Wat is Touch for health en wat kan je er mee?

Wat is Touch for health en wat kan je er mee? Touch for Health is een specifieke lichaamsgerichte geneeswijze uit het alternatieve of natuurkundig circuit. Toch is het niet helemaal gebaseerd op alternatieve geneeswijze, want er wordt wetenschappelijke kennis over het lichaam gebruikt. De vraag is dan ook wat Touch for Health precies voor therapie is én wat deze therapie voor je kan betekenen.

Oorsprong Touth for Health

Touch for Health is voor het grootste gedeelte gebaseerd op inzichten uit de kinesiologie. Touch for Health is in de jaren 60 van de 20ste eeuw in de Verenigde Staten ontwikkeld door Dr. John F. Thie. Thie werkte als chiropractor en ontwikkelde een methode die de spieren en de energie in het lichaam versterkt.

Kinesiologie wil letterlijk ‘bewegingsleer’ zeggen. Met deze methode benader je de mens in totaliteit.

Wat is het?

Het lichaam kan veel zelf oplossen, ook al halen nogal wat mensen het liefste een pilletje bij de dokter. We weten dat door het lichaam veertien energiebanen, die we meridianen noemen, lopen. Ontstaan er ergens blokkades, dan stroomt de energie niet meer goed door en kan het op verschillende plaatsen ‘vastlopen’.

Bij Touch for Health worden de energieblokkades opgespoord en opgeheven. Touch for Health brengt het lichaam energetisch weer in balans en het zelfregulerend vermogen van het lichaam wordt op deze wijze hersteld. De methode is dus vooral gericht op de spieren en energiestromen in het lichaam. Deze moeten versterkt worden om het lichaam verder zelf aan het werk te zetten.

Hoe werkt het?

Iedere spier is verbonden met een meridiaan (een energiebaan). Iedere meridiaan is weer verbonden met een orgaan of klier. Het testen vindt plaats middels een lichte druk op verschillende plaatsen van het lichaam. Zo wordt bekeken op wat voor wijze de druk verdragen wordt (of niet). Dit voel je als cliënt direct.

Er worden door de behandelaar een soort spiertesten (de eerdergenoemde lichte druk die uitgeoefend wordt) gedaan. Er worden tijdens de behandeling tussen de 14 en 42 spieren getest. De behandelaar voelt in hoeverre er verstoringen zijn, dan geeft de spiertest namelijk een zwakke output. Een zwakke output wordt door de behandelaar opgepikt (de kracht in de spieren is niet optimaal of ronduit slecht). Dit kan op simpele wijze door je te vragen de spieren te bewegen, hierbij geeft de behandelaar gerichte tegendruk. Op deze wijze kan de behandelaar een soort nulmeting maken. Daarna wordt er gekeken wat er precies met het lichaam moet gebeuren om de spier(en) weer sterk te maken.

Door deze manuele spiertesten en de gerichte aanrakingen door de behandelaar wordt de energiedoorstroming en het zelfgenezend vermogen gestimuleerd. Door de specifieke handelingen door de behandelaar, worden de energiebanen vrij gemaakt en kunnen de spierzwakten en energieblokkades opgeheven worden. Het lichaam wordt weer in balans gebracht.

In overleg kan de natuurgenezer een dergelijke behandeling ook combineren met andere therapieën. Verschillende therapieën kunnen elkaar, door een bekwaam therapeut, versterken. Dit wordt meestal in een behandelplan uiteengezet en wordt uiteraard in overleg met de cliënt definitief gemaakt.

Behandelingen en prijzen

Pas als de behandelaar bezig is (met de spiertesten) aan de hand van de klacht, kan vastgesteld worden om hoeveel behandelingen het gaat. Dit wordt door veel therapeuten in een behandelplan, waar alle stappen worden gespecificeerd, uiteengezet en doorgesproken met de cliënt.

