Je lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieet

Je lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieet Een van de meest spraakmakende diëten sinds het begin van de eenentwinitgste eeuw is het detox dieet. Dit dieet wordt onder meer gekenmerkt door een ontgifting van je lichaam. Door te detoxen ga je giftige afvalstoffen wegwerken zodat de stofwisseling in je lichaam weer in balans komt. Door een beter evenwicht van je metabolisme en een snellere afvoer van ongewenste stoffen zal je lichaam makkelijker calorieën kunnen verbranden en treedt er gewichtsverlies op. Tal van mensen die gewicht willen verliezen kiezen voor deze methode om af te slanken. Maar aan de andere kant is detoxen is ook een controversiële methode om te diëten. Wat zijn de voordelen en nadelen van het detox dieet?

Wat is het detox dieet?

Het detox dieet is een methode om gewicht te verliezen die in 2002 bedacht is door dokter Paula Baillie-Hamilton. Deze dokter gaat er van uit dat de ideale manier om af te vallen bestaat in het ontgiften van het lichaam, oftewel een zuivering van je lichaam van toxines of giftige stoffen. Dit komt er op neer dat je via het detox dieet overtollige afvalstoffen uit het lichaam werkt. Hierdoor ga je slanker en gezonder worden en gewicht verliezen. De principes van het detox dieet heeft Paula Baillie-Hamilton beschreven en uitgelegd in het boek "Het Detox Dieet".

Lichaam detoxen

Als je een teveel aan giftige afvalstoffen in je lichaam hebt, gaat je stofwisseling daaronder lijden. Je lichaam zal overtollig vet dan moeilijker kunnen verbranden. Door de ontgifting die het gevolg is van het detox dieet, ga je de balans van de stofwisseling in je lichaam herstellen. Hierdoor zal je metabolisme de calorieën beter kunnen verbranden en vergroot je de kans om een stabiel gewicht te verkrijgen en te behouden. En het is op dat laatste vlak - het behouden van een gewenst gewicht eens je bent vermagerd - dat het schoentje soms knijpt. Het detox dieet biedt een antwoord op dit probleem door het lichaam te ontgiften.

Belangrijkste regels

De bedoeling van het detox dieet is dus om je lichaam te zuiveren van giftige stoffen. Deze ontgifting gebeurt het best door veel water te drinken en veel aan lichaamsbeweging te doen. Verder moet je vooral dierlijke vetten en bewerkte producten vermijden. Let dus op met fastfood, vettige sauzen, snelle snacks en tussendoortjes, kleurstoffen, bewaarmiddelen en kant-en-klare-maaltijden om in de microwave te bereiden. Neem de tijd om een gezonde maaltijd te bereiden die zo weinig mogelijk bewerkte en klaargemaakte producten bevat. Eet vooral veel vezels, verse groenten en fruit en neem voldoende vitaminen in. Door het naleven van al deze adviezen tezamen zal je detox dieet kunnen slagen en zal je na een tijd slanker worden.

Voordelen en nadelen detox dieet

Controverse

Over de efficiëntie van het detoxen zijn de meningen nogal verdeeld. Sommigen lopen hoog op met de resultaten die ze behaald hebben met het detox dieet, terwijl anderen er eerder kritisch onder blijven. Tegenstanders van het detox dieet wijzen erop dat het detox dieet niet wetenschappelijk onderbouwd is en mogelijk negatieve gevolgen voor de gezondheid oplevert. Om het overzicht te bewaren zetten we de mogelijke voordelen en nadelen van het detox dieet op een rijtje.

Voordelen

Het eerste voordeel van een detox dieet is dat je kilo's kwijtspeelt door je aan de belangrijkste regels te houden. Daarnaast zal je stofwisseling (metabolisme) zich kunnen herstellen tot op een gezonder niveau, wat je ook een beter algemeen gevoel zal geven. Je zal zowel op geestelijk als op lichamelijk vlak meer energie hebben en ook je huid zal er beter uitzien. Het ene voordeel zet dus een resem andere voordelen in werking.

Negatieve gevolgen

Zoals gezegd kunnen er ook nadelen verbonden zijn aan een detox dieet. Zo kan je bijvoorbeeld last krijgen van een gebrek aan energie als je door te diëten te weinig vitaminen en calorieën in je lichaam overhoudt. Dit kan bovendien zorgen voor een lusteloos en vermoeid algemeen gevoel. Vitaminen en calorieën zijn immers de leveranciers van energie voor een lichaam en bij een tekort hieraan kan je weerstand een stuk minder worden. Tenslotte heeft een detox dieet vooral effect op korte termijn. Snel gewicht verliezen is uiteraard een goede zaak maar eens je metabolisme zich heeft hersteld bestaat het risico dat je opnieuw in je oude gewoontes (fast food, vetten, enz...) gaat hervallen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je lichaam ontgiften en daarmee afvallenJe lichaam ontgiften en daarmee afvallenDetoxen, oftewel in het Nederlands vertaald "ontgiften", is de nieuwe trend in de Verenigde Staten op dit moment en begi…
Het detox-dieet: ontgif je lichaam op een natuurlijke manierHet detox-dieet: ontgif je lichaam op een natuurlijke manierHet detox-dieet of ongiftingsdieet is een dieet dat is ontwikkeld door dokter Paula Baille-Hamilton en heeft als doel om…
Detoxen: wat mag je wel en niet eten?Detoxen: wat mag je wel en niet eten?Detoxen staat voor het ontgiften van je lichaam. Gedurende een kortere of langere periode ga je je voedingspatroon flink…
Dieet: vasten en ontgiften diëtenDieet: vasten en ontgiften diëtenEr bestaan zo veel diëten dat het lastig is een dieet te vinden dat bij jouw wensen aansluit. Vasten en ontgiften diëten…

Dieet en brood: Is brood ondanks koolhydraten erg gezond?Dieet en brood: Is brood ondanks koolhydraten erg gezond?In vele landen behoort brood tot de basisvoedingsmiddelen. Ook in Nederland behoort het brood tot de basisvoedingsproduc…
Top 5 effectieve en gezonde diëtenTop 5 effectieve en gezonde diëtenEr bestaan inmiddels zoveel verschillende diëten. Wel of geen koolhydraten. Wel of geen vetten. Ieder dieet belooft veel…
Bronnen en referenties
  • http://www.dieetwijzer.com/detoxdieet.html
  • http://www.gezondvermageren.be/detox-dieet/
  • http://www.dieetrecepten.eu/?Dieeten:Detox_dieet (bronnen geraadpleegd op 28/05/2016).
  • https://www.dietcetera.nl/afvallen/detox-dieet (geraadpleegd op 18/04/2018).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 28-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.