Verschijnselen van AIDS
AIDS en de verschijnselen: AIDS wordt veroorzaakt door het HIV virus. AIDS is niet te genezen en verloopt dodelijk. Tussen een besmetting met het HIV virus en de diagnose AIDS kunnen vele jaren zitten. Wanneer er eenmaal sprake is van AIDS, zijn er een aantal infectieziekten en andere ziekten en aandoeningen die vaak bij AIDS patiënten voorkomen.
Wat is AIDS?
AIDS is een besmettelijk en veelal dodelijk aflopende infectieziekte, en wordt veroorzaakt door het virus HIV (Homan Immunodeficiency Virus). Het HIV virus wordt verspreid via het uitwisselen van lichaamssappen als bloed en sperma, maar ook vaginaal vocht en menstruatiebloed is een besmettingsbron. Iemand die het HIV virus met zich meedraagt maar nog geen ziekteverschijnselen vertoont, wordt seropositief genoemd. Een besmet persoon kan andere mensen besmetten met het virus.
Het virus vernietigd het menselijke afweersysteem, waardoor de patiënt heel vatbaar is voor vaak simpele bacteriën en virussen. De diagnose AIDS wordt gesteld wanneer de patiënt besmet is met het HIV virus én een of meerder infecties of tumoren vertoond. Onderstaand worden de voorkomende infecties en tumoren genoemd, die het meest voorkomen wanneer er sprake is van AIDS.
Huidafwijkingen
Afwijkingen aan de huid, waaronder infecties of nieuwvormingen, worden veel gezien bij AIDS patiënten. Deze huidafwijkingen komen ook bij andere patiënten voor, maar in mindere mate. Wat opvalt is dat de huidafwijkingen bij een AIDS patiënt snel tot ontwikkeling komen en snel groter worden en/of verergeren.
Het herpes simplex virus wordt veel gezien bij AIDS patiënten, en heeft de neiging om minder snel of niet te genezen. Het herpes simplex virus (HSV) is een van de meest voorkomende virussen bij de mens en veroorzaakt onder andere de bekende koortslip. Ook veroorzaakt een type van dit virus herpes rond de geslachtsorganen.
Vaak treedt ook seborroisch eczeem op. Hierbij is er sprake van roodheid en een schilfering van de huid, gepaard gaande met jeuk. Dit wordt vooral gezien in het gezicht en met name op de behaarde hoofdhuid en tussen de wenkbrauwen. Een andere huidaandoening is psoriasis. Deze huidaandoeningen reageren vaak goed op een behandeling met hormoonzalven. Schurft, en met name scabies Norvegica , wordt veel gezien bij mensen met AIDS.
Een veel voorkomende vorm van kanker bij AIDS is het kaposi-sarcoom oftewel huidkanker. Het Epidemisch Kaposi-sarcoom komt bij 15 tot 30 procent van alle AIDS patiënten voor. Het wordt veroorzaakt door het Human herpesvirus 8. Er ontstaan paarsrode tot roodbruine vlekken op de huid, vooral aan de benen. Ook kan er een tumor ontstaan. De mond kan ook aangedaan zijn. Het kaposi-sarcoom is een zeer zeldzame huidkanker die juist bij AIDS patiënten vaak een van de eerste symptomen van AIDS vormt.
Gordelroos komt voor, waarbij vaak verschillende delen van het lichaam zijn aangetast. Gordelroos wordt veroorzaakt door het Herpes zoster virus. De verschijnselen zijn rode plekken op de huid en met vocht gevulde blaasjes.
Luchtweginfecties
Het meest komt de
longontsteking voor bij AIDS patiënten. Deze wordt veroorzaakt door de protozo Pneumocystis carinii. Een longontsteking moet altijd behandeld worden met antibiotica. Wanneer de longontsteking te laat wordt ontdekt, kan deze dodelijk verlopen. Een andere vorm van longontsteking is die wat veroorzaakt wordt door het cytomegalovirus. De helft van de mensen is ooit in aanraking geweest met dit virus. Dit virus kan ook een hersentumor veroorzaken.
Een andere veel voorkomende aandoening van de luchtwegen is tuberculose. De klachten zijn hoesten en het opgeven van slijmerig bloed. Tuberculose dat niet behandeld wordt, kan dodelijk verlopen.
Afwijkingen in het centraal zenuwstelsel
Bij AIDS patiënten komt een hersenvliesontsteking vaker voor. Deze worden veroorzaakt door een virus. De verschijnselen zijn hoge koorts, braken versuftheid, hevige hoofdpijn, plots erg ziek worden, overgevoelig voor licht. Een hersenvliesontsteking is redelijk tot goed te behandelen, mits tijdig ontdekt.
Een ontsteking aan het oog komt vaak voor in de vorm van een netvliesontsteking. Hierbij treedt er vaak sterfte van het weefsel op. Vaak raken door de netvliesontsteking ook vaten elders in het lichaam ontstoken. De patiënt gaat na verloop van tijd minder goed zien.
Andere afwijkingen die voorkomen zijn stoornissen in de zintuiglijke functies, waardoor geur, smaak, zicht en gehoor aangedaan kunnen worden. ook kan er een stoornis optreden waardoor de motoriek verstoord wordt. Hierbij kan beven optreden of een onzekere gang tijdens het lopen. Vergeetachtigheid en moeite met de concentratie komt ook vaak voor.
Het maag-darmkanaal
Bij AIDS komen veel infecties voor aan het maag-darmkanaal. Candida albicans wordt erg veel gezien, en is een schimmelinfectie. Deze komt met name voor in de mond maar kan ook de slokdarm infecteren. Hierdoor kan de patiënt moeite krijgen met slikken.
Veel ernstiger is een darmontsteking als gevolg van de protozoën Cryptosporidium en Isospora Belli. Dit zijn kleine parasieten die grote gevolgen met zich meebrengen. De verschijnselen zijn zeer hevige diarree met vochtverlies en ernstig gewichtsverlies. Deze darmontsteking is zeer gevreesd onder AIDS patiënten.
Overlevingskans
Wanneer iemand besmet raakt met het HIV virus, is de overlevingstijd zonder behandeling ongeveer tien jaar. Met behandeling is de overlevingstijd ongeveer twintig jaar. Nadat de diagnose AIDS is vastgesteld, zijn de meeste patiënten binnen een periode van vijf jaar overleden. De helft van de patiënten overlijdt na anderhalf tot twee jaar. AIDS is niet te genezen. Echter, blijkt ongeveer 1 procent van de blanke bevolking immuun te zijn voor het HIV virus. Bij apen wordt immuniteit voor het SIV virus (verwant aan het HIV virus) meer gezien. Tot nog toe is er één patiënt genezen van AIDS nadat er stamcellen in het beenmerg zijn overgebracht.
Lees verder