mijn kijk op

Het broodwisseldieet: op snelle wijze afvallen

Het broodwisseldieet: op snelle wijze afvallen In de jaren tachtig en negentig was het brooddieet - ook wel een broodwisseldieet genoemd - een dieet dat populair was om op korte termijn veel gewicht te verliezen. De ene dag eet je normaal en de andere dag eet je alleen brood. Het dieet is gemakkelijk uit te voeren, sommigen raken 2 kilo in een week tijd kwijt. Ook is het een goedkoop dieet. De laatste jaren is het dieet in de vergetelheid geraakt. Kun je afslanken door dit dieet te volgen?

Wat het brooddieet inhoudt

Het brooddieet is gemakkelijk om uit te voeren. In 1984 werd dit dieet geïntroduceerd door de Nederlandse arts dr. C.M. de Vos. De ene dag wordt er alleen brood gegeten. De voorkeur gaat uit naar volkorenbrood omdat deze meer vezels bevat. Daarbij drink je water, koffie of thee zonder suiker. Bouillon is ook toegestaan. Op de andere dag wordt er normaal gegeten waarbij je tussen de hoofdmaaltijden een verantwoord tussendoortje mag zoals bijvoorbeeld een stuk fruit. Probeer op deze dag wel de calorierijke en vette voedingsmiddelen te vermijden. Sla hierbij geen hoofdmaaltijden over. Er wordt vanuit gegaan dat dit dieet de alvleesklier beïnvloed zodat er geen overtollige insuline wordt aangemaakt.

Voldoende voedingsstoffen

Er werd gedacht dat het brooddieet onvoldoende voedingsstoffen zou bevatten. Dit is onderzocht door TNO en hieruit blijkt dat dit niet het geval is. Er wordt wel geadviseerd om dit dieet niet langer dan 6 weken te volgen omdat er anders wel tekorten kunnen ontstaan. Veel mensen zijn van mening dat je van brood eten dik wordt: dit is onjuist. Omdat brood vetarm is en veel vezels en voedingsstoffen bevat, zou het juist geen dikmaker zijn.

Voordelen

Het voordeel is dat dit dieet vrij eenvoudig is om uit te voeren. Het is gemakkelijk om vol te houden en je valt er van af. Soms kun je wel 2 kilo in een week tijd afvallen. Indien je erbij beweegt zul je meer resultaat hebben. Ook is dit dieet vrij goedkoop want je hoeft geen dure lightproducten te kopen. Doordat je wilt afvallen, ben je bewust bezig met eten. Hierdoor zul je al gezonder gaan eten en minder calorieën binnen krijgen dan normaal waardoor je afvalt. Het brooddieet is een voorbeeld van een koolhydraatrijk dieet waarbij je toch gewicht kunt verliezen.

Nadelen

Er zijn mensen die dit dieet volgen die maagklachten kunnen krijgen. Als dit het geval is, kun je beter stoppen met het brooddieet en een ander dieet gaan volgen. Hoewel je snel gewicht kunt verliezen met dit dieet zullen de kilo's er weer aan komen zodra je stopt met dit dieet. Dit geldt voor alle diëten waarbij je snel gewicht verliest. Als je dit dieet langer doet dan 6 weken dan is er een kans aanwezig om tekorten te krijgen. Als je op de wisseldagen genoeg groente en fruit binnen krijgt door dit rijkelijk aan je voedingspatroon toe te voegen, dan kun je dit dieet 6 weken achter elkaar doen.

Conclusie

Zoals met elk dieet zal het motiverend werken dat als je ermee bezig bent en ziet dat je snel gewicht verliest. De ervaring van de meeste mensen is dat zodra ze stoppen met diëten dat het gewicht er gauw weer op zit omdat ze terug vallen in hun oude eetpatroon. Door het diëten leer je wel om bewuster met voeding om te gaan. Indien je blijvend gewicht wilt kwijtraken is het verstandig om je leefwijze aan te passen. Probeer verantwoord te eten en daarnaast veel te bewegen. Een voedingsdeskundige of diëtist kan je hiermee verder helpen.
© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen door middel van brood, het brooddieetAfvallen door middel van brood, het brooddieetVeel mensen diëten niet op deze manier: het brooddieet. Vroeger werd er namelijk gedacht dat je dik werd van brood, maar…
Het Brooddieet: een gezonde manier om af te vallenHet Brooddieet: een gezonde manier om af te vallenHet Brooddieet is een gezonde manier om af te vallen. Je beperkt je calorie-inname niet, maar je maakt alleen bewustere…
Brood helpt bij vermageren! Dieet op een gezonde manierBrood helpt bij vermageren! Dieet op een gezonde manierIn tegenstelling tot wat vele mensen denken helpt brood wel degelijk bij het vermageren. Dat blijkt uit een nieuwe Ameri…
Calorieën in je ontbijt en lunch: brood, beleg en fruitCalorieën in je ontbijt en lunch: brood, beleg en fruitHet eten van ontbijtkoek, crackers en eierkoeken om af te vallen is onzin. De kern van diëten is minder calorieën inneme…

Basisbegrippen van het Atkins DieetBasisbegrippen van het Atkins DieetHet Atkins dieet is een populair dieet dat zich richt op het verminderen van de koolhydraten inname in het voordeel van…
Afvallen: wie licht is kan harder fietsen, vooral bergopAfvallen: wie licht is kan harder fietsen, vooral bergopFietsers zijn vaak fanatiek bezig om hun fiets enkele grammen lichter te maken terwijl ze beter kunnen afvallen en zo he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dolfinmagikpro, Pixabay
  • - Studiemateriaal CIVAS Opleidingen Voedingsdeskundige
  • - www.brood-dieet.nl
  • - www.dieetwijzer.com
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 03-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.