Besmetting met HIV

Besmetting met HIV HIV staat met gemiddeld 700 nieuwe besmettingen per jaar binnen Nederland op de achtste plaats in de lijst van meest voorkomende SOA. HIV is een virus dat aids kan veroorzaken. Aids is een ernstige en dodelijke ziekte. In 1981 werd dit virus ontdekt en wereldwijd zijn er sindsdien al miljoenen mensen aan aids gestorven. In tegenstelling tot de meeste SOA is HIV niet te genezen. Het virus kan worden overgedragen via het bloed en via contact met andere lichaamsstoffen. HIV is uiterst besmettelijk!

Wat is HIV?

De afkorting HIV staat voor Humaan Immunodeficiëntie Virus. HIV is niet hetzelfde als aids, wat veel mensen wel denken. HIV veroorzaakt aids, maar is absoluut niet hetzelfde. HIV kan worden overgedragen via het bloed en seksueel contact. Mensen die besmet zijn geraakt met het virus worden ook wel seropositief genoemd. Je kunt niet aan iemand zien of hij/zij wel of niet seropositief is. Het kan ook jaren duren voor er ernstige klachten voordoen. Ook als je nog geen last hebt van klachten kun je een ander wel besmetten met het virus! Het virus breekt het afweersysteem af, waardoor je lichaam erg vatbaar wordt voor allerlei infecties en bepaalde soorten van kanker. HIV is niet te genezen. Wel bestaat er een behandeling met HIV-remmers. Hiermee zorgt men dat de HIV-geinfecteerde persoon minder snel aids krijgt. Wanneer een HIV-besmet persoon heel veel last krijgt van verschillende infecties (waar het lichaam normaal gesproken tegen bestand zou moeten zijn), is er sprake van aids.

Wat is aids?

Aids is een afkorting, welke staat voor Acquired Immune Deficiency Syndrome. Eigenlijk betekent dit dat je afweersysteem niet goed meer functioneerd als gevolg van de ziekte. Wanneer iemand een goede gezondheid bezit, is het lichaam in staat allerlei schimmels, virussen en infecties te bestrijden door middel van het afweersysteem. Het afweersysteem gaat op de indringer af en zorgt dat het uit het systeem verdwijnt. Iemand met aids heeft een onvoldoende werkend afweersysteem en kan de verschillende schimmels, virussen en infecties niet meer bestrijden. Vanaf het moment dat het afweersysteem in die mate is aangetast dat zich ernstige klachten of bepaalde verschijnselen voordoen, kn de arts vaststellen dat je aids hebt.

Wijzen van besmetting met HIV.

Je kunt op verschillende manieren besmet raken met HIV. Het virus kan zich bevinden in het bloed, sperma, vaginaal vocht, voorvocht, moedermelk, urine, ontlasting, speeksel, zweet en traanvocht. De concentratie van het virus, en daarbij de kans op besmetting, is wel erg verschillend. In bloed en sperma zit een hoge concentratie van het virus, waardoor dit erg besmettelijk is. In vaginaal vocht, moedermelk en voorvocht is de concentratie een stuk lager, maar nog steeds wel besmettelijk. In urine, ontlasting, speeksel, zweet en traanvocht is de concentratie van het virus te laag om iemand te kunnen besmetten (of besmet te raken). Deze lichaamsstoffen zijn alleen besmettingsgevaarlijk als er duidelijk bloed in zit en dit rechtstreeks in de bloedbaan van de ander terecht kan komen.
Veel mensen worden angstig wanneer zij met de ziekte worden geconfronteerd. In de dagelijkse omgang met een aids-besmet iemand is dat nergens voor nodig.

U kunt niet besmet raken door gewoon huidcontact wanneer de huid niet beschadigd is. Indien u wel een wondje heeft, is een pleister voldoende om niet te besmetten of besmet te raken. Ook via tongzoenen, toiletgebruik, gebruik van hetzelfde bestek of glas, een niesbui of een hoestbui waarbij u spetters van een aids-geinfecteerd persoon in het gezicht krijgt, loopt u geen risico. De concentratie van het virus in het speeksel is te laag om te kunnen besmetten en het virus leeft niet verder in de buitenlucht om daarna iemand te besmetten. Besmetting via een eerste hulpbehandeling op de juiste (hygienische) wijze, het gebruik van dezelfde sauna of zwemwater, via insecten of etenswaren en drank is niet mogelijk.

