Ontgiften met Oil Pulling: Energie, witte tanden en meer!

Ontgiften met Oil Pulling: Energie, witte tanden en meer! Heb je klachten zoals terugtrekkend tandvlees, vermoeidheid of pijnlijke gewrichten? Oil pulling is een makkelijke en goedkope manier om je lichaam te ontgiften en je klachten te laten verdwijnen. Wat is de herkomst van oil pulling? Waarom werkt het? Hoe pas je het effectief toe? Aan het einde van dit artikel weet je wat oil pulling inhoudt en kun je aan de slag gaan voor een schoon en soepel lichaam, meer energie en gezonde tanden. Lees hoe simpel het is en zie verrassende resultaten binnen enkele weken! let op: als je gebitselementen hebt zoals kronen, vraag dan eerst advies aan je tandarts. Onderaan dit artikel is een ervaring te lezen van iemand bij wie de kroon los is gaan zitten tijdens oil pulling.

Waar kan oil pulling goed voor zijn?

Enkele voorbeelden van de resultaten die je met oil pulling kunt bereiken:
 • Verlichting van migraine en hoofdpijn
 • Vermindering van ontstekingen door artritis
 • Het verbeteren van de nierfunctie
 • Verbeteren van het gezichtsvermogen
 • Vrijmaken van verstoppingen in de sinus
 • Meer energie
 • Zuivere huid
 • Versterking van de tanden, het tandvlees en de kaak
 • Het bleken van tanden
 • Preventie van terugtrekkend tandvlees (gingivitis)
 • Herstel van gaatjes in het gebit
 • Preventie van slechte adem
 • Ontgiften van het lichaam van schadelijke metalen en organismen

Herkomst van oil pulling

Oil pulling is een oude volkstraditie uit India die aan aanzienlijke poplariteit heeft gewonnen in het Westen. Het word als gezondheidsmethode vermeld in de Ayurvedische tekst Charaka Samhita, waar het Kavala Gandoosha of Kavala Graha wordt genoemd.

Hoe kan oil pulling ontgiften?

In de Ayurvedische tekst wordt het als heilzaam aangeduid voor orale gezondheid en chronische ziekten zoals diabetes en astma. De verklaring hierbij is dat oil pulling gifstoffen uit het hele lichaam trekt. Een andere theorie is echter dat de olie in staat is schadelijke bacteriën en gifstoffen tussen de tanden te verwijderen, voordat ze zich verspreiden door het lichaam.

Theorie 1: Het lichaam ontgiften

Het spoelen met olie activeert enzymen in ons speeksel die bacteriën en giftige stoffen oppakken. De olie werkt vervolgens als een magneet en trekt de bacteriën en gifstoffen aan. Hierdoor krijgen deze geen kans om aandoeningen en ziekten te veroorzaken. De huid in onze mond is zeer poreus en in dicht contact met onze bloedstroom . Dit is de reden waarom zoveel toxinen via de mond uitgetrokken kunnen worden. Volgens de Ayurveda staan verschillende delen van de tong in contact met specifieke organen, zoals de nieren, lever, hart, longen, alvleesklier, darmen, maag en wervelkolom.

Theorie 2: Preventie van verspreiding van de bacteriën

Volgens deze theorie doodt oil pulling bacteriën in de mond, zodat ze zich niet in de rest van het lichaam kunnen verspreiden. De meeste oliën hebben antibacteriële eigenschappen . Bovendien hebben sommige oliën, zoals sesamolie, ook anti-inflammatoire eigenschappen. Hierom is het belangrijk dat oil pulling 20 minuten duurt. Hierdoor kan de olie de gaten en hoeken in je tandvlees goed bereiken, waar de schadelijke bacteriën zich bevinden.

Volgens de eerste theorie worden gifstoffen en bacteriën uit het gehele lichaam getrokken via de mond. Volgens de tweede theorie worden gifstoffen en bacterien uit de mond gehaald voordat ze in het lichaam terecht komen. Uiteindelijk is niet bewezen welke theorie klopt en of oil pulling daadwerkelijk werkt. Er zijn echter zoveel positieve ervaringen bekend, en oil pulling is zo eenvoudig en betaalbaar, dat het zeker de moeite loont het zelf te proberen.