Bij preventieve behandelingen kan in veel gevallen in een eerder stadium, samen met de cliënt, een plan samengesteld worden. Echter, ook hier kan de behandelaar toch nog op onverwachte zaken stuiten en het behandelplan aanpassen. Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg met de cliënt.

Meestal wordt er 1 uur tot 1,5 uur per behandeling genomen en de prijs verschilt per behandelaar. Ga uit van tussen € 45 en € 65 per behandeling.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

Wanneer toepassen?

Touch for Health wordt zowel ter genezing als ook preventief toegepast. Het kan werken voor verschillende lichamelijke en psychische problemen. Te denken valt aan:
 • Allergieën
 • Hoofdpijn
 • Angsten
 • Spanning
 • Persoonlijke onzekerheden
 • Stress
 • Rugpijn
 • Voedingstekorten
 • Slapeloosheid
 • Concentratieproblemen

Bron: Concord90, PixabayBron: Concord90, Pixabay

Conclusie

Voor uiteenlopende klachten kan Touch for Health toegepast worden. Touch for Health heeft sinds de introductie aangetoond doeltreffende resultaten te boeken, alleen of in combinatie met andere therapieën. De wetenschappelijke kennis uit het reguliere geneeskundige circuit welke men gebruikt, is gebaseerd op het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Een goed voorbeeld hiervan is het immuunsysteem. Door de antistoffen die je na een ziekte aanmaakt, is je lichaam op enig moment in staat zelf schadelijke bacteriën of virussen af te weren. Touch for Health stimuleert met haar therapie ook het zelfregulerend vermogen van het lichaam. Door Touch for Health toe te passen zal je lichaam deze functie weer goed op kunnen pakken.

Daarnaast werkt deze therapie met reguliere spiertesten om te kijken waar eventuele zwakheden zich in het lichaam bevinden. Tijdens de sessie zal de behandelaar je ook vragen bepaalde dingen te doen, om zijn/haar bevindingen te kunnen toetsen. Een voorbeeld is het maken van heel specifieke bewegingen.

Ervaringen van mensen die één of meer behandelingen hebben ondergaan, geven vaak het duwtje in de rug als je twijfelt een dergelijke behandeling te ondergaan. Er zijn verschillende websites die mensen de ruimte geven hun ervaringen te delen.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatieve geneeswijzen: Touch for HealthAlternatieve geneeswijzen: Touch for HealthTouch for Health is een alternatieve geneeswijze die zich richt op de bloed circulatie, de lymfe en meridiaanenergie. Wa…
Alternatieve geneeswijzenNaast de reguliere geneeswijze die wij in Nederland kennen, van de huisarts en de ziekenhuizen met hun specialisten, bes…
Quantum Touch: genezen met je handenQuantum Touch: genezen met je handenQuantum Touch is een energetische behandelmethode die overgewaaid is uit Amerika. De techniek is ontwikkeld door Richard…
Alternatieve geneeswijzen: ReikiAlternatieve geneeswijzen: ReikiReiki is een alternatieve geneeswijze die uit Japan is komen overwaaien. Het is een geneeswijze die meer en meer wordt b…

De helende werking van steranijsDe helende werking van steranijsSteranijs is een specerij met een zoete, aromatische en anijsachtige smaak dat vaak gebruikt wordt in de Chinese keuken.…
Zhan Zhuang Qigong-oefeningen: fit en vitaal zonder bewegingZhan Zhuang Qigong-oefeningen: fit en vitaal zonder bewegingZhan Zhuang is een Chinese bewegingsvorm die letterlijk vertaald 'staan als een paal' of ‘staan als een boom’ betekent.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jane Lopatkina, Pixabay
 • http://www.welkin.nl/informatie/wat-is-kinesiologie/wat-is-touch-for-health
 • http://www.niiraja.nl/behandelingen/touch-for-health-spiertesten/
 • http://www.welkin.nl/informatie/wat-is-kinesiologie
 • http://www.touchforhealthnederland.nl/touch-for-health/
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Concord90, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.