Ontstoken tandvlees behandelen
Ontstoken tandvlees is nooit leuk. Het is pijnlijk, bloedt snel en je kunt kiezen verliezen in het laatste stadium. Gelukkig is er relatief eenvoudig iets aan te doen. Je kunt zelf je gebit goed verzorgen. Dit kun je doen door tweemaal daags te poetsen. Daarnaast stoker of flos je. Ook kun je kiezen voor ragers. Natuurlijk kun je het ook laten doen door een professional. Hoe je het ook doet, het zal uiteindelijk voor gezond tandvlees en minder pijn zorgen.
Ontstoken tandvlees is heel vervelend en het is ook nog eens gevaarlijk voor je gebit. Het kan van kwaad tot erger gaan en uiteindelijk vallen je kiezen eruit. Daarnaast gaat je mond ruiken alsof je een dood vogeltje hebt ingeslikt. Daarnaast kan ontstoken tandvlees ontzettend zeer doen.
Een tandvleesontsteking is na de juiste behandeling niet meteen weer gezond. Dat kan 1 - 2 weken duren voor het weer in goede conditie is.
Gingivitis en paradontitis
Gingivitis
Gingivitis is eigenlijk een ander woord voor ontstoken tandvlees. Zolang je het goed behandeld, is het niet schadelijk.
Tandplaque is de boosdoener van de tandvleesontsteking. Alles wat je eet of drinkt zorgt ervoor dat de bacteriën die in je mond zitten aan het werk gaan. Als je tandplaque niet goed verwijderd, zal er een ontsteking ontstaan in het tandvlees.
Wanneer je op controle komt bij de tandarts, zal deze een check doen om te zien of er veel tandplaque zit. De tandarts of de mondhygiënst zal dit verwijderen.
Paradontitis
Het kan schadelijk worden als het niet juist behandeld wordt. Je tandvlees raakt na een tijd los van je tanden. Hierdoor ontstaan grote pockets. Een pocket is de smalle ruimte tussen je tandvlees en tanden. In deze ruimte gaat het vuil zich ophopen en gaan bacteriën zich nestelen.
Het kaakbot wordt langzaam maar zeker aangetast en afgebroken. Hierdoor komen je kiezen los te staan en zullen ze langzaam afbreken als er niets aan gedaan wordt. Er is een behandeling voor. Deze moet bij de tandarts worden uitgevoerd, maar is zeer prijzig.
De oorzaak
De oorzaken van ontstoken tandvlees kunnen meerdere redenen zijn. Misschien verzorg je je gebit niet goed, omdat je bijvoorbeeld nooit flost of stokert. Hierdoor blijven etensresten tussen je tanden zitten. Je krijgt ontstoken tandvlees, maar ook gaatjes of ontstoken zenuwen.
Andere oorzaken kunnen ziekte, vitaminegebrek of een zwangerschap zijn. Hierdoor kan je tandvlees ook gaan ontsteken. Wanneer er sprake is van vitaminegebrek is het belangrijk om erachter te komen welke vitamine je mist en deze te gaan slikken. Natuurlijk moet je dan je tandvlees nog steeds goed verzorgen.
Tandproblemen zijn voor een deel erfelijk bepaald. Wanneer je ouders een slecht gebit hebben, is de kans groot dat jij ook een slechter gebit hebt en er meer aan zult moeten doen. Ook tandvleesproblemen zijn vaak erfelijk bepaald. Als je weet dat 1 of beide ouders tandproblemen hebben, is het verstandig om je tanden net wat beter te verzorgen.
De oplossing
Het is altijd belangrijk om je gebit te verzorgen, maar bij ontstoken tandvlees heeft je gebit iets meer nodig dan de gebruikelijke zorg.
Goed poetsen, flossen en stokeren is de sleutel naar gezond tandvlees. Tijdens het poetsen moet je bijvoorbeeld ook je tandvlees meenemen. Dit kun je het beste doen met een gewone harde tandenborstel. Deze zet je in het tandvlees. Het zal in het begin niet pijnloos en zonder bloed gaan. Stop echter niet als het zeer doet. Het is belangrijk dat je blijft poetsen, hoe zeer het ook doet.
Poets minstens tweemaal daags.
Elektrische tandenborstel
Daarnaast is het verstandig om een elektrische borstel te kiezen om te poetsen. Een elektrische borstel doet het beter dan een handtandenborstel. Eventueel kun je ervoor kiezen om je tandvlees apart te poetsen met een handtandenborstel zolang er een ontsteking is.
Stokeren en flossen
Stokeren of flossen zal ook zeer pijnlijk zijn wanneer het tandvlees ontstoken is. Met een tandenborstel haal je niet al het vuil weg, dus het stokeren en flossen is noodzakelijk. Als dit niet goed lukt, kan het voorgedaan worden door een tandarts, mondhygiënist of een preventie-assistent.
Daarnaast is het altijd belangrijk om minstens 1 keer per halfjaar op controle te gaan bij de tandarts. Deze kan zien of er tandvleesproblemen zijn en wat daaraan gedaan kan worden. Er kan poetsles worden gegeven waarbij tips en trucks worden gedeeld om de conditie van het gebit optimaal te houden.