Detoxen: wat mag je wel en niet eten?
Detoxen staat voor het ontgiften van je lichaam. Gedurende een kortere of langere periode ga je je voedingspatroon flink wijzigen: alcohol, suikers, caffeine, gluten, koemelk en vlees zijn taboe.Je nieuwe voedingspatroon bestaat uit vers fruit, groente, vis, noten en geitenmelkproducten.
Detoxen is een populaire aanpak om gezonder te leven. Ik noem het bewust geen 'dieet', omdat afvallen niet het primaire doel is van detoxen. Dat is namelijk het ontgiften, ofwel het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam. Dit kan op verschillende manieren of een combinatie daarvan, zoals : een aangepast eetpatroon, supplementen of pillen, darmspoelingen, detoxpleisters. In dit artikel gaan we alleen in op het eetpatroon.
Waarom detoxen?
Uitgangspunt van het detoxen is dat het 'standaard' voedingspatroon in Westerse landen niet goed is voor ons lichaam. Koffie, alcohol, koek, snoep, vlees en gluten zijn moeilijk te verteren voor het lichaam, wat allerlei klachten en ziektes in de hand werkt. Behalve overgewicht zou dit voedingspatroon leiden tot maag-, darm- en nierklachten, slaapproblemen, vermoeidheidsklachten, hoofdpijn en meer.
Detoxen: wat mag je niet eten?
Op het eerste gezicht lijkt het alsof je 'niks' meer mag eten en drinken. Laten we eerlijk zijn: dat is ook zo. Tenminste, niks meer van je oude voedingsmiddelen. Hieronder een opsomming van verboden voedingsmiddelen tijdens het detoxen. Deze lijst is gebaseerd op het boek 'In 28 dagen van gifbelt naar tempel' van detox-coach Jacqueline van Lieshout en kan per detoxprogramma verschillen.
- Aardappelen zonder schil
- Alcohol
- Brood (vanwege gluten en zout)
- Caffeine, dus koffie, cola, zwarte thee, groene thee, chocolade
- Eieren
- Koemelkproducten: melk, karnemelk, yoghurt, kwark, kaas etc.
- Pasta
- Soja-producten
- Suiker, dus snoep, koek, limonade, vruchtensappen
- Vlees
- Witte rijst
- In principe alle voorverpakte producten en kant-en-klaarmaaltijden
Detoxen: wat mag je wel eten?
OK, je weet nu wat je niet mag eten. Voor velen van ons zijn de 'verboden voedingsmiddelen' dagelijkse kost en lijkt het heel moeilijk om zonder deze ingredienten 3 maaltijden per dag samen te stellen.Gelukkig zijn er diverse kookboeken en websites die je helpen om met 'goede' voedingsmiddelen lekkere gerechten te maken! Hier de lijst o.b.v. de boeken van Jacqueline van Lieshout (zie ook onderaan dit artikel).
- Aardappelen met schil
- Bonen
- Fruit
- Melk, kaas, yoghurt, kwark etc. van geitenmelk of schapenmelk
- Groente
- Honing als suikervervanger
- Noten, pitten en zaden
- Verse kruiden
- Vis en schaaldieren
Een typische 'detox-dag' is bijvoorbeeld:
- 07.00 uur: Bakje geitenyoghurt met gesneden kiwi en banaan, rozijnen, hazelnoten en honing
- 10.00 uur: dubbele rijstewafel met plak geitenkaas ertussen.
- 12.30 uur: lunchsalade van zilvervliesrijst, avocado, tomaten en mais.
- 15.00 uur: stuk fruit
- 18.30 uur: zalmfilet en krielaardappeltjes uit de oven met broccoli
- 20.00 uur: thee van verse munt
- 21.00 uur: klein bakje ongezouten gemengde noten
Wel of niet detoxen? Er zijn voor- en nadelen!
Overweeg jij om te gaan detoxen en je voedingspatroon flink om te gooien, bijvoorbeeld voor een periode van 4 weken? HIeronder een aantal voor- en nadelen op een rij die je kunnen helpen met bepalen of detoxen iets voor jou is.
Voordelen van detoxen
- Reinigt je lichaam
- Kan gezondheidsklachten verminderen
- Kan gewichtsverlies opleveren (geen hoofddoel)
- Laat je veel nieuwe recepten en gerechten ontdekken
- Kan tot een passie voor koken leiden
Nadelen van detoxen
- 'afkickverschijnselen' van koffie en suikers (vooral hoofdpijn en vermoeidheid) in de eerste fase
- Meer geld en tijd kwijt aan boodschappen
- Meer tijd kwijt aan het maken van de gerechten (Tip: maak van zaterdag of zondag een kookdag om meerdere gerechten alvast te maken)
- 'Sociale druk' als je op feestjes of verjaardagen geen taart mag, geen koffie, geen biertje ...