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Hoe los je dit op?

Neem meer sla en groenten
Voordat het vlees warm is, doen veel mensen zich tegoed aan de stokbroodjes met kruidenboter. Trap niet in die val en kies voor een flink bord met salade (liefst geen aardappel- of pastasalade, maar eentje met veel groen). Eet dit met smaak en zo langzaam mogelijk. Je zult merken dat je sneller vol zit.

Neem de tijd
Vraagt iemand of je nog een stuk vlees of iets anders wilt, zeg dan: 'Ik laat eerst nog even het vorige stuk zakken.' Je slaat dan al een ronde vlees over en kunt intussen wat lichts eten, zoals sla of groenten. Bovendien merk je dat je uiteindelijk veel minder vlees en stokbrood eet.

Slim stokbrood en vlees eten
Af en toe een stokbroodje nemen is helemaal niet erg. Kies zo mogelijk voor bruin of volkoren stokbrood. Een groot stuk is ideaal voor je hamburger. Ananas en sla en eventueel wat saus op dit broodje maken het af. Je hamburger vult zo een stuk meer en is nog gezonder ook. Als je een stokbroodje smeert, kies dan eerder voor rode tapenade of pesto dan voor kruidenboter of roomkaas.

Neem zelf initiatief
Kom je vaak op een barbecue waar helemaal geen sla te vinden is? Neem als cadeau een gezonde fruitsalade mee als toetje en een salade met veel groen, tomaat en komkommer als bijgerecht.

Slim kiezen

Om nog een keer terug te komen op jezelf inlezen: als je weet wat gezond is, kun je ook gezonde keuzes maken. Natuurlijk duurt het even voordat je alles weet over voeding. Gebruik daarom onderstaand lijstje als hulp om gezonder te kiezen. Let wel: de gezondste optie is niet per se de gezondste optie in het algemeen - het is bedoeld als beste alternatief voor de ongezondste of minder gezonde keuze.

Gezondste keuzeGemiddeld gezonde keuzeOngezonde keuze
Volkoren broodje met 30+-kaasBruin broodje met 40+ kaasWit broodje met room- of smeerkaas
Patatje ketchupPatatje satéPatatje mayonaise/fritesaus
HumusTapenadeKnoflooksaus/kruidenboter
Roomboter op brood*Boter op broodHalvarine op brood
Quinoa, zwarte linzen, speltVolkoren pasta, zilvervliesrijstPasta, witte rijst
Rode sauzen (op basis van tomaat)Rode sauzen met roomWitte sauzen
(zelfgemaakte) rode soepen, bouillonsGebonden soepenRoomsoepen (zoals champignon)
Vegetarische pizza, dunne bodemPizza hawaii, normale bodemMeat lovers' pizza, dikke bodem, rand gevuld met kaas
Fruit op brood, zoals aardbeienAppelstroop en jam op broodbrie op brood
* Roomboter bevat betere vetten en voedingswaarden dan halvarine.

Daarbij is het zo dat hoe vaker je een gezonde keuze maakt, hoe meer dit een gewoonte wordt. Straks maak je al je gezonde keuzes automatisch. Onthoud verder dat hoe klein deze veranderingen ook lijken, ze samen een groot effect kunnen hebben op je gezondheid. Je zult met veel kleine aanpassingen in je eetpatroon een stuk sneller en beter afvallen.

Lees verder

© 2011 - 2025 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.