Kinesiologie in de praktijk

Kinesiologie in de praktijk Kinesiologie is de leer van de bewegingen van de spieren, die gebruikt kan worden bij het stellen van diagnoses. Middels een spiertest kan men op een uiterst effectieve wijze een communicatie opbouwen met het stoffelijk lichaam en het onbewuste van een cliënt. Deze therapie kan behalve door een therapeut ook door een willekeurig ander persoon worden uitgevoerd. Er dient wel bedacht te worden, dat overtuigingen van de cliënt inwerken op de testresultaten ook wanneer deze overtuigingen niet als zodanig worden herkend. Bovendien domineert het sterke veld van de testende therapeut altijd. Desondanks voorziet de spiertest in waardevolle informatie omtrent de cliënt, middels het meer of min toegang verlenen tot het collectieve onderbewuste.

Algemeen

De spiertest is een effectief en eenvoudig instrument van biofeedback, dat overal en altijd toepasbaar is. Middels het stellen van vragen kan men informatie omtrent het eigen welzijn vergaren. Het antwoord komt direct uit jezelf, het innerlijk weten en/of het collectieve onderbewustzijn. In het laatste geval zijn onze hersenen niet zozeer de producent van onze gedachten, maar veeleer een soort resonantie-instrument wat via morfische velden resoneert. Op deze manier is men in staat om verbanden tussen dingen te ontdekken, die anders verborgen zouden zijn gebleven. Op het moment vanaf dat men zich van deze verbanden bewust is geworden, kunnen ze voor behandeling in aanmerking komen. Doordat men de verschillende reacties van de spieren op bepaalde prikkelingen bewust heeft beleefd en ook heeft waargenomen, is er bovendien meer begrip gekweekt voor de energetische processen die zich in het lichaam afspelen.

Een en ander kan van beslissende invloed om storingen actief te verhelpen. Het doel van de psychische kinesiologie is om de opgeslagen programma's te vervangen door nieuwe keuzes en vervolgens nieuwe opties voor jezelf te creëren. Een en ander omdat overtuigingen, die per definitie niet waar behoeven te zijn, een open ingang naar de eigenlijke waarheid in de weg kunnen staan. Ter correctie dienen bepaalde overtuigingen veranderd te worden in meningen.

Wat is kinesiologie?

De werking van het testen op spieren is gebaseerd op het feit dat skeletspieren onder bepaalde omstandigheden veranderen. Normaliter worden de spieren aangestuurd door de wil van de mens, daarnaast bestaat het snellere automatische systeem dat in werking treedt bij noodsituaties. Het onderbewustzijn slaat dan zelf alarm, waarbij de spieren ontkoppeld worden en zwak zijn. Kinesiologie is de leer van de bewegingen van de spieren, waarbij zwakke spieren worden gecorrigeerd. Met testen van een spier, testen we tegelijkertijd de betrokken meridiaan en de energiestroom in die meridiaan.
De correctie van een spier kan geschieden door:
  • acupressuurpunten
  • de corresponderende spieren te behandelen
  • lymfatische- en vasculaire reflexzones
  • het opheffen van psychische klachten

Het toepassen van kinesiologie

Toegepaste kinesiologie wordt vooral gebruikt voor het stellen van diagnoses en is gebaseerd op het concept dat iedere spier deel uitmaakt van een energiecircuit, dat door blokkade, gif of ziekte kan worden onderbroken. De kracht van het circuit kan voor het testen worden gebruikt door spieren te isoleren en vervolgens te stimuleren. Hersenen reageren altijd met gedachtepatronen van vroeger + de daaraan gekoppelde emoties, het lichaamssysteem past zich aan elke prikkel aan. Overtuigingen kunnen echter soms leiden tot foutieve resultaten. Ook dient men open en onbevooroordeeld tegenover deze procedure te staan en de uitslag op geen enkele wijze te willen beïnvloeden. Als een bepaalde voedingsstof aan een cliënt wordt toegediend en de indicator spier blijkt bij de test sterk te zijn, dan is het middel heilzaam. Het testen kan overigens ook liggend of staand gebeuren, waarbij maatgevend is de exacte testtechniek en een ontspannen, niet vooringenomen houding. Daarnaast is kennis op het gebied van de geteste voorwerpen van belang. Al te vaak worden dingen gevonden, die men denkt te zullen vinden.

De traditionele kinesiologische spiertest

Voorbereiding

Deze procedure kan als volgt verlopen: Diegene die getest wordt (de cliënt) drinkt in een ontspannen sfeer een glas met water, omdat deze vloeistof van vitaal belang is om emotionele stress af te kunnen voeren. Ook harmonie tussen beide partijen, die tegelijk in- en uitademen is van belang. Het voor de test verwijderen van storingselementen, zoals het afdoen van een horloge, is overbodig omdat het lichaamssysteem zich aan elke prikkel aanpast. Daarmede kan het testen starten.