Oil pulling in de praktijk

Welke olie?

Je kunt spoelen met olijfolie, sesamolie, zonnebloemolie, lijnzaadolie, hennepolie of kokosolie. Gebruik altijd biologische koudgeperste en ongeraffineerde olie. Wissel de verschillende oliën af, zodat je gebruik maakt van alle eigenschappen van de verschillende oliën. Als je de smaak van de olie vies vindt, voeg dan wat pepermunt extract toe.

Wanneer?

Begin met oil pulling bij voorkeur op een lege maag, vroeg in de ochtend. Lukt dit niet, dan kan het ook op een ander moment, twee uur nadat je iets gegeten hebt.

Hoe?

Is dit je eerste keer oil pulling, begin dan met een theelepel olie, en voer dat op naar een halve eetlepel. Neem de olie in je mond, en spoel twintig minuten. Trek hierbij de olie goed tussen je tanden door, en spoel door je hele mond. Het kan in het begin zijn dat je het alleen een paar minuten volhoudt, bouw dat langzaam op tot twintig minuten. Je kunt het spoelen onder de douche doen, of bij een huishoudelijke klus, om tijd te besparen. Slik de olie niet in, het zit vol met gifstoffen.

Als je klaar bent, spuug de olie dan in een beker die je in de wc leeggooit. Spuug de olie niet uit in de douche of gootsteen, dit kan de afvoer blokkeren. Spoel je mond na oil pulling een aantal keer met water waarin je wat (Himalaya) zout opgelost hebt. Borstel je tanden zachtjes na oil pulling, om restanten te verwijderen.

Mogelijke bijwerkingen van oil pulling

Aangezien het hier onder andere om ontgiften gaat, kun je de eerste paar dagen de volgende symptomen krijgen:
 • Een loopneus
 • Keelpijn
 • Moeite 's ochtends om wakker te worden
 • Koorts
 • Hoofdpijn
 • Puistjes
 • Een verergering van een chronische klacht

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat ontgiften met oil pulling je klachten doet verminderen. Het is echter een erg eenvoudige methode die snel genoeg doet blijken of het voor je werkt. Probeer het een maand uit en deel hieronder je ervaring!

Lees verder

© 2014 - 2024 Lacuna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Detox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften is hot! Je kunt geen tijdschrift openslaan of er staat wel een stukje over het ontgiften van je licha…
De voordelen van oil pullingDe voordelen van oil pullingBen je op zoek naar een relatief gemakkelijke en goedkope manier om je lichaam te zuiveren? Dan is de eeuwenoude Indisch…
Oil pulling - ontgiftingskuur op een natuurlijke manierOil pulling - ontgiftingskuur op een natuurlijke manierOil pulling? Nog nooit van gehoord zullen de meeste mensen wel denken. Omdat het nog niet zo bekend is zal ik een kort a…
Simpele manier van gebitsreiniging/ontgifting: oil pullingSimpele manier van gebitsreiniging/ontgifting: oil pullingHet schoonhouden van de tanden en kiezen doe je natuurlijk door middel van het poetsen van de tanden. Maar daarnaast is…

Andullatie therapie systeem voor de gezondheidAndullatie therapie systeem voor de gezondheidDe werking van andullatie therapie berust op het toepassen van infrarode warmte en het gelijktijdig pulserend masseren m…
Kinesiologie in de praktijkKinesiologie in de praktijkKinesiologie is de leer van de bewegingen van de spieren, die gebruikt kan worden bij het stellen van diagnoses. Middels…
Bronnen en referenties
 • http://www.girlscene.nl/p/9690/oil_pulling_doe-het-zelf_ontgiftingskuur
 • http://www.hetblad.be/2007/06/09/voeding-en-gezondheid/oil-pulling/
 • http://www.detoxacademy.nl/detoxen-met-oil-pulling/
Reacties

Alette, 12-12-2016
Vet kun je beter bij het huisvuil doen, bijvoorbeeld in een leeg melkpak. Als je het in de wc gooit komt het in het riool terecht, waar het ook voor problemen zorgt of in het oppervlaktewater. Reactie infoteur, 12-01-2017
Beste Alette,

Daar heb je eigenlijk wel gelijk in, ik zal het in het arikel verwerken.
Bedankt!

