Tandvleesproblemen: Gingivitis
Er zijn twee soorten aandoeningen die het tandvlees kunnen beïnvloeden: gingivitis en periodontitis. Deze tandvleesproblemen of parodontale aandoeningen zijn vaak pijnloos en kunnen lang in de mond blijven zitten voor het ontdekt wordt. Toch kan het leiden tot ernstige tandvleesproblemen. Met de juiste zorg zijn deze aandoeningen prima te behandelen. Wat is gingivitis en hoe is het te behandelen?
Parodontale (tandvlees) aandoeningen zijn ontstekingen en infecties die de weefsels van de tanden, inclusief het tandvlees, de parodontale pezen en de ondersteunende aansluiting met de tand (kaakbot) vernietigt. Gingivitis en periodontitis komen vrij vaak voor bij volwassenen en kunnen met effectieve zorg worden gestopt of verminderd worden.
Gingivitis
Gingivitis is een milde vorm van tandvleesontsteking, dat zonder de juiste behandeling kan leiden tot ernstige parodontitis (tandvleesontsteking). Het wordt gekenmerkt door rood en geïrriteerd tandvlees. Gingivitis is heel gebruikelijk en komt in veel verschillende varianten voor. Ongeveer 50 procent van de bevolking ervaart tandvleesontstekingen op vier of meer tanden. Degenen met een verhoogd risico lopen zijn
- Mensen met een slechte mondhygiëne
- Mensen die lager zijn opgeleid
- Rokers
- Ongecontroleerde diabeten
- Ouderen
- Zwangere vrouwen
- Mensen met een verminderde immuniteit
- Mensen met een slechte voeding
- Verslaafden
- Mensen die zelden tot nooit naar de tandarts gaan.
Gingivitis wordt vooral veroorzaakt door
slechte mondhygiëne. Door je tanden niet goed te onderhouden ontwikkelt
tandplak zich op de tanden. Tandplak is een onzichtbare, kleverige stof die zich ontwikkelt op de tanden als suikers en zetmeel in de voeding samenkomen met normale bacteriën in de mond. Het ontwikkelt zich snel en het is daarom belangrijk is om elke dag te poetsen en te flossen om het tandplak te verwijderen. Als het tandplak niet wordt verwijderd, zal het zich na enkele dagen omzetten tot tandsteen, een hardere vorm. Zowel plak en tandsteen ontsteken het tandvlees en produceren bacteriën en gifstoffen die ervoor zorgen dat het tandvlees wordt besmet en gingivitis ontstaat.
Naast slechte mondhygiëne kan gingivitis worden veroorzaakt door:
- Ongecontroleerde diabetes
- Sommige autoimmuun ziekten en infecties, zoals schildklier aandoeningen, tekorten aan voedingsstoffen of een HIV-infectie
- Bepaalde medicijnen, zoals fenytoïne (gebruikt om epileptische aanvallen te beheersen), bismut (gebruikt om maagklachten en diarree te behandelen, zoals in Pepto-Bismol)
- Sommige anticonceptiepillen
- Verkeerd-staande tanden
- Ruwe, scherpe vullingen
- Slecht passende of onreine mond apparaten
Zwangere vrouwen hebben een verhoogde kans op gingivitis vanwege de grote verandering aan hormonen in het lichaam. Hierdoor is het tandvlees extra gevoelig voor het ontwikkelen van tandvleesproblemen. Maar door de hormoonschommelingen hebben ook pubers en jong volwassen een verhoogde kans op gingivitis.
Symptomen
Gezond tandvlees worden gekenmerkt door een lichtroze kleur en voelt stevig aan. Omdat gingivitis meestal niet pijnlijk is, beseffen veel mensen niet dat het aanwezig is of dat ze een probleem hebben.
De symptomen van gingivitis zijn:
- Bloedend tandvlees, zelfs met zachte borstelen
- Gevoelig tandvlees, vooral bij aanraking
- Helder rood, donkere rood of paars-rood tandvlees
- Gezwollen tandvlees
- Zweertjes in de mond
- Erg glimmend tandvlees
- Slechte adem
Preventie
De beste manier om gingivitis te voorkomen is een goede mondhygiëne. Er wordt adviseert om twee keer per dag je tanden poetsen en ten minste eenmaal per dag te flossen. Tanden moeten ook om de zes maanden professioneel worden gereinigd door een tandarts . Als de symptomen zijn bijzonder slecht zijn, kunnen tandartsen adviseren om te poetsen en te flossen na elke maaltijd en voor het slapen gaan. Zij kunnen ook plak-verwijdering apparaten adviseren zoals speciale tandenborstels en tandenstokers. Voorgeschreven anti-plak en anti-tandsteen tandpasta's en spoelingen kunnen ook helpen.
Behandeling
Hoewel gingivitis meestal verminderd na een professionele reiniging, zal een goede mondhygiëne thuis moeten worden voortgezet. De symptomen zullen snel terug komen als je niet rekening houdt met je mondhygiene en niet ten minste twee keer per jaar een professionele schoonmaakbeurt ondergaat. Tijdens zo'n schoonmaak zal de tandarts of mondhygiënist alle tandplak en tandsteen verwijderen in een proces genaamd "scaling". Als de tandvleesontsteking ernstig is en er veel tandsteen aanwezig is, kan het soms nodig zijn dat er één tot vier diepe reinigingen (scaling en rootplaning) nodig zijn om het tandvlees weer gezond te krijgen. De tandarts zal ook kijken naar verkeerd staande tanden of slecht passende vullingen, zoals kronen of bruggen.
Recepten bij een drogist of mondwater op recept kan ook helpen. Er zijn tandpasta's en mondwaters die helpen om de hoeveelheid plak tot een aanvaardbaar level in toom te houden. Ondanks dat zijn er geen chemicaliën of medicijnen die alleen gingivitis kunnen voorkomen.
Lees verder