Poets je tanden

Poets je tanden Het poetsen van tanden en kiezen is een dagelijks ritueel wat niet verwaarloosd mag worden. Wie dagelijks goed zijn tanden poetst, heeft namelijk veel langer plezier van een gezond en sterk gebit.

Waarom je tanden poetsen?

Het is belangrijk om je tanden goed te poetsen. Het wordt ons al van jongs af aan geleerd. Maar waarom is dit zo belangrijk, want dieren poetsen hun tanden toch ook niet? Ten eerste leeft de mens veel langer dan vroeger. Dus moeten de tanden ook langer mee. Daarbij eten wij bewerkt voedsel met daarin onder andere kleurstoffen en suikers. En dat is niet bevorderlijk voor het gebit. Onze huidige levenswijze zorgt er dus voor dat we beter voor het gebit moeten zorgen dan dieren.

Tandenborstel

Tanden poetsen doe je met een tandenborstel. Dat klinkt vrij logisch. Maar welke tandenborstel gebruik je dan? Uit onderzoek die tandartsen hebben gedaan, is gebleken dat de elektrische tandenborstel het beste werkt. Deze maakt zeer snelle bewegingen en is daardoor het meest effectief. De gewone handtandenborstel is wat lastiger om mee te poetsen, het vergt namelijk veel meer precisie. Maar wie het goed doet, zal ook een goed gebit hebben of houden.

Manier van poetsen

De meeste mensen poetsen letterlijk hun tanden. Niks mis mee, maar vergeet vooral het tandvleesrandje niet. Zet de borstel in een hoek van 45 graden, zodat de haartjes van de borstel net onder het tandvleesrandje kunnen komen, en poets dat gebied goed. Let op dat je hier niet te hard poetst: het tandvlees kan dan namelijk beschadigen en op deze manier kan je zelfs je tandvlees weg poetsen.

Tanden en kiezen moeten ook gepoetst worden, en ook het kauwvlak van de kiezen. Vergeet deze niet want gaatjes zijn snel ontstaan. Houdt minimaal 2 minuten aan voor een poetsbeurt, en minimaal tweemaal per dag. Eet of drink een half uur van te voren zo min mogelijk en vermijd vooral frisdranken en fruit of vruchtendranken.

Flossen en tandenstokers

Om tussen de tanden ook goed schoon te maken, kan men tandenstokers of flosdraad gebruiken. Zorg dat vooral het gebied tegen het tandvlees aan schoon is. Gebruik altijd de juiste dikte flosdraad en tandenstokers. Hoe meer ruimte er tussen de tanden en kiezen zit, hoe dikker de tandenstoker of flosdraad moet zijn. Je tandarts ziet precies welke maat jij nodig hebt.

Bloedend tandvlees tijdens het poetsen

Wanneer het tandvlees begint te bloeden tijdens het poetsen, is dit een teken dat er een ontsteking zit. Het bloeden is dan juist goed: het geeft aan dat je op de juiste plek poetst. Houdt dit gebied een tijdje zeer goed bij met poetsen en flossen. Na verloop van tijd zal het bloeden ophouden als teken dat de ontsteking verdwenen is. Blijft het desondanks toch bloeden, ga dan even langs je tandarts of mondhygiëniste.

Een andere oorzaak voor bloedend tandvlees is het te hard poetsen. Het tandvlees is beschadigd en dit geeft een bloeding. Vaak zie je ook een soort van snijwondje. Poets het gebied voortaan zachter. De wond geneest vanzelf weer.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je tandplak verwijderen?Hoe kun je tandplak verwijderen?Het hebben van een mooi en schoon gebit is voor de meeste mensen een dagelijkse bezigheid. Niet alleen aan het oppervlak…
Flossen of tandenstoken: wat is effectiever?Flossen of tandenstoken: wat is effectiever?Je poetst waarschijnlijk al tweemaal daags je tanden en toch kan je last hebben van tandplak, gaatjes of tandvleesontste…
Ontstoken tandvleesOntstoken tandvleesMet een goede mondhygiëne houdt je jouw tanden, kiezen en tandvlees gezond. Je voorkomt daardoor dat je geen ontstoken t…
Tandenpoetsen bij kinderenTandenpoetsen bij kinderenTandenpoetsen bij kinderen. Het is belangrijk om bij kinderen regelmatig hun tanden te poetsen. Maar wanneer begin je nu…

De EHBO-app kan je leven reddenDe EHBO-app kan je leven reddenEen EHBO-app. Het is inmiddels tijdens de aardbeving in Haiti bewezen dat zo'n app levens kan redden. In Nederland heeft…
Gezondheid: ToiletgewoontesGezondheid: ToiletgewoontesWe doen het allemaal, maar we vinden het ook moeilijk om er over te praten. Problemen rond poepen en plassen. Wat kan je…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 07-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.