Hoe kun je tandplak verwijderen?

Hoe kun je tandplak verwijderen? Het hebben van een mooi en schoon gebit is voor de meeste mensen een dagelijkse bezigheid. Niet alleen aan het oppervlak van die tand kan zich vuiligheid ophopen, maar ook tussen de tanden en kiezen. Deze bacteriën vormen zich tot tandplak. Wanneer dit niet op de juiste manier behandelt wordt zal het uiteindelijk veranderen in tandsteen en niet meer zelf te verwijderen zijn. Dit moet je zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Hoe kun je tandplak het beste verwijderen?

Waarom is tandplak verwijderen belangrijk?

Tandplak is een zacht en kleverig laagje dat op de tanden en kiezen zit. Tandplak bestaat uit bactiëren, voedsel resten en slijm. Je ziet het vaak niet op je tanden zitten, maar je kan het wel voelen als je met je tong langs je tanden gaat. Tandplak wordt heel de dag door gemaakt. Je kan tandplak dus niet voorkomen, maar het is wel van belang dat je je tanden en kiezen goed schoonhoudt. Wanneer tandplak te lang blijft zitten wordt het tandsteen. Het tandplak verkalkt en wordt dus hard. Tandsteen kun je niet zelf verwijderen, dit zal door de tandarts of mondhygiëniste gedaan moeten worden. Ook heb je sneller kans op gaatjes en ontstoken tandvlees. Voorkomen is beter dan genezen, dus maak je tanden en kiezen iedere dag schoon en verwijder al het tandplak.

Hoe kun je tandplak verwijderen?

Tandplak komt niet alleen op je tanden en kiezen te zitten, maar ook tussen je tanden en kiezen. Vaak kan je hier niet goed bij door alleen te poetsen. Er is dus meer dan alleen goed te poetsen voor nodig om het tandplak te verwijderen.

Goed je tandenpoetsen

Om tandplak zoveel mogelijk te voorkomen begin je met goed poetsen van je tanden. Aangeraden wordt om dit minimaal twee keer per dag te doen. Een goede poetsbeurt duurt minstens twee tot drie minuten. Zorg ervoor dat je je tanden en kiezen goed poetst en ieder stukje tand en kies meeneemt. Je tanden poetsen met een elektrische tandenborstel is beter dan dat je je tanden poetst met een gewone handtandenborstel.

Flossen

Met een flosdraad kun je het beste tussen je tanden en kiezen komen. Met het flosdraad wordt vuil en tandplak snel tussen tanden en kiezen weggehaald. Het fijne is dat je met flosdraad op plekken kan komen wat met een normale tandenborstel niet lukt. Een tandstoker zou je ook kunnen gebruiken bij het flossen van je tanden. De plek waar het meeste tandplak zit is kun je alleen met een tandenstoker of flosdraad komen. Wanneer je die plek bereikt heb is het verstandig zachtjes door te duwen en hem daar naar boven te halen om al het tandplak te verwijderen. Dit kan je meerdere malen herhalen voor het beste resultaat.

Kauwgom eten

Bepaalde soorten kauwgom geven aan dat zij tandplak doen verminderen. Tandplak zou minder snel ontstaan bij het kauwen van deze kauwgom dan bij de normale variant. Dit zijn de kauwgoms die xilitol bevatten.

Plakverklikker

Omdat je tandplak niet kunt zien, is het moeilijk om te weten of het tandplak nou echt weg is of niet. Om tandsteen te voorkomen is het belangrijk dat al het tandplak weg is. Om te checken of je al het tandplak hebt verwijderd kun je een plakverklikker gebruiken. Je poetst je tanden goed en daarna neem je de plakverklikker. Je hebt ze in vloeibare vorm, maar ook tabletten. De plekken waar nog tandplak zit zullen verkleuren, meestal roze of blauw. Je weet dan precies waar je moet poetsen om al het tandplak te verwijderen.

Conclusie

Om je gebit schoon te houden is het van belang dat je al het tandplak verwijderd. Je kan het tandplak verwijderen door goed je tanden te poetsen, het liefst met een elektrische tandenborstel. Om tandplak te verwijderen op plekken waar je met poetsen niet bijkomt kan je flossen of een tandenstoker gebruiken. Om te controleren of al het tandplak weg is kan je een plakverklikker gebruiken. Verkleuren je tanden, dan weet je waar je nog even extra moet poetsen. Door al het tandplak te verwijderen voorkom je tandsteen en gaatjes en blijft je gebit mooi!

Lees verder

© 2015 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn tandvlees is ontstoken, wat nu?Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genaamd, is een pijnlijk verschijnsel in de mond. Bij de meeste mensen zorgt ont…
Hoe zelf tandsteen verwijderenHoe zelf tandsteen verwijderen? Niemand zit te wachten op een geel gebit, daarom is het van belang dat je zelf goed je e…
Tandsteen: oorzaak en verwijderenTandsteen: oorzaak en verwijderenTandsteen is verkalkte tandplak oftewel tandplaque. Tandsteen ontstaat vrij snel wanneer de tanden niet van tandplak ont…
Ontstoken tandvlees (gingivitis)Is uw tandvlees mooi roze en bloedt het nooit? Dan heeft u gezond tandvlees! Bij de meeste mensen is dit echter helaas n…

Oorzaak en oplossingen bij dichte orenOorzaak en oplossingen bij dichte orenDichte oren zijn erg vervelend! De buitenwereld lijkt heel ver weg, terwijl je jezelf maar al te goed kan horen. Ook kan…
Hoe kom ik snel van mijn verkoudheid af?Hoe kom ik snel van mijn verkoudheid af?Je kan je erg beroerd voelen door een verkoudheid maar toch wordt het niet echt als ziekte gezien. Je kunt beter een paa…
Bronnen en referenties
Ladycurious (79 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.