Het daadwerkelijk testen

De persoon die test (de tester) gaat naast de cliënt staan en strekt diens rechter- of linkerarm horizontaal naar voren of zijwaarts uit. Daarbij legt de tester zijn ene hand op de schouder en de andere hand boven op de pols van de cliënt. Dan wordt het lichaam om een duidelijk signaal voor "ja" gevraagd en zegt de tester: "vasthouden". De cliënt tracht de arm in kwestie horizontaal te blijven houden, terwijl de tester met iets toenemende druk de arm met niet al teveel kracht naar beneden probeert te duwen. Let op: deze methode werkt slechts enige seconden, want bij aanhoudend contact met een negatieve prikkel past het lichaam zich aan. De andere arm van de cliënt hangt ontspannen langs het lichaam naar beneden. Vervolgens vraagt de tester om een signaal voor "nee", zegt wederom vasthouden en tracht de arm omlaag te drukken. Normaal gesproken biedt de uitgestrekte arm van de cliënt een aanzienlijk grotere weerstand bij ja dan bij nee. Dan kan het testen een aanvang nemen, waarbij bij voorbeeld flesjes met essences, giffen of bacteriën en voedingsstoffen op het borstbeen of op de aangedane plek door de cliënt worden vastgehouden.

Vervolgens vraagt de tester (niet hardop): maakt deze stof of materie mijn cliënt sterker, waarbij de arm van de cliënt moeilijk of gemakkelijk door de tester omlaag gedrukt kan worden. Blijft de arm sterk, dan is het antwoord bevestigend. Een en ander dient vlug te gebeuren, opdat men geen twee vragen tegelijk in het hoofd hebt. Zelfs zonder iets vast te houden door simpelweg aan een voedingsstof of ziekte te denken, dit geldt zowel voor de cliënt als de tester, kan de spier van de arm getest worden. Ook kan dus getest worden of cliënt daadwerkelijk geholpen wenst te worden in zijn genezingsproces. Een goede vraag bij het testen van de algehele gezondheid is: zijn we op de goede weg. Desgewenst kan na het stellen van meerdere vragen een pauze ingelast te worden om vermoeidheid bij de cliënt te voorkomen.

Andere testen

Ervaren kinesiologen maken nog van andere testprocedures gebruik. Deze traditionele vorm is voor beginnende therapeuten evenwel het gemakkelijkst uit te voeren, al raakt de arm snel vermoeid bij deze procedure. Er bestaat ook nog een algemene indicatietest. Daarbij loopt men enige stapjes naar voren en stopt men om zich daarna te laten testen. De uitslag sterk of zwak wordt dan bepaald. Vervolgens loopt men die pasjes weer achteruit, houdt men halt om vervolgens weer getest te worden. Als naar voren lopen je verzwakt dan stroomt meer dan de helft van de meridianen andersom. Tenslotte kan men ook testen door thymus of slapen te bekloppen, opdat de informatie de hersenen bereikt. Visualiseren van een doel kan heilzaam zijn. Verder kan door te gapen men meer energie krijgen en het gehele lichaam ontspannen. Voorbeelden waarop getest kan worden zijn: voedingsmiddelen, schadelijke stoffen, testbuisjes met toxinen, geneesmiddelen, virussen, bacteriën en parasieten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatieve geneeswijzen: Touch for HealthAlternatieve geneeswijzen: Touch for HealthTouch for Health is een alternatieve geneeswijze die zich richt op de bloed circulatie, de lymfe en meridiaanenergie. Wa…
Alternatieve geneeswijzen: KinesiologieKinesiologie wordt gezien als de meest holistichse (totale) benaderingswijzen van gezondheid. Het is een alternatieve ge…
BodyTalk TherapieBodyTalk TherapieBodyTalk is een therapeutische behandelingsmethode. BodyTalk combineert de energetische werking van acupunctuur, kinesio…
Wat is Touch for health en wat kan je er mee?Wat is Touch for health en wat kan je er mee?Touch for Health is een specifieke lichaamsgerichte geneeswijze uit het alternatieve of natuurkundig circuit. Toch is he…

Ontgiften met Oil Pulling: Energie, witte tanden en meer!Ontgiften met Oil Pulling: Energie, witte tanden en meer!Heb je klachten zoals terugtrekkend tandvlees, vermoeidheid of pijnlijke gewrichten? Oil pulling is een makkelijke en go…
Olijfboom wonderboom?Olijfboom wonderboom?De Olijfboom is een van de sterkste bomen ter wereld. Niet wat het hout betreft maar qua gezondheid. Olijfbomen producer…
Bronnen en referenties
  • De spiertest uitgave 2014 ISBN 978-90-8840-102-2 van Dr. Christa Keding
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 17-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.