Basisbegrippen van het Atkins Dieet

Basisbegrippen van het Atkins Dieet Het Atkins dieet is een populair dieet dat zich richt op het verminderen van de koolhydraten inname in het voordeel van de consumptie van meer eiwit-rijk voedsel. Het vereist strenge aandacht voor de hoeveelheid koolhydraten in de voeding, vooral tijdens de eerste paar weken. Het volgende is een overzicht van het Atkins Dieet:

De basis van het Atkins Dieet

Het kernbegrip van het Atkins dieet is dat hij meent dat de overconsumptie van en overgevoeligheid voor koolhydraten aan de basis ligt van het aankomen in gewicht. Het principe van het Atkins dieet baseert zich op de manier waarop je lichaam de koolhydraten verwerkt die je eet en niet hoeveel vet je eet - en dat dat ervoor zorgt dat je gewicht een probleem is.

Dr. Atkins zegt dat veel mensen met overgewicht insuline resistent worden dat de cellen die koolhydraten omzetten in glucose (die overgaat in energie) niet goed werken. Atkins doet vermoeden dat het meer dan waarschijnlijk is dat de meeste mensen met overgewicht in feite insuline resistant zijn. Dr Atkins zijn remedie is om de insulineresistentie (of eenvoudige overconsumptie van koolhydraten) streng te beperken.

Met het oog op het volgen van het Atkins-plan, moet je beginnen met toezicht op en de controle van je koolhydraten-inname. Er zijn specifieke voedingsmiddelen die zijn toegestaan en niet toegestaan tijdens bepaalde delen van het plan. In het bijzonder moet jeje onthouden van het eten van 'slechte' koolhydraten, zoals verwerkte voorverpakte voedingsmiddelen, Het Atkins dieet is een populair dieet dat zich richt op het verminderen van de koolhydraten inname in het voordeel van de consumptie van meer eiwit-rijk voedsel. Het vereist strenge aandacht voor de hoeveelheid koolhydraten in de voeding, vooral tijdens de eerste paar weken. Het volgende is een overzicht van het Atkins Dieet:

De basis van het Atkins Dieet

Het kernbegrip van het Atkins dieet is hij meent dat de overconsumptie van en overgevoeligheid voor koolhydraten aan de basis ligt van het aankomen in gewicht. Het principe van het Atkins dieet baseert zich op de manier waarop uw lichaam de koolhydraten verwerkt die je eet en niet hoeveel vet je eet - en dat dat ervoor zorgt dat ons gewicht een probleem is.

Dr. Atkins zegt dat veel mensen met overgewicht insuline resistent worden dat de cellen die koolhydraten omzetten in glucose (die overgaat in energie) niet goed werken. Atkins doet vermoeden dat het meer dan waarschijnlijk is dat de meeste mensen met overgewicht in feite insuline resistant zijn. Dr Atkins zijn remedie is om de insulineresistentie (of eenvoudige overconsumptie van koolhydraten) streng te beperken.

Met het oog op het volgen van het Atkins-plan, moet je beginnen met toezicht op en de controle van je koolhydraten-inname. Er zijn specifieke voedingsmiddelen die zijn toegestaan en niet toegestaan tijdens bepaalde delen van het plan. In het bijzonder moet jeje onthouden van het eten van 'slechte' koolhydraten, zoals verwerkte voorverpakte voedingsmiddelen (koekjes) en junkfood.

Hoe werkt het Atkins-dieet?

Door het verminderen van je koolhydraten-inname tot minder dan 40 gram per dag kom je in een lichamelijk proces genaamd ketose. Ketose is een toestand waarin je lichaam vet verbrandt als brandstof. Dr. Atkins zegt ook dat ketose invloed zal hebben op de productie van insuline, waardoor meer vet wordt voorkomen dan wordt gevormd. Dr. Atkins zegt dat als je eenmaal in ketose bent je lichaam vanzelf efficiënter wordt door het gebruik van vet als brandstof, en je verlangen voor koolhydraten zal verdwijnen en je zult niet de voedingsmiddelen missen waar je voorheen naar verlangde.

De dieet fasen en de voedsel

Het Atkins dieet bestaat uit de volgende vier fasen: inductie, aanhoudend gewichtsverlies, pre-onderhoud en onderhoud.
Inductie is de eerste 14 dagen van het plan waarbij Atkins zegt dat je tot 15 kilogram kunt verliezen. Dit snelle gewichtsverlies kan worden toegeschreven aan het beperken van de koolhydraten-inname tot 20 gram per dag. De enige koolhydraten toegestaan tijdens de Inductie zijn low-carb groenten zoals sla, broccoli en tomaten. Je bent beperkt tot drie kopjes per dag. Je moet ook een aantal andere voedingsmiddelen elimineren waaronder een aantal die worden beschouwd als verder gezond, zoals yoghurt, fruit en zetmeelrijke groenten (zoals aardappelen). Een aantal dranken zijn ook verboden terrein tijdens de inductie.

Tijdens de volgende fase -het lopend gewichtsverlies - kun jeje koolhydraten inname met vijf gram verhogen, maar je zult uiteindelijk aan het plateau geraken dat je nodig hebt en zal je je koolhydraten inname nogmaals dienen te beperken. Tijdens de pre-onderhoud zal de snelheid van gewichtsverlies vertragen. Je zult dan in staat zijn om "te testen" of je bepaalde voedingsmiddelen veilig kunt toevoegen aan je dieet zonder gewichtstoename als gevolg.

Zodra je op je streefgewicht bent, ga je de onderhoudsfase in en kun je meer koolhydraten introduceren in je dieet, maar niet de "slechte" hiervan, omdat zij zullen resulteren in wederom een gewichtstoename. Je moet vanaf nu gezonde koolhydraten in plaats van geraffineerde koolhydraten (zoals wit brood) kiezen . Als je in gewicht toeneemt kan je weer, op elk gewenst moment, met het Atkins dieet starten.
© 2011 - 2024 Webverdiener, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Atkins dieet: inleidingAtkins dieet: inleidingHet Atkins dieet is een dieet waarbij men geen calorieën hoeft te tellen maar waarbij men let op het aantal koolhydraten…
Atkins dieet: dieetproductenAtkins dieet: dieetproductenHet Atkins dieet kan aangevuld worden met diverse dieetproducten welke je kunnen helpen bij het afvallen. Er zijn Atkins…
Diëten met AtkinsAfvallen is een moeilijke opgave die vaak zo lang mogelijk uitgesteld wordt. Nu met de zomer naast de deur waarbij de bi…
Dr. Atkins dieet, het principeDr. Atkins dieet, het principeDr Robert C. Atkins (1931-2003), een amerikaanse hartspecialist, die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen met…

Afvallen: pak het positiever aanAfvallen: pak het positiever aanNiet meer snoepen, niet meer teveel voor de tv zitten... het zijn allemaal voornemens om af te vallen. Toch kun je veel…
Het broodwisseldieet: op snelle wijze afvallenmijn kijk opHet broodwisseldieet: op snelle wijze afvallenIn de jaren tachtig en negentig was het brooddieet - ook wel een broodwisseldieet genoemd - een dieet dat populair was o…
Webverdiener (3 artikelen)
Laatste update: 14-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.