Het Brooddieet: een gezonde manier om af te vallen

Het Brooddieet: een gezonde manier om af te vallen Het Brooddieet is een gezonde manier om af te vallen. Je beperkt je calorie-inname niet, maar je maakt alleen bewustere en gezondere keuzes op het gebied van eten. Het wordt aangeraden om hoogstens het Brooddieet zes weken te volgen. Daarnaast bestaat het dieet uit een eenvoudig voedingsschema en is het makkelijk vol te houden.

Wat is het Brooddieet?

In de jaren 80 werd het Brooddieet heel populair en sindsdien volgen vele mensen dit dieet. Het Broodieet is een soort van wisseldieet. Tijdens het volgen van het Brooddieet eet je om de dag brood met water, koffie of thee. De andere dag eet je gewoon wat je normaal ook eet. Het is echter wel aan te raden om niet ongezond te gaan eten.

De gedachte achter het Brooddieet is om de insulineaanmaak van de alvleesklier te stimuleren. Hierdoor zal de suikerspiegel op peil blijven en zal er geen vet worden opgeslagen als gevolg van een te hoge suikerspiegel.

Het brood dat je mag eten zal bestaan uit volkoren- en/of bruin brood. Dit soort brood bevat namelijk veel vezels en voedingsstoffen. Wit brood zorgt juist voor een piek in je bloedsuiker, waardoor je sneller vet op zal slaan.

Hoe werkt het Brooddieet?

Zoals eerder vermeld eet je om de dag alleen maar brood en de andere dagen wat je normaal gesproken ook altijd eet. Het is aan te raden om ook op de andere dagen toch gezondere keuze's te gaan maken. Er wordt veel gezegd dat brood eten juist ervoor zorgt dat je aankomt, maar het Brooddieet heeft bij heel veel mensen ervoor gezorgd dat zij gewicht hebben verloren.

Door de grote hoeveelheid vezels in het brood krijg je sneller het gevoel dat je genoeg hebt gegeten. Hierdoor zal je niet overmatig eten en de calorie-inname zal dan worden beperkt. Hoe donkerder het brood, hoe meer vezels het bevat, des te sneller krijg je een verzadig gevoel. Daarnaast bevat brood ook vitamine B, mineralen en weinig vet. Brood is doorgaans niet ongezond. Het beleg op het brood maakt dat je dik wordt van brood. Let erop dat je voor gezond broodbeleg kiest tijdens dit dieet. Vlees, kaas, groenten en pindakaas zijn enkele voorbeelden van gezond beleg. Er ook zijn ook genoeg recepten die je kan gebruiken waarbij brood als uitgangspunt wordt gebruikt.

De voedingsmiddelen

Er is geen vaste lijst met voedingsmiddelen die verboden zijn bij het volgen van het Brooddieet. Je hoeft alleen maar je gezonde verstand te gebruik en gezonde of minder ongezonde keuzes te maken. Het is wel aan te raden om bruin, volkoren- of meergranenbrood te eten. Wit brood zorgt er juist voor dat het lichaam sneller vet op zal slaan. Deze boterhammen mag je alleen beleggen met gezond beleg zoals:
  • Vleeswaren (kip, zalmfilet en ander mager vlees)
  • Kaas
  • Pindakaas of andere notenboter
  • Groenten
  • Fruit
  • Eieren

Het gebruik van zoet beleg als chocoladepasta, hagelslag of jam is ten strengste verboden. Dit beleg bevat zoveel suiker dat het negatief effect zal hebben op het beoogde resultaat.

Het voedingsschema

Het volgen van het Brooddieet is vrij simpel. Je hoeft geen ingewikkeld voedingsschema uit je hoofd te kennen. Het enige wat je moet onthouden is dat je om de dag enkel en alleen brood eet. Mannen eten maximaal acht plakken brood en vrouwen maximaal zes per dag. Deze boterhammen mag je beleggen met gezond beleg. Het is verstandig om deze boterhammen te verspreiden over de dag: bij het ontbijt, lunch en diner.
Op de andere dag kan je gewoon je normale eetpatroon volgen. Het is wel aan te raden om op die dagen gezond te gaan eten. Eet dus voldoende groenten en fruit en probeer niet te veel te snoepen. De dag daarna is het weer een dag waarop je brood eet en de dag daarna weer een gewone dag enzovoorts.

Na acht dagen zal je waarschijnlijk al resultaten ontdekken. Er word geadviseerd om niet langer dan zes weken het dieet te volgen, omdat het op de lange termijn een negatief effect kan hebben op je gezondheid.

Drinken

Het is niet alleen essentieel dat je let op wat je eet, maar ook op wat je drinkt. Op de brooddagen mag je alleen koffie, thee, waters en eventueel een kopje soep hebben.

De voor- en nadelen

Het voordeel aan het Brooddieet is dat het een eenvoudig te volgen dieet is waarbij je na een week al resultaat ziet. Je hoeft alleen om de dag rekening te houden met je dieet. De andere dag heb je nagenoeg alle vrijheid om te eten wat je wilt. Daarbij zijn de boterhammen die je eet ook heel voedzaam. Je zal dus geen last hebben van een sterk hongergevoel tijdens het dieet. Een ander voordeel is dat het dieet goedkoop is om te volgen.

Er zijn natuurlijk ook een aantal nadelen aan het volgen van het Brooddieet. Een nadeel is dat je bij het eten van brood geneigd bent om zoet beleg te gebruiken. Hierdoor maak je de boterham juist ongezond en dit heeft een negatief effect op het resultaat. Een ander nadeel is dat je veel brood moet eten als je geen broodliefhebber bent. Er zijn mensen die het dieet volgen en het lastig vinden om de ene dag meer te eten en de andere dag weinig.

Is het ongezond?

Het brooddieet is niet ongezond. Het is wel aan te raden om het dieet niet langer dan zes weken te volgen. Het is essentieel voor je gezondheid dat je zorgt voor gevarieerde voeding.

Lees verder

© 2015 - 2024 Kevin701, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen door middel van brood, het brooddieetAfvallen door middel van brood, het brooddieetVeel mensen diëten niet op deze manier: het brooddieet. Vroeger werd er namelijk gedacht dat je dik werd van brood, maar…
Het broodwisseldieet: op snelle wijze afvallenmijn kijk opHet broodwisseldieet: op snelle wijze afvallenIn de jaren tachtig en negentig was het brooddieet - ook wel een broodwisseldieet genoemd - een dieet dat populair was o…
Voorkom diëten, ga gezond eten!Voorkom diëten, ga gezond eten!Heel veel mensen die willen afvallen, volgen een dieet. Denk aan Atkins, Sonja Bakker of het Ziekenhuisdieet. Gezond ete…
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…

Afvallen: tips om minder suiker te etenAfvallen: tips om minder suiker te etenWanneer je wilt afvallen, is het wellicht verstandig om eens goed te kijken naar de hoeveelheid suiker die je binnen kri…
Hoeveel vet heb je nodig?Hoeveel vet heb je nodig?De meeste mensen eten veel te veel vet. Hierdoor ontstaat er overgewicht. Vet wordt namelijk opgeslagen door het lichaam…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
  • http://www.afvallen-hardlopen.nl/brooddieet-volgen/
Kevin701 (52 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.