Alternatieve geneeswijzen

Naast de reguliere geneeswijze die wij in Nederland kennen, van de huisarts en de ziekenhuizen met hun specialisten, bestaat er ook de alternatieve geneeswijze. Zo'n 15% van de Nederlandse bevolking maakt hier gebruik van en 60% van de bevolking zegt er wel positief tegenover te staan.

Ontstaan van alternatieve geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen zijn ontstaan in de 20ste eeuw, door een samenloop van allerlei omstandigheden. Belangrijke ontwikkelingen die hierbij een rol hebben gespeeld zijn onder andere;
  • Emancipatie van de patiënt; De patiënt wordt mondiger en kiest zelf zijn zorg,
  • Falende technologie; mensen kregen minder vertrouwen in de technologie doordat de technologie het liet afweten op bepaalde punten,
  • Globalisering; wat er in de rest van de wereld gebeurt komt ook naar Nederland. In de Verenigde Staten werden alternatieve geneeswijzen erg populair en zo sloeg het over naar Nederland,
  • Overheidsbeleid; de overheid maakt dat zorg mensen op bepaalde vlakken veel geld kost omdat het (bijna) niet vergoed wordt. Alternatieve geneeswijzen zijn dan vaak goedkoper.

Verschil tussen alternatieve- en reguliere geneeswijzen

Het verschil tussen de alternatieve- en de reguliere geneeswijzen is best moeilijk aan te geven. Het zit hem aan de ene kant in het denkmodel; binnen de alternatieve geneeswijzen wordt er meer waarde gehecht aan intuïtie dan binnen de reguliere geneeswijze. Verder is het lichaam in balans en als iemand ziek is is het lichaam uit balans, volgens aanhangers en beoefenaars van de alternatieve geneeswijzen. Wat ook erg belangrijk is is dat je binnen de alternatieve geneeswijzen nooit een pijnlijke behandeling zult krijgen, ze zijn meer voor de zachte en vooral natuurlijke behandeling.

Motivatie om over te stappen op alternatieve geneeswijzen;

Mensen hebben door de jaren heen verschillende motivaties om gebruik te maken van de alternatieve geneeswijzen. Hier zijn een paar voorbeelden;
  • Afstotende krachten vanuit de reguliere zorg; als er geen diagnose voor bepaalde ziekteverschijnselen gesteld kan worden, een behandeling helpt niet, enz,
  • Referentiegedrag,
  • Perceptie van het eigen lijden; het verzachten van het lijden. Als de reguliere zorg niet helpt, probeer je alles om van je pijn af te komen,
  • Aantrekkende kracht vanuit de alternatieve zorg.

Richtingen van alternatieve geneeswijzen

De alternatieve geneeswijzen kunnen ingedeeld worden in de volgende verschillende richtingen;
  • Acupunctuur,
  • Atroposofische geneeskunde,
  • Homeopathie,
  • Manuele geneskunde,
  • Natuurgeneeswijze,
  • Paranormale geneeswijze.

Daarnaast bestaan er nog vele andere richtingen, die in mindere mate een rol spelen binnen de Nederlandse geneeskunde.
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zorgverzekering: vergoeding alternatieve geneeswijzenZorgverzekering: vergoeding alternatieve geneeswijzenAlternatieve geneeswijzen zijn geneeswijze waarvan het niet wetenschappelijk is vastgesteld of ze daadwerkelijk werken.…
Paranormale geneeswijzenParanormale geneeswijzen zijn geneeswijzen die gebruik maken van technieken die wetenschappelijk niet of nog niet kunnen…
Alternatieve geneesmiddelenAlternatieve geneesmiddelenEr zijn verschillende alternatieve geneesmiddelen die u kunt gebruiken. Er is een verschil tussen alternatieve geneeswij…
Homeopathische geneesmiddelenHomeopathische geneesmiddelenSteeds meer mensen gebruiken homeopathische geneesmiddelen. Ook in de reguliere geneeskunde ontstaat steeds meer sympath…

Bachbloesems - zes bloesems die helpen bij onzekerheidDokter Edward Bach deelde zijn 38 bloesemremedies op in zeven grote categorieën. De tweede categorie noemde hij 'onzeker…
Nei-therapie, wat kan ik ermee?Nei-therapie, wat kan ik ermee?Nei-therapie, wat is het en wat kan het doen voor mensen? Heb ik er ook iets aan als ik moeilijk met emoties om kan gaan…
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.