Tips voor een gezonder gebit, voorkom gaatjes of genees ze

Tips voor een gezonder gebit, voorkom gaatjes of genees ze Iedereen wil graag een gezond en mooi gebit. Er zijn enkele tips die ervoor zorgen, dat je tanden en kiezen gezonder kunnen worden. Het is zelfs mogelijk om gaatjes weer te genezen en bloedend tandvlees tegen te gaan! Het belangrijkste is om het gebit weer te remineraliseren zodat gaatjes geen kans kunnen krijgen. Een goed gebit is belangrijk door de aanwezigheid in de mond van honderden soorten bacteriën. Die kunnen zich in de vorm van tandplak hechten aan tanden en kiezen. Waarna de uitscheidingsproducten van deze bacteriën het tandvlees kunnen aantasten. Door ontstane wondjes kunnen deze producten vervolgens in de bloedbaan komen. Iedereen kent ze wel, de algemene tips om de tanden gezond te houden. Een paar keer per dag de tanden poetsen, flossen, niet te zuur eten. Je dient dan wel gelijk te poetsen en vooral niet teveel suiker te eten. Maar buiten deze algemene regels zijn er nog een aantal andere tips die het gebit duidelijk kunnen verbeteren.


Oil pulling

Oil pullen wordt al bekender in Nederland. En het is een super simpele manier om de tanden gezonder te houden. En het gebit wordt er ook nog eens witter door! Het enige wat je ervoor hoeft te doen is wat olie in je mond nemen en dat gedurende een tijdje door de mond te spoelen. Wel uitspugen erna, want in de olie gaan allerlei giftige stoffen zitten. Dat je tegelijkertijd ook nog eens je lichaam ontgift is mooi meegenomen. De tanden voelen heel glad aan na het oil pullen, een fijn gevoel.

Kokosolie

Met kokosolie kan je prima de tanden poetsen, ze worden er ook witter van. En er zitten geen toegevoegde schadelijke stoffen in, zoals die veel tandpasta's wel voorkomen. Met kokosolie kan je trouwens ook heel goed oil pullen.

Zelf tandpasta maken

Van kokosolie en baking soda kan je gemakkelijk een eigen tandpasta maken. De kokosolie heeft dan een anti-bacteriële werking en is genezend voor bloedend tandvlees. De baking soda heeft een licht schurend effect en maakt de tanden mooi glad. Daarnaast is baking soda ook nog eens alkalisch, dus het werkt ontzurend voor de tanden.

Als je de smaak van tandpasta mist, kan je altijd nog een paar druppels pepermuntolie door dit mengsel heen doen. Of natuurlijk een andere olie als je een ander smaakje wilt. Meng alles goed met elkaar en dan kan je het zo gebruiken.

Tandvlees

Het tandvlees kan je duidelijk verbeteren door het innemen van extra vitamine C en/of Q10. Dus af en toe een sinaasappel of gewoon een vitamine C supplement is gewoon goed. Daarnaast is ook Q10 een bekende stof die onder andere helpt tegen bloedend tandvlees.

Vitamine A en D

De laatste jaren blijkt meer en meer dat veel mensen een tekort hebben aan vitamine D. Wat heeft dit nu met het gebit te maken, vraag je je misschien af. Nou, best veel! Vitamine D zorgt er namelijk voor dat onder andere calcium en fosfor in het lichaam beter wordt opgenomen. En iedereen weet dat calcium belangrijk is voor de tanden. Bij een tekort aan vitamine D wordt het calcium niet goed opgenomen terwijl er wel voldoende van wordt aangeboden. Dat losse calcium wordt dan afgezet in het lichaam, onder andere in de bloedvaten (aderverkalking), maar ook op de tanden (tandsteen).

Bij tekorten aan vitamine A kan het lichaam niet genoeg fosfor opnemen. Omdat je vaak wel genoeg fosfor binnen krijgt maar dit dus niet wordt opgenomen, ontstaat er `los zwevend` fosfor. Dit zorgt voor tandbederf. Voldoende vitamine A en D is dus ook van belang voor het gebit.

Suikers

Nog even over de suikers en koolhydraten. meer en meer mensen gaan inzien dat suikers en koolhydraten niet alleen niet goed zijn voor het gebit, maar ook ongezond zijn voor de rest van het lichaam. Daarom is het zeker een goed idee om eens wat meer te gaan lezen over koolhydraat-arme voeding. Wat kan je dan eten in plaats van koolhydraten en waarom is dat gezonder? Inmiddels bestaan er meerdere diëten die gebaseerd zijn op suiker- en koolhydraatarme voeding. Denk dan onder andere aan het paleo dieet en het dieet van Weston Price.

Lees verder

© 2014 - 2022 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tanden bleken: snelblekenTanden bleken: snelblekenWitte tanden worden door velen als schoonheidsideaal gezien. Tanden bleken wordt dan ook steeds gewoner en raakt meer en…
Beauty: Goede verzorging van tanden en kiezenBeauty: Goede verzorging van tanden en kiezenWe weten allemaal hoe belangrijk het is het gebit goed bij te houden. Tanden en kiezen dagelijks minimaal 2x te poetsen…
Het onderhouden van je gebit tijdens de zwangerschapHet onderhouden van je gebit tijdens de zwangerschapTijdens je zwangerschap heeft je lichaam heel wat te verduren, zo ook je gebit. Ze zeggen weleens dat iedere zwangerscha…
Poets je tandenPoets je tandenHet poetsen van tanden en kiezen is een dagelijks ritueel wat niet verwaarloosd mag worden. Wie dagelijks goed zijn tand…
Homeopathie: anacardium als geneesmiddelHomeopathie: anacardium als geneesmiddelAnacardium is een struik dat als geneesmiddel wordt gebruikt bij zowel lichamelijke als psychische klachten. Zo wordt he…
Bronnen en referenties
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 06-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.