Afvallen: pak het positiever aan
Niet meer snoepen, niet meer teveel voor de tv zitten... het zijn allemaal voornemens om af te vallen. Toch kun je veel effectiever bezig zijn. Lees verder en pak het positiever aan! Met een positieve insteek kun je namelijk een stuk verder komen dan met een negatieve benadering. Dit kun je gelijk al toepassen.
Waarom negatief niet werkt
Het woordje 'niet' en het woordje 'geen' zijn lastig te verwerken voor de hersenen. Ga maar na: als je de belangrijkste woorden uit de zin: 'Ik wil niet vet eten' haalt, dan kom je op een kern van 'wil vet eten'.
Het bekendste voorbeeld van de werking van de hersenen is het voorbeeld van de witte ijsbeer. Mensen werd gevraagd om een week lang NIET aan een witte ijsbeer te denken. Het lukte niemand. Logisch, want als iemand tegen jou zegt om niet aan een witte ijsbeer te denken, zie je hem waarschijnlijk meteen voor je.
De toepassing in eten
'Ik mag geen snoep meer' is ook zo'n zin. Hiermee denk je gelijk aan snoep. 'Ik ga geen pizza meer eten, want dat is ongezond,' heeft hetzelfde effect. Je gaat alleen maar nadenken over alles wat je niet meer mag. Veel diëten concentreren zich ook op wat je allemaal weglaat: geen koolhydraten, geen vetten... behalve dat je deze voedingsstoffen nodig hebt, heeft een dieet waarbij weinig mag ook weinig zin.
Heb je weleens gehoord van iemand die een allergie heeft? 'Wat erg, dat je zoveel niet mag,' zeg je misschien tegen zo'n persoon. 'Welnee,' is dan vaak het antwoord, 'want dit mag ik allemaal wel.' Vervolgens komt er een enorme lijst met producten die de persoon nog wel mag hebben. Het is dan ook veel beter en effectiever om te letten op wat je wel mag, en dit is toepasbaar voor je dieet of gezonde voedingswijze.
Positiviteit inzetten
Nu zijn we aangekomen bij het gedeelte waar we deze psychologie effectief gaan inzetten. Want hoe draai je 'ik mag geen snoep meer' om naar iets positiefs? Hieronder een aantal voorbeelden.
Van negatief naar positief
- Ik neem geen snoep meer > elke vrijdagmiddag neem ik om vier uur wat lekkers
- Ik eet geen pizza en patat meer > twee keer per maand haal ik een patatje of bestel ik een lekkere pizza
- Ik wil geen ongezonde troep meer > ik ga lekkere, gezonde recepten opzoeken en uitproberen
Jezelf bepaalde voedingsmiddelen geheel ontzeggen houd je nooit vol, terwijl het een stuk makkelijker wordt om gezonder te eten als je focust op wat je mag. Neem je jezelf voor om eens in de zoveel tijd 'ongezond' te genieten, dan kun je steeds naar deze momenten toeleven.
In de psychologie worden deze tactieken ook wel ingezet voor mensen die veel piekeren. 'Een half uur per dag mag je een piekermoment hebben,' is dan de truc. Mensen die dan piekeren, denken: 'Dit bewaar ik voor mijn half uur piekeren'. Dit lijkt op bovenstaande denktechniek. Als je zin hebt in snoep, denk je niet: 'ik mag dit niet', maar 'o lekker, vrijdag is het zover'. Zo houd je het honderd keer beter om.
Sta jezelf fouten toe
'Het is niet gelukt, nu heeft het hele gezonde eten geen zin meer', wordt vaak gedacht. Het is logisch dat je af en toe toch 'ja' zegt tegen dat gebakje op het werk, of dat handje chips op een feestje. Straf jezelf niet, maar geniet oprecht van die momenten. Proef het gebakje, denk bij elk hapje na over hoe lekker het is. Je zult je niet alleen sneller vol en verzadigd voelen, je houdt ook nog eens een positiever gevoel over. Denk: 'Dit smaakte goed, en vrijdag neem ik drie snoepjes in plaats van zes.' Houd het effectief en positief.
Lees verder