U kunt wel besmet raken wanneer u een naald gebruikt die daarvoor door een besmet persoon is gebruikt. Ook onveilig vrijen levert een groot risico op besmetting. Bloed-bloedcontact is in alle gevallen, zoals bij transfusies of een onveilig bloedproduct, erg besmettelijk. Wanneer een moeder haar baby borstvoeding geeft terwijl zij besmet is met HIV of aids heeft, bestaat de kans dat zij haar baby via de moedermelk besmet.
© 2008 - 2021 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Joods medische ethiek: HIV en AIDS (ernstige SOA's)Joods medische ethiek: HIV en AIDS (ernstige SOA's)HIV en AIDS komen in de orthodoxe Joodse wereld nauwelijks voor. Dit heeft uiteraard alles te maken met de manier waarop…
Virusinfecties: HIVVirusinfecties: HIVAids is de belangrijkste geslachtsziekte van de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Aids is het stadium waarin…
AIDS: Acquired Immune Deficiency SyndromeAIDS: Acquired Immune Deficiency SyndromeAids staat voor 'Acquired Immune Deficiency Syndrome'. In het Nederlands betekent het Immuun- deficiëntie Syndroom. Door…

Haaruitval, Alopecia AreataJe staat voor de spiegel en ontdekt een kale plek. Je verliest haar. Voor Nederlanders “normaal” als je ouder wordt, maa…
Palliatieve verzorgingPalliatieve verzorgingPalliatieve verzorging, emotionele verzorging, terminale verzorging, pijnbestrijding, dit zijn allemaal voorbeelden van…
Reacties

Anoniem, 12-12-2015
Best,

2 weken geleden heb ik een soort van triootje gehad met een koppel.

Ik heb getongzoend met de vrouw en heb de man gemasturbeerd tot hij klaarkwam, daarna heb ik mijzelf gemasturbeerd tot ik ook klaarkwam, nu kan het zijn dat er een beetje sperma van hem nog op mijn hand aanwezig was toen ik mij masturbeerde, kan het zijn dat ik hierdoor op een of andere manier besmet ben geraakt?

En wanneer kan ik me laten testen met een zeker resultaat?

Bedankt. Reactie infoteur, 30-12-2015
Beste Anoniem,

het risico is klein, maar wel aanwezig. Als je het echt 100% zeker wilt weten, dan is een test goed betrouwbaar als je deze via de huisarts na 3 maanden laat doen. Je kan er ook voor kiezen nu een test te laten doen en over een week of 10 nog eens.

Groetjes, Marensa

Carla, 13-11-2015
Goedenavond,
Ik heb een vraagje.
Ik heb regelmatig sexueelkontakt met een gebonden man.
Dit doen we altijd veilig met condoom.
Nu lees ik dat vocht op de huid ook besmettelijk is.mijn situatie: we hebben onze geslachten tegen elkaar aan gewreven zonder bescherming. De slijmvliezen zijn daarbij niet in kontakt geweest. Wel had ik me een paar uren van te voren geschoren en was mn huid wat geïrriteerd geraakt en de kans is er dat er wat voorvocht op de huid gekomen is.
Hoe groot is de kans op besmetting?
Graag hoor ik van u.maak me toch wel wat zorgen.
Mvg anoniem Reactie infoteur, 30-12-2015
Beste Anoniem,

ik kan me voorstellen dat je je hier zorgen om maakt. Toch, als je zeker weet dat de slijmvliezen niet met elkaar in aanraking zijn geweest hoef je je nergens druk om te maken. Een geïrriteerde huid is in principe geen toegang voor het virus.

Groetjes, Marensa

Janjoost, 25-10-2015
He Marensa,

Na hoeveel weken zou je volgens jou een HIV-test kunnen doen?

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 30-12-2015
Beste Janjoost,

voor een 100% betrouwbaar resultaat is het aan te raden 3 maanden na een mogelijke besmetting een bloedonderzoek via de huisarts te laten doen. Je kan er ook voor kiezen om eerder te gaan, maar in de meeste gevallen zal de huisarts dan toch adviseren het na drie maanden nog eens te laten testen.

Groetjes, Marensa

Anoniem, 13-10-2015
Als mijn vriend (nog geen test gedaan wel van plan) zijn sperma met een zakdoekje van zijn buik