11 redenen waarom sporten zo goed is

11 redenen waarom sporten zo goed is Sporten heeft een positieve invloed op ons lichaam. Niet alleen is het goed voor de algehele gezondheid, maar het heeft ook een aantal mentale voordelen zoals het verbeteren van het zelfvertrouwen, het geheugen en helpt bij het bestrijden en voorkomen van een depressie. Door te sporten krijg je een slankere taille en kan ook je sociaal leven een boost krijgen. Welke voordelen heeft sporten zoal nog meer?

Goed tegen ziektes

Door te sporten versterk je je immuunsysteem, wat dan weer tot gevolg heeft dat je veel minder snel vatbaar zult zijn voor infecties, schimmels, virussen en bacteriën.

Vermindert de kans op het ontstaan en de ontwikkeling van depressies

Bij het sporten ontstaat er de aanmaak van endorfine in de hersenen. Dit zorgt ervoor dat mensen zich gelukkiger voelen. Angstaanvallen en somberheid worden hierdoor tegengehouden. Mensen die al depressief zijn merken een verbetering van hun gemoedstoestand als ze gaan sporten.

Slankere taille

Te weinig lichaamsbeweging en ook stress zullen ervoor zorgen dat we sneller verdikken. Bij stress wordt er in ons lichaam het hormoon cortisol aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat vetaanmakende enzymen in vetcellen gestimuleerd worden. Door het sporten kunnen we de aanmaak hiervan beperken want het zorgt ervoor dat we het vet verbranden. De endorfine die vrijkomt tijdens het sporten zal er bovendien voor zorgen dat de cortisol zal worden afgebroken. Dit alles heeft dus tot gevolg dat onze buik zal afslanken, want onze buik zit vol vetcellen.

Goed voor zelfvertrouwen

Sporten heeft een stimulerend effect voor het zelfvertrouwen. Alleen al door het feit dat we weten dat we aan onze lijn werken en bezig zijn met ons lichaam kan ons lichaam doen stralen.

Goed voor nachtrust

Door te sporten kan je ervoor zorgen dat je dieper slaapt en ook sneller uitgerust bent. Je nachtrust wint aan efficiëntie.

Betere vruchtbaarheid

Sporten kan de vruchtbaarheid bij zowel man als vrouw positief beïnvloeden. Bovendien stimuleert het de zin in seks. Bij vrouwen heeft geregeld eens sporten een positief effect op de duur van de vruchtbare periode en zal de menopauze langer kunnen worden uitgesteld.

Goed voor het geheugen

Door het sporten hebben we een verhoogde zuurstofaanvoer naar de hersenen. Dit alles kan er ook voor zorgen dat we creatievere oplossingen bedenken voor een probleem waarmee we aan het sukkelen zijn.

Goed voor het sociaal leven

Je inschrijven in een sportclub of afspreken om bv. eens te gaan joggen kan een goede uitlaatklep zijn en een goede manier om je sociaal leven wat kracht bij te zetten.

Langer leven

Geregeld eens sporten, en dat hoeft dan nog niet eens zo lang te zijn, zal ervoor zorgen dat je lichaam in een betere conditie geraakt en zo langer zal meekunnen.

Snellere verwerking van een kater

Het kan altijd eens zijn dat we op een feestje een glaasje teveel op hebben. Iemand die geregeld eens sport zal in staat zijn om sneller een kater te verwerken.

Sporten als lichaamsbeweging

Bij sporten denken mensen vaak aan competitie en het presteren maar dat hoeft het daarom niet te zijn. Gewoon eens sporten ter ontspanning door bv. een lange wandeling te gaan doen, eens joggen of wat in de tuin werken is ook een vorm van sporten en voor degene die niet graag intensief sporten is dit een manier om van de positieve gevolgen van sporten mee de vruchten te plukken!
© 2011 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Waist Trainer, een slanke taille trainen met een korsetWaist Trainer, een slanke taille trainen met een korsetEen Waist Trainer of Taillevormer, is een korset, speciaal ontworpen om de taille zo slank mogelijk te ´trainen.' Je val…
Sporten voor een beter libidoSporten voor een beter libidoWanneer we jong en energiek zijn is er meestal niets mis met ons libido. Zin in seks hebben we vaak bijna dagelijks, maa…
Sporten: waarom het echt moet!Sporten: waarom het echt moet!Natuurlijk weet iedereen dat sporten gezond is, maar dat is niet genoeg om de meeste mensen over te halen. Beginnen met…

Effectief afvallen: slimme keuzes makenEffectief afvallen: slimme keuzes makenAls je moeite hebt met afvallen, heeft een omschakeling in je manier van eten het meeste effect. Maar hoe zorg je ervoor…
Vetverbranding, hoe verbrand je sneller vetten en calorieën?Vetverbranding, hoe verbrand je sneller vetten en calorieën?Getrainde spieren zorgen voor een snellere en effectievere vetverbranding. Wie calorieën wil verbranden zorgt voor getra…
Bronnen en referenties
  • Goed gevoel Mei 2011: speciale editie
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 01-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.