Het detox-dieet: ontgif je lichaam op een natuurlijke manier

Het detox-dieet: ontgif je lichaam op een natuurlijke manier Het detox-dieet of ongiftingsdieet is een dieet dat is ontwikkeld door dokter Paula Baille-Hamilton en heeft als doel om het lichaam te reinigen van alle (giftige) afvalstoffen zoals zware metalen en bestrijdingsmiddelen. Door je lichaam hiervan te reinigen zal de vetvoorraad sneller en beter verbranden. Hierdoor zal je snel gewicht gaan verliezen.

Wat is het detox-dieet?

Het detox-dieet, ook wel ontgiftingsdieet genoemd, is een dieet dat is samengesteld door dokter Paula Baille-Hamilton. De bedoeling van dit dieet is om het lichaam te reinigen van de (giftige) afvalstoffen zoals zware metalen en bestrijdingsmiddelen. Deze zware metalen en andere schadelijke stoffen voeren veel druk uit op de stofwisseling. Als de stofwisseling niet goed werkt is het voor het lichaam moeilijk om energie en vet te gaan verbranden. Met het dieet reinig je al je organen en verdwijnen de afvalstoffen uit het lichaam.

Het primaire doel van het detox-dieet is niet om af te vallen, maar om het lichaam te ontgiften. Als gevolg hiervan zal je wel gewicht verliezen. Dat is eerder een bijgevolg. Tijdens de eerste dagen moet je je levensstijl drastisch gaan veranderen. Probeer de producten die je een opgeblazen gevoel geven te vermijden. Het opgeblazen gevoel kan namelijk een hongergevoel veroorzaken en ervoor zorgen dat je juist weer meer gaat eten. Zuivel en tarwe moeten daarom volledig worden vermeden. Het gros van de mensen is namelijk in een bepaalde mate allergisch voor zuivel. Een opgeblazen gevoel kan hiervan een symptoom zijn. Vervang zuivel door bijvoorbeeld soja- of amandelmelk.

Als het op vlees aankomt, moet je rood vlees volledig vermijden. Het bevat weliswaar veel eiwitten en ijzers, maar het lichaam heeft er moeite mee om het te verteren. De darmen hebben er moeite mee en dat zal ook een opgeblazen gevoel veroorzaken. Vermijd rood vlees en varkensvlees en eet in plaats daarvan kip of vis.

Producten die verboden zijn

Tijdens het detox-dieet worden de kunstmatige en chemische calorieën helemaal vermeden. Dit zijn stoffen die niet in voedsel horen zoals E-nummers of bestrijdingsmiddelen. Het doel van het dieet is namelijk om deze stoffen te laten verdwijnen uit lichaam. Om deze reden mogen de volgende producten niet worden gegeten of gedronken:
 • Geraffineerde suiker, kunstmatige zoetstoffen etc.
 • Alcohol
 • Chocolade
 • Zuivel
 • Gist
 • Vetrijke producten
 • Rood vlees
 • Koffie, zwarte thee of andere cafeïnehoudende dranken
 • Granen die veel gluten bevatten zoals rogge en spelt
 • Tarwe

Producten die mogen worden geconsumeerd

 • Fruit (met voorkeur voor biologisch fruit)
 • Verse groente (met voorkeur voor biologische groenten)
 • Kip of verse vis
 • Rijst (producten)
 • Granen
 • Olijfolie
 • Kruiden en specerijen
 • Peulvruchten
 • Noten en zaden
 • Kruidenthee of groene thee
 • Water of verse fruit- en groentesappen

De voordelen

Het primaire doel van het detox-dieet is niet om snel vele kilo's af te vallen, maar om je lichaam te reinigen van alle afvalstoffen in het lichaam. Deze hebben namelijk een negatieve invloed op de lichamelijke processen zoals de stofwisseling. Hierdoor krijg je minder last van lichamelijke en gezondheidsklachten. Het opgeblazen gevoel zal na een week verdwijnen en je zal je snel beter gaan voelen. Je zal vervolgens die kilo's teveel verliezen.
Daarnaast heeft het als voordeel dat je nieuwe kennis opdoet over het koken van gezonde maaltijden.

De nadelen

Bij het volgen van het dieet zal je niet veel suiker binnenkrijgen. Omdat je gewend bent aan de suikers, die tegenwoordig bijna overal inzitten, zal je door het suikertekort hoofdpijn kunnen krijgen. Dit is een soort van afkickverschijnsel.
Daarnaast kost het meer tijd en geld om gezonder te gaan koken. Kant-en-klare maaltijden en junkfood zijn namelijk uit den boze. Probeer één dag uit te kiezen waarop je alle maaltijden van de week bereidt, die je vervolgens weer kan laten invriezen. Het weerstaan van verleidingen tijdens bezoekjes en verjaardagen zal ook niet mee vallen. Taart en hapjes zijn niet zo makkelijk om te weerstaan.
Niet iedereen is geschikt om het detox-dieet te volgen. Zwanger vrouwen, mensen met diabetes of lage bloeddruk, kankerpatiënten of vrouwen die borstvoeding moeten geven kunnen beter niet aan het dieet beginnen.
Ander symptomen die zich kunnen gaan voordoen tijdens het dieet zijn: vermoeidheid, gewichtsverlies, honger en acne.

Lees verder

© 2015 - 2024 Kevin701, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieet: vasten en ontgiften diëtenDieet: vasten en ontgiften diëtenEr bestaan zo veel diëten dat het lastig is een dieet te vinden dat bij jouw wensen aansluit. Vasten en ontgiften diëten…
Je lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieetJe lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieetEen van de meest spraakmakende diëten sinds het begin van de eenentwinitgste eeuw is het detox dieet. Dit dieet wordt on…
Je lichaam ontgiften en daarmee afvallenJe lichaam ontgiften en daarmee afvallenDetoxen, oftewel in het Nederlands vertaald "ontgiften", is de nieuwe trend in de Verenigde Staten op dit moment en begi…
Sterren en hun diëtenWaarom heeft Jessica Alba zo'n jaloermakend strakke buik? En hoe heeft Renée Zellweger al die kilo's die ze aan moest ko…

Afvallen met Raspberry Ketones: welk product kies je?Afvallen met Raspberry Ketones: welk product kies je?Wie wil afvallen kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Raspberry Ketones kunnen die ondersteuning bieden. Het is een…
Afvallen met Smart ProteinAfvallen met Smart ProteinMaaltijdvervangers, zoals eiwitshakes, zijn ontzettend geliefd bij mensen die graag willen afvallen. Wanneer je overweeg…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Photo-Mix, Pixabay
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/Detox-dieet.aspx
 • http://www.dieetwijzer.com/detoxdieet.html
 • http://www.leukafvallen.nl/het-detox-dieet/
Kevin701 (52 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.