Detox en ontgiften: oil pulling

Detox en ontgiften: oil pulling Detox en ontgiften is hot! Je kunt geen tijdschrift openslaan of er staat wel een stukje over het ontgiften van je lichaam in. Er zijn diverse manieren voor een detox van het lichaam. Volgens de Ayurvedische geneeskunde, een traditionele Indiase geneeswijze, is oil pulling een uitstekende manier om het lichaam te ontgiften. Oil pulling is het spoelen van de mond met sesamolie of zonnebloemolie. Klinkt veelbelovend, maar werkt het ook?

Wat is het nut van detoxen of ontgiften?

Detoxen of ontgiften is het proces waarbij afvalstoffen of gifstoffen in het lichaam afgebroken worden. Deze methoden hebben doorgaans hun wortels in de alternatieve geneeskunde. Er zijn verschillende manieren waarop men kan ontgiften zoals vasten, diëten en citroensapkuren. Ook oil pulling is een vorm van detox die steeds populairder wordt.

Detox en ontgiften met oil pulling

Oil pulling is een natuurlijke manier om je lichaam te detoxen of ontgiften. Oil pulling is eeuwenoud en is oorspronkelijk afkomstig uit de Ayurvedische geneeskunde, de traditionele Indiase geneeswijze. In een van de Ayurvedische medische handboeken (Charaka Samhita) wordt het concept oil pulling uitvoerig besproken. Oil pulling wordt in deze tekst ook wel kavala graha of kavala gandoosha genoemd. Volgens Charaka Samhita ondersteunt oil pulling het proces waarbij gifstoffen in de mond verwijderd worden. Volgens de Ayurvedische geneeskunde bevinden zich op de tong verschillende gebieden die nauw verbonden zijn met andere lichaamsdelen, waaronder de nieren, longen, het hart en de maag. Hierdoor draagt oil pulling bij aan het ontgiften van het gehele lichaam.

Hoe werkt oil pulling?

Neem circa 1 eetlepel zonnebloemolie of sesamolie en stop dit in je mond. Spoel je mond gedurende 10 tot 20 minuten met de olie. Laat de olie achter in je keel gorgelen zonder de olie door te slikken. Spuug de olie uit wanneer het minder stroperig wordt en meer als water aanvoelt. Bestudeer de uitgespuugde olie: de olie moet een witte melkachtige kleur hebben. Wanneer de olie geel is heb je onvoldoende gespoeld. Spoel vervolgens je mond na met warm water en poets je tanden.

Voordelen en bijwerkingen van oil pulling

Volgens de oude Indiase geneeskunde heeft oil pulling een aantal voordelen. Zo stimuleert het de gezonde werking van het maag-darmstelsel, helpt het een vieze adem voorkomen en helpt het bij bronchitis. Daarnaast schijnt oil pulling bij zweren, hartziekten en hoofdpijn te helpen.

Wanneer je pas begonnen bent met oil pulling kun je echter ook wat hinder ondervinden. Zo geven veel gebruikers aan dat zij in de beginperiode van oil pulling last hadden van hoofdpijn, maagpijn en een loopneus. De Ayuvedische geneeskunde zegt dat je dan niet moet stoppen maar juist door moet gaan, de bijwerkingen zijn aldus hen juist een teken dat de oil pulling werkt.

Werkt oil pulling echt?

Verschillende wetenschappers hebben zich over de effectiviteit van oil pulling gebogen. Er is tot op heden echter nog geen eenduidige conclusie te trekken ten aanzien van de effectiviteit van oil pulling. De onderzoeken verschillen namelijk sterk in kwaliteit. Sommige onderzoeken van mindere kwaliteit geven aan dat oil pulling niet effectief is, andere onderzoeken van betere kwaliteit spreken dit echter tegen.

Een groep onderzoekers vergeleek de resultaten van zowel oil pulling met sesamolie als chloorhexidine (ontsmettende mondspoeling) op de hoeveelheid tandplak en de gezondheid van het tandvlees. Er bleek geen verschil te zijn tussen beide behandelmethoden, zowel oil pulling als chloorhexidine bleek effectief in het behandelen van tandvleesontsteking op basis van tandplak.

Hoe oil pulling precies werkt is nog niet helemaal duidelijk. Wel is het onwaarschijnlijk dat oil pulling de gifstoffen uit het bloed verwijdert zoals de Ayurvedische geneeswijze beweert. Het weefsel in de mond is namelijk dusdanig opgebouwd dat dit niet mogelijk is. Wel lijkt sesamolie als een mogelijk antioxidant te werken.
© 2015 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voordelen van oil pullingDe voordelen van oil pullingBen je op zoek naar een relatief gemakkelijke en goedkope manier om je lichaam te zuiveren? Dan is de eeuwenoude Indisch…
Ontgiften met Oil Pulling: Energie, witte tanden en meer!Ontgiften met Oil Pulling: Energie, witte tanden en meer!Heb je klachten zoals terugtrekkend tandvlees, vermoeidheid of pijnlijke gewrichten? Oil pulling is een makkelijke en go…
Simpele manier van gebitsreiniging/ontgifting: oil pullingSimpele manier van gebitsreiniging/ontgifting: oil pullingHet schoonhouden van de tanden en kiezen doe je natuurlijk door middel van het poetsen van de tanden. Maar daarnaast is…
Oil pulling - ontgiftingskuur op een natuurlijke manierOil pulling - ontgiftingskuur op een natuurlijke manierOil pulling? Nog nooit van gehoord zullen de meeste mensen wel denken. Omdat het nog niet zo bekend is zal ik een kort a…

Sushi in all-you-can-eat-restaurant bron van bacteriënnieuws uitgelichtSushi in all-you-can-eat-restaurant bron van bacteriënHet eten van Sushi is erg hip en het eten in een all-you-can-eat-restaurant is zeer populair. Het eten van onbeperkt sus…
Fit op het werk na een korte nacht: tipsFit op het werk na een korte nacht: tipsNa een weekendje boordevol met feestjes en andere leuke bezigheden moet je maandagochtend terug aan de slag. Dat kan bes…
Bronnen en referenties
  • http://www.ijdr.in/text.asp?2011/22/1/34/79971
  • http://www.ijdr.in/text.asp?2009/20/1/47/49067
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 25-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.