Het Soepdieet: snel kilo's kwijt in 7 dagen

Het Soepdieet: snel kilo's kwijt in 7 dagen Het Soepdieet, dat ook bekend staat als het Sacred Heart dieet, is een dieet dat valt onder het rijtje van crashdiëten. Je eet namelijk ongeveer 800 tot 1000 calorieën per dag. Het dieet is speciaal ontwikkeld voor mensen die om medische redenen snel moeten afvallen. Het Soepdieet is qua werking hetzelfde als het ziekenhuisdieet.

Wat is het Soepdieet?

Het Soepdieet staat ook wel bekend als het Sacred Heart dieet. Het is, net als het Ziekenhuisdieet, gemaakt voor mensen die om medische redenen moeten afvallen binnen korte tijd. Het dieet komt uit Amerika waar dit een zeer populair afvalprogramma is. Het is een eenvoudige en goedkope manier om kilo's kwijt te raken. In sommige gevallen kan je zelfs 4 kilo afvallen in 7 dagen tijd.

Tijdens het dieet zal je ongeveer 800 tot 1000 calorieën consumeren. Hierdoor valt het Soepdieet onder de crashdiëten.

Hoe werkt het Soepdieet?

Het Soepdieet is heel eenvoudig. Het dieet duurt 7 dagen en daarna moet je stoppen. Heb je het voornemen om hierna aan een ander dieet te beginnen, wacht dan minimaal 7 dagen.

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je tijdens deze 7 dagen nimmer mag eten. Dit zijn brood, alcohol, frisdranken en dieetdrankjes. Daarnaast zijn er ook voedingsmiddel die je wel zijn gestaan. Dat zijn bronwater, ongezoete thee, ongezoete koffie, ongezoete, fruitsap, bessensap en magere melk.

De soep

Het belangrijkste element van het Soepdieet is natuurlijk de soep. Het is soep die ervoor zorgt dat de vetverbranding in het lichaam toeneemt. Je mag zoveel soep eten als je wilt. De vetverbranding neemt alleen maar meer toe hierdoor. De soep die je mag eten bestaat uit de volgende ingrediënten:
 • 6 grote uiten
 • 4 wortels
 • 3 grote tomaten
 • 3 groene paprika's
 • 1 witte kool
 • 1 bos soepselderij
 • 1 pakje soepmix
 • bouillonblokjes
 • peper, tabasco, peterselie, sojasaus, rozemarijn, oregano, tijm, knoflook,chilipepers
 • zout is verboden!

Het Soepdieet bestaat niet alleen uit het eten van soep, maar ook andere voedingsmiddelen. Hierbij kan je denken aan groenten en fruit.

Het eetschema

Dag Voeding
Dag 1Alle soorten fruit, met uitzondering van bananen. De (water)meloenen zijn zeer geschikt. Zij bevatten namelijk weinig calorieën. Daarnaast ma je mag zoveel soep eten als je wilt.
Dag 2Je mag ook vandaag zoveel soep eten als je wilt. Eet groenten totdat je er genoeg van hebt gehad. Ga voor verse of ingeblikte groenten en probeer zoveel mogelijk groene bladgroenten te consumeren. Bij het diner mag je 1 gekookte aardappel eten. Fruit is op de tweede dag verboden!
Dag 3Je mag zoveel soep, groenten en fruit eten als je wilt. Vermijd wel gedroogde bonen, erwten en mais.
Dag 4Eet zoveel soep als je wilt. Daarnaast mag je maximaal 8 bananen eten. Je kan samen met de magere melk een bananenmilkshake maken. Let erop dat je voldoende water drinkt.
Dag 5Op de vijfde dag mag je 300 tot 450 gram rundvlees, kip of vis eten. Dit doe je met een blik tomaten of 6 verse tomaten. Drink 6 tot 8 glazen water vandaag. Je mag ook weer zoveel soep hebben als je wilt. Vandaag minstens 1 keer.
Dag 6Je mag zoveel rundvlees en groenten eten als je wilt, maar geen aardappelen. Eet ook vandaag weer minstens 1 keer soep.
Dag 7De laatste dag is aangebroken. Je mag zoveel zilvervliesrijst, ongezoete fruitsap en groenten eten als je wilt. Eet ook deze laatste dag nog minstens 1 keer soep.

