Ontstoken kies: Oorzaak, symptomen en behandeling

Ontstoken kies: Oorzaak, symptomen en behandeling Het hebben van kiespijn kan iedereen overkomen. Het begint met een zeurende pijn en kan enkele uren tot dagen aanhouden. Wanneer er een infectie of abces bij de kies komt, kan dit voor een ontstoken kies zorgen. De pijn is vaak erg irriterend en kan invloed hebben op je dagelijks leven.Wanneer een ontstoken kies niet behandelt wordt, kan de infectie zich voortzetten in de rest van je lichaam De symptomen zijn vaak eenvoudig te herkennen. Een ontstoken kies is behandelbaar, mits je er op tijd bij bent. Welke behandeling is het meest geschikt?

Wat is een ontstoken kies?

Een kies is een essentiële component binnen het proces van de spijsvertering. Het voedsel moet aanvankelijk worden gekneed voordat het kan worden doorgeslikt en naar de maag gaat voor de vertering en vóór de nutriënten in het voedsel kan worden opgenomen door het lichaam. De kies is het hardste bot dat gevonden kan worden in het lichaam en is niet alleen alleen belangrijk voor het kauwen, maar speelt ook een belangrijke rol bij de spraak.

Tandinfecties

Een ontstoken kies behoort tot de classificaties tand infecties. Het wordt gekenmerkt door de vorming van pus die kan optreden in elk deel of gebied van de tand of kies. De pus ophoping is meestal het gevolg van een bacteriële infectie. Een periapicale abces is de meest voorkomende vorm van een tandheelkundige infectie die gewoonlijk optreedt bij de punt van de wortel van de kies en doorzet tot een infectie in de kies. Onder het tandvlees zit de zenuw die is geïnfecteerd en voor veel pijn en ongemak kan zorgen.
Een infectie die zich voordoet tussen het tandvlees en de wortel van de kies wordt ook vaak gezien tand abces. Deze ontstekingen zijn parodontale infecties en zorgen ervoor dat de bacteriën het tandvlees infecteren.
Een ontstoken kies is een veel voorkomend verschijnsel dat zowel mannen als vrouwen treft, ongeacht leeftijd en raciale groep. Het is ook een niet-levensbedreigende aandoening, hoewel het begin van de pijn heftig kan zijn en wel enkele uren tot enkele dagen kan aanhouden tot de infectie wordt aangepakt

Symptomen

Pijn is de meest voorkomende symptoom van een ontstoken kies. De pijn kan worden omschreven als kloppend, schietend en hardnekkig. De pijn kan ook zo ernstig worden dat het invloed heeft op de dagelijkse activiteiten. Ook zijn er mensen die geen pijn voelen, terwijl de infectie onopgemerkt blijft doorgaan tot een bezoek aan de tandarts daar eind aan maakt. Een extreme pijn wordt meestal gevoeld en gewoonlijk verergerd wanneer druk wordt uitgeoefend of warmte/kou wordt aangebracht op het getroffen gebied. De pijn kan ook uitstralen naar het oor, de onderkaak en de nek en kan ongemakkelijk voelen. De meest voorkomende symptomen van een ontstoken kies zijn de volgende:
  • Een plotseling ontstaan ​​van kiespijn of extreme continue pijn bij de tand en die kan worden omschreven als kloppend en scherp en meestal slechts enkele uren of enkele dagen
  • Onvermogen om voedsel te kauwen door een aanzienlijke pijn of kiespijn
  • Verhoogde gevoeligheid van de getroffen tand temperatuur
  • Algemeen ongemak of een algeheel gevoel van ziekte
  • Verhoogde gevoeligheid voor druk
  • Een ontspringen van stinkende en vieze smaak van de vloeistof in de mond
  • Zachte en voelbare lymfeklieren onder de kaak
  • Vieze geur van de adem
  • Een duidelijke zwelling op de wang in het gebied van de getroffen tand
  • Verandering van smaak in de mond vaak een bittere smaak
  • Koorts kan ook optreden

