Simpele manier van gebitsreiniging/ontgifting: oil pulling

Simpele manier van gebitsreiniging/ontgifting: oil pulling Het schoonhouden van de tanden en kiezen doe je natuurlijk door middel van het poetsen van de tanden. Maar daarnaast is er nog een hele goede manier om het gebit goed schoon te houden en daarbij zelfs tegelijkertijd het gebit en ook de rest van het lichaam te ontgiften. Moeilijk is het ook niet. Het heet, op zijn Engels, oil-pulling. Ofwel, een klein beetje olie gedurende een aantal minuten door de mond heen spoelen. Eigenlijk alles wat men daarvoor nodig hebt is een heel klein beetje olie en tijd. Super eenvoudig dus. En daarmede kan men het gebit stukken schoner maken en bevrijden van allerlei bacteriën en gifstoffen. Tandartsen adviseren deze methode van gebitsreiniging helaas nog erg weinig.

Oil-pulling

Oil-pulling, in het Nederlands vertaald olie trekken, is een eeuwenoude Ayurvedische methode waarbij olie gifstoffen uit de mond trekt, met als resultaat een schoon gebit. Het wordt in het Engels ook wel oil-swishing genoemd. Als men gaat zoeken op het internet kan men duizenden verhalen over mensen vinden die er (grote) gezondheidsvoordelen door behaalden. Voordelen van oil-pulling voor de gezondheid kunnen zijn: verbeterde huid, minder klachten van artritis, astma, hoofdpijn, hormonale disbalans, leverproblemen, infecties, het ontgiften van het lichaam en nog veel meer. En daarbij schone, vaak veel wittere tanden.

Aanpak van oil-pulling

Oil-pulling is echt enorm eenvoudig. Men moet het volgende ervoor doen:
  1. Doe een volle theelepel (of wat meer) olie in de mond.
  2. Spoel de olie voor 20 minuten of zo lang je het vol kan houden door de mond heen. Liefst zo lang mogelijk, opdat de plak en de bacteriën kunnen oplossen. Maar ook niet langer als 20 minuten omdat anders de slijmvliezen de toxische stoffen uit je speeksel gaat opnemen.
  3. Spuug de olie uit. Slik de olie met speeksel nooit door, want daarin zitten nu de toxische stoffen. En die wil je juist kwijt.
  4. Spoel daarna goed de mond met warm water. Dit maakt de tanden goed schoon en zorgt ervoor dat restjes olie worden verwijderd.
  5. Daarna kan je de tanden poetsen.

Mondspoeling

Het spoelen van de olie door de mond en tussen de tanden door activeert enzymen in de mond en deze enzymen trekken vervolgens gifstoffen uit het bloed via de slijmvliezen. Als je de olie wat langer in de mond houdt wordt de olie dunner en wit van kleur. Als je de olie uitspuugt en de olie is nog geelachtig van kleur dan heb je niet lang genoeg gespoeld. Het beste tijdstip om de mond met olie te spoelen voor het ontbijt. Gedurende de nacht hebben zich toxische stoffen in de mond verzameld, die je dan kan verwijderen door het spoelen met olie.

Welke olie kan men gebruiken voor de gebitsreiniging?

Er zijn verschillende soorten oliën waarmee je het gebit kan spoelen. Iedere olie heeft ook weer zijn eigen voordelen. Probeer wel altijd koud geperste olie te gebruiken.
  • Kokosolie is een olie die hard wordt op kamertemperatuur. Als je daarvan een eetlepel in de mond stopt wordt de olie vanzelf dunner en kan je ermee spoelen. Kokosolie heeft als voordeel dat de olie zelf ook antibacterieel werkt. En de smaak is lekker, wat milder dan andere oliën.
  • Sesamolie is een andere olie waarmee je kan oil-pullen. Deze olie bevat antivirale en ontstekingsremmende stoffen. Het is rijk aan omega 3 vetzuren.
  • Koud geperste zonnebloemolie is nog een andere optie en ook met olijfolie kan je de mond spoelen.

Ongifting

Sommige mensen ondervinden wat lichte detox verschijnselen bij het beginnen van oil-pulling. Klachten die je daarbij kunt hebben zijn bijvoorbeeld hoofdpijn of loskomend slijm.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Detox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften is hot! Je kunt geen tijdschrift openslaan of er staat wel een stukje over het ontgiften van je licha…
Oil pulling: olie trekkenOil pulling: olie trekkenOil pulling is een techniek die al heel lang in India gebruikt wordt, en zorgt voor een ontgifting van het lichaam. Met…
De voordelen van oil pullingDe voordelen van oil pullingBen je op zoek naar een relatief gemakkelijke en goedkope manier om je lichaam te zuiveren? Dan is de eeuwenoude Indisch…
Oil pulling, is dat wel zinvol?Oil pulling, is dat wel zinvol?Je hoort regelmatig mensen spreken over ‘oil pulling’. Wat dat is? Oil pulling komt oorspronkelijk uit India. Met oil pu…

Andullatie therapie systeem voor de gezondheidAndullatie therapie systeem voor de gezondheidDe werking van andullatie therapie berust op het toepassen van infrarode warmte en het gelijktijdig pulserend masseren m…
Ontgiften met Oil Pulling: Energie, witte tanden en meer!Ontgiften met Oil Pulling: Energie, witte tanden en meer!Heb je klachten zoals terugtrekkend tandvlees, vermoeidheid of pijnlijke gewrichten? Oil pulling is een makkelijke en go…
Reacties

Conny Vanhaesebroeck, 27-11-2019
Hoelang mag je de oil pulling doen? Dagelijks? Alle dagen? Wekelijks? Grtjs Conny Reactie infoteur, 28-11-2019
Dat is helemaal aan jezelf! Een keer per week kan, elke dag kan. Net wat je fijn vind.

Hc Nolde, 20-10-2014
Oil pulling, kan dat ook als je implantaten hebt? Reactie infoteur, 20-10-2014
Daar zijn de meningen, dacht ik, over verdeeld. Ik zal eens voor u/je rondkijken op internet of ik er wat over kan vinden.
edit: wat rondgekeken en ik vind inderdaad wat verschillende meningen. Maar ook mensen die al jaren oil pullen en implantaten hebben waarbij alles gewoon goed gaat. Fluor in tandpasta heeft misschien meer negatieve invloed op een implantaat als oil pullen?!

Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 08-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.