De nadelen

Het Soepdieet lijkt een goede methode, omdat het goedkoop is en het snel resultaat oplevert in korte tijd. Ook hoef je het maar 7 dagen vol te houden. Toch zijn er wel een aantal nadelen aan dit dieet:

Je leert geen nieuwe gezonde levensstijl aan. Het geldt maar voor een kort periode en het is niet verstandig om dit dieet je hele leven lang te volgen. Door het volgen van dit crashdieet leer je dus niet een nieuwe manier om blijvend gezond te leven. Hierdoor is de kans aanwezig dat je het jojo-effect krijgt. Je lichaam snakt na deze 7 dagen naar energie, door het calorieën tekort in deze 7 dagen. Als je dan weer gaat eten, zal het lichaam sneller vet opslaan waardoor je weer snel op het oude gewicht zou kunnen komen.

Tijdens het dieet kan je op een gegeven moment uitgekeken zijn op de soep. De hele tijd dezelfde soep eten is namelijk niet heel aantrekkelijk. Ondanks het eten van zoveel soep als je wilt zal het honger gevoel toch aanblijven houden. Het laatste nadeel is dat je eigenlijk bijna helemaal geen vet verliest, maar juist veel vocht. Dit is niet het effect dat je graag zou willen hebben. Je gaat namelijk op dieet om vet te verbranden. Je lijkt echter wel dunner door het vochtverlies, maar het vetpercentage blijft hetzelfde.

Is het ongezond?

Bij het Soepdieet neem in je 800 tot 1000 calorieën per dag tot je. Dit maakt dat het Soepdieet tot het rijtje van crash diëten behoort. Er zitten wel nadelen aan dit dieet, maar als je goed luistert naar je lichaam dan zal het niet ongezond zijn. Ook wordt wel aangeraden om het dieet niet langer dan 7 dagen te volgen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Kevin701, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kilo's afvallen met het soep dieetKilo's afvallen met het soep dieetHet soep dieet is een dieet om gegarandeerd veel af te vallen in een korte periode. Met het soepdieet zullen de kilo's b…
Snel gewicht verliezen; het soepdieetSnel gewicht verliezen; het soepdieetHet soepdieet is een dieet dat gebruikt wordt voor ziekenhuispatiënten die snel gewicht moeten verliezen voor het onderg…
Hoe kun je 5 kilo afvallen?Hoe kun je 5 kilo afvallen?5 kilo afvallen klinkt gemakkelijk: het is niet zo veel. Toch kan het wel erg lastig zijn, juist omdat je onderschat hoe…
Snel afvallen met het soepdieetmijn kijk opSnel afvallen met het soepdieetAls je snel kilo's wilt verliezen kun je kiezen voor een soepdieet, ook wel het koolsoep dieet genoemd. Volg je dit diee…

Bloedarmoede en gebrek aan vitamine B12Bloedarmoede en gebrek aan vitamine B12Iemand die last heeft van bloedarmoede heeft te weinig rode bloedcellen in het bloed of de rode bloedcellen werken niet…
8 geheimen van een slanke vrouw8 geheimen van een slanke vrouwEen groot deel van de vrouwen droomt van het perfecte kledingmaatje en een slank lichaam. Toch is de realiteit echter an…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ponce Photography, Pixabay
 • http://www.afvallen-hardlopen.nl/soepdieet/
 • http://www.vetvrij.com/soepdieet.html
Kevin701 (52 artikelen)
Laatste update: 11-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.