Als een ontstoken kies niet wordt behandeld kan de infectie zich verspreiden naar andere delen van het lichaam die kunnen leiden tot een ernstige medische complicaties. Daarom is het belangrijk de tekenen en symptomen op te merken en onmiddellijk een arts raadplegen als de volgende tekenen en symptomen zich voordoen:
  • Ontstaan ​​van hoge koorts
  • Algemene zwelling van het gezicht
  • Ernstige pijn die niet reageert op de behandeling
  • Moeite met slikken
  • Ademhalingsmoeilijkheden

Oorzaak

Een ontstoken kies treedt op wanneer bacteriën binnendringen en het diepste gedeelte van de kies infecteren. Dit is het deel dat de zenuwen, het bindweefsel en bloedvaten omvat. De bacterie kan alleen het tandmerg infecteren wanneer kleine gaatjes zijn ontstaan in het tandbeen of tandvlees. Wanneer voedsel deeltjes zich diep in het tandmerg binnendringen zal dit een irriterend effect geven. Het lichaam reageert door het creëren van een infectie of pus om de verzameling van irriterende deeltjes uit te roeien.

De kleine deeltjes of etensresten komen via de volgende kanalen het tandmerg en tandbeen binnen:
  • Gaatjes zijn kleine holtes die voortkomen uit tandbederf en gevormd worden in het tandglazuur.Het gaatje zal glazuur van de tand langzaam afbreken tot het uiteindelijk het tandbeen zal bereiken.
  • Letsel in tand zoals een scheur of chip is ook een andere manier de bacteriën binnen te dringen en de binnenste laag van de tand te infecteren.

Risicofactoren worden ook beschouwd als de incidentie van tandontsteking en dergelijke omvatten het volgende:
  • Onjuiste of slechte mondhygiëne vergroot de kans op het ontwikkelen van een ontsteking. Voedsel deeltjes die achterblijven tussen de tanden en tandvlees kan leiden tot plak die later kan leiden tot gaatjes.
  • Verkeerde voeding is ook een risicofactor voor een tand infectie. De opname van te veel snoep en zetmeelrijke voedingsmiddelen in het dieet brengt een verhoogd risico op het ontwikkelen van infecties en ontstekingen.
  • Een zwak immuunsysteem ten opzichte van de tanden en kan het gevolg zijn onderliggende aandoeningen zoals diabetes.

Behandeling

Het doel van de behandeling bij een ontstoken kies is om de pijn en de ontsteking te verminderen. Hiermee wordt voorkomen dat de infectie naar andere delen van het lichaam verspreid. De eventuele besmette tanden moeten behandelen worden omdat onbehandelde tanden de ontsteking (of abces) kunnen vergroten. Dit kan uiteindelijk leiden tot een ernstige medische complicaties.
Antibiotica wordt vaak gegevens tijdens de behandeling van een ontstoken kies. Hierbij is het belangrijk om eerst bepalen welke type bacterie voor de ontsteking zorgt om deze effectief en snel te behandelen. Het antibiotica wordt echter alleen voorgeschreven wanneer de infectie de gebieden grenzend aan de ontstoken kies heeft bereikt. De tandarts zal hier uitspraak over moeten doen.
Het uitsnijden en drainage van het abces is een andere vorm van behandeling waarbij de tandarts een kleine snee maakt in het abces waar de pus uitgepompt wordt.

Extractie

Extractie van de tand is de procedure waarbij een zeer beschadigde tand die niet meer bespaard kan worden volledig wordt verwijderd uit zijn wortels. Het abces wordt vervolgens afgevoerd nadat de tand is getrokken om de infectie volledig eruit te halen. De procedure wordt gewoonlijk gedaan met lokale verdoving en genezing duurt meestal enkele dagen. Ondanks de conservatieve benadering van deze behandelen wordt het veelvuldig uitgevoerd. Het trekken van tanden en kiezen wordt aanbevolen als een zwaar beschadigd tand een onbehandelbare abces heeft of een infectie die niet kan worden uitgesloten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebitsabces: oorzaak en behandelingGebitsabces: oorzaak en behandelingAls je kiespijn of een gaatje negeert en ermee blijft rondlopen, kan dit uiteindelijk uitgroeien tot een abces. Pus hoop…
Abces zelf behandelenAbces zelf behandelenEen abces komt op meerdere plaatsen en met verschillende oorzaken voor: in de buik, aan een tand of kies, bij de ziekte…
Tandwortelpunt ontsteking & oorzaak en behandelingTandwortelpunt ontsteking & oorzaak en behandelingTandwortelpuntontsteking of tandwortelabces is een met pus gevulde holte in het weefsel rond de tandwortelpunt. Meestal…
Peritonsillair abces (abces keelamandelen)Een peritonsillair abces is een abces rond de keelamandelen. Vaak is dit een complicatie van ontstoken keelamandelen. He…

Prader-Willi syndroom: ontembare eetlust, spierzwaktePrader-Willi syndroom: ontembare eetlust, spierzwakteHet Prader-Willi syndroom, afgekort als PWS, is een aandoening die aangeboren is. Het wordt veroorzaakt door een verande…
Echografie abdomen: Onderzoek buik via geluidsgolvenEchografie abdomen: Onderzoek buik via geluidsgolvenOp de ziekenhuisafdeling radiologie krijgen sommige patiënten door een radioloog een echografie van het abdomen. Mogelij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://www.patient.co.uk/health/dental-abscess
  • http://www.toothandteeth.com/tooth-abscess.html
  • http://www.surgeryencyclopedia.com/St-Wr/Tooth-Extraction.html
Reactie

Rianne Dessisso van Erp, 18-04-2017
Graag een advies; Ik heb een kleine ontsteking aan de wortel van de tweede kies links onder, links van mijn hoektand. Betreft een tand waar recent met moeite een kroon op is geplaatst. De tand/kroon moest meerdere keren boven en onder afgeslepen worden omdat ik kwam met een klacht van gevoeligheid aan het bovenvlak bij het kauwen. De druk van de tanden boven en onder op elkaar zou te groot zijn waardoor er een aantal keer boven en onder bijgeslepen werd, ook aan de kroon zelf. Volgens de tandarts zou dit de oorzaak zijn, die te grote druk van de tanden op elkaar.

Echter de gevoeligheid van de kroontand bleef en ik vroeg om een kleine foto voor meer duidelijkheid. Is gemaakt: bleek dat mijn wortel licht ontstoken was. Wat te doen? Volgens de tandarts moest ik maar afwachten tot het erger zou worden. Dan zou hij evt. de zenuw dood kunnen maken. Is er een mogelijkheid middels antibioticum van de ontsteking af te komen en moet er sowieso iets gebeuren omdat er bacteriën de tand in zijn gedrongen evt. tijdens de behandeling van het plaatsen van de kroon en de voorbehandeling? Wat is het beste te doen? Reactie infoteur, 15-05-2017
Hallo Rianne, Wat een ontzettend nare situatie beschrijft u. In zo'n situatie is ieder gebit weer anders en kan ik vanaf hier niet de juiste alternatieven voor u bieden. Een antibioticum kan de ontsteking remmen en in sommige gevallen zelfs volledig wegnemen, echter is dit per gebit verschillend. Bent u in de tussentijd nog naar de tandarts geweest? Mocht de bacterie al in de tand zijn gedrongen dan zit er waarschijnlijk niets anders op dan de kroon eruit te halen en de zenuw te laten doden. Niet een erg fijne oplossing. Ik hoop dat u een goede behandeling heeft gekregen en ben zeer benieuwd naar de uiteindelijke oplossing.

Ladycurious (79 artikelen)
Laatste update: 13-11-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.