Christina, 24-10-2016
Ik heb 14 dagen oil pulling toegepast met biologische sesamolie. Na de laatste dag kreeg ik enorme hartkrampen en dat duurde een dag. Had ik nog nooit gehad. Nu denk ik, dat wanneer je nog amalgaamvullingen hebt, ik heb er eentje, dit misschien wel los komt en je meer gif binnenkrijgt dan gewoonlijk? In ieder geval ben ik gestopt en heb geen krampen meer gevoeld sinds die dag.
Jammer. Reactie infoteur, 31-10-2016
Hoi Christina,

Dat is zeker jammer om te horen. Een van de neveneffecten van een ontgifting kan zijn dat klachten tijdelijk verergeren. Maar ik denk dat het verstandig is geweest om ermee te stoppen, omdat je niet wist wat er aan de hand was. Wat betreft de amalgaam vullingen, ik zou eens een biologische tandarts om advies vragen. Ik ben zelf in het proces om mijn amalgaam vullingen te laten vervangen, en bijna klaar. Het wordt gedekt door mijn verzekering. Ik heb meer energie, maar ik weet niet of dit door de verwijdering van amalgaam komt.

In elk geval, informeer er eens naar!

Bedankt voor het delen van je ervaring, en succes,

Lacuna

Joanne, 11-03-2016
Ik ben nu een paar weken bezig met een herhalingskuur. Anderhalf jaar geleden heb ik het zo'n twee maanden gedaan. Mijn tanden werden wit en bij de tandarts niets dan complimenten. Ik heb nog niet eerder zo weinig tandsteen gehad. Ook nu voelt mijn mond frisser en worden mijn tanden witter. Of mijn gezondheid er op vooruit gaat weet ik niet. Een gezonde mond verbetert je algehele gezondheid. Misschien als ik het langer volhoud dat mijn chronische klachten ook verdwijnen. Reactie infoteur, 31-10-2016
Hoi Joanne,

Wat fijn om te horen dat het goed werkte voor je tanden! Wat betreft de gehele gezondheid, dat is inderdaad afwachten, en van veel factoren afhankelijk. Voor mij is oil pulling een onderdeel van ontgiften geweest. Een ander belangrijk deel is het verwijderen van de oorzaken van vervuilende stoffen in je lichaam. In combinatie met oil pulling kan dat een veel sterker effect hebben.

Maar rustig aan, kleine stapjes vooruit!

Succes :)

Lacuna

Mariska, 29-11-2015
. Ik spoel nu bijna 4 weken. Ik had last van gevoelig tandvlees en na het stokeren bloedde dit dan ook enorm. Nu bloed het dus niet meer. Mijn mond blijft gedurende de dag voor mijn gevoel meer schoon, ze worden overigens niet witter. Daarnaast heb ik vaak een loopneus. Dit lijkt ook af te nemen. Ook worden mijn haren dikker en meer glanzend. Mijn haren breken snel af en ook dit lijkt niet meer te gebeuren. Mijn huid ziet er ook mooier uit. Ik spoelde met kokos en ben even over gestapt op lijnzaadolie. Bevalt me prima. Ik dacht dacht dat er vier uur tussen eten en spoelen moest zitten. Nu ik lees dat dit ook na twee uur kan zijn zal ik vaker gaan spoelen. Het is tenslotte ook een soort zen momentje. Reactie infoteur, 30-12-2015
Hoi Mariska,

Fijn om te horen dat er zoveel goede resultaten bereikt zijn met oil pulling. De effecten lijken bij iedereen weer net wat anders uit te pakken. Het enige wat ik kan bedenken wat betreft de witte tanden, is misschien dat je iets anders kunt veranderen in je leefstijl waardoor je tanden minder verkleuren. Wellicht heeft het met thee of koffie te maken?

Mikkie, 01-04-2015
Heb oilpulling een paar maanden geprobeerd en kom tot de volgende conclusie: heeft geen enkel effect op de kleur van je tanden of op allergieën die ik erg veel heb dus wat mij betreft is oilpulling absolute onzin. Bespaar je de tijd en het geld zou ik zeggen, en het ongemak niet te vergeten want fijn is anders.
Nog een kritische kanttekening: na een week oilpullen kreeg ik pijn onder een kroon in mijn bovenkaak. Ik dacht eerst het zal wel toevallig zijn. Na maanden gestopt te zijn begon ik weer met oilpulling en wat bleek: na een paar dagen had ik met tandenpoetsen het gevoel dat de kroon los begon te zitten. Meteen gestopt dus om vervolgens NOOIT meer te beginnen met dit zinloze ritueel wat zelfs nog wel eens slecht zou kunnen zijn voor gebitselementen! Reactie infoteur, 30-12-2015
Hoi Mikkie,

Wat ontzettend vervelend en jammer dat oil pulling geen mooi resultaat heeft gebracht, en dat er zelfs een kroon stuk is gegaan! Ik zal kijken of ik dat als waarschuwing in het artikel kan opnemen, misschien is het beter als mensen met gebitselementen eerst advies vragen aan de tandarts. Hopelijk vind je een andere manier om je allergieën te verminderen en wittere tanden te krijgen. Het zou kunnen liggen in een aanpassing van je voedingspatroon (bijvoorbeeld paleo dieet of high-fat low-carb dieet) of in je omgeving? Ik hoor graag of er iets anders geholpen heeft!

Marianne, 14-11-2014
Ik ben het ook aan het opbouwen, eerst met 1 theelepel, want de bijwerkingen zijn te heftig, ik word er ook erg duizelig van.
Nu de derde dag, hopelijk wordt de reactie de komende dagen beter. Ik gebruik kokosolie en vooral om restverschijnselen, die niet vanzelf uit mijn lichaam gaan, van o.a een parasiet en het cmv virus te verwijderen, zodat ik eindelijk weer mijn leven kan oppakken.
Ook krijg ik volgende week nosodentherapie. Wie heeft ook zo'n ervaring met olie en restverschijnselen?
Ik zou graag een reactie van iemand krijgen. Reactie infoteur, 30-12-2015
Hoi Marianne,

Ik heb zelf alleen een dag bijverschijnselen gehad (hoofdpijn), en verder van niemand gehoord over langere bijwerkingen. Hoe zit het nu met de restverschijnselen? En hoe is de nosodentherapie bevallen?

Lydewei, 09-09-2014
Oliespoelen doe ik nu vanaf februari. En ik ben in die tijd niet verkouden geweest of ziek. Ik ben van mijn chronische sinus ontsteking af. Ook heb ik geen gevoelige tanden meer. Ik doe het elke dag, sávonds en soms s''morgens.Mijn tanden en tandvlees zien er heel goed uit. Maar het belangrijkste vind ik dat ik geen pijn meer heb van die verstopte holtes. vreselijk was dat. elke morgen werd ik wakker met hoofdpijn. Nu helemaal niet meer. Enkele vrienden zijn het ook gaan doen en hebben er alleen maar baat bij. Reactie infoteur, 20-10-2014
Beste Wilma,

Wat goed om te horen dat het spoelen zoveel effect heeft! En wat goed dat je je vrienden ook hebt geïnspireerd.

Dank je wel,

Lacuna

Wilma, 21-06-2014
Aan lijst van bijwerkingen kan toegevoegd worden: Hoofdpijn. Eerst wat vererging van een chronische klacht, dan verbetering. De huid kan wat pukkeltjes krijgen, verdwijnt daarna weer. In beginfase kan je vermoeider zijn. Reactie infoteur, 20-10-2014
Bedankt voor de informatie, ik zal het erbij vermelden!

Lacuna (52 artikelen)
Laatste update: 30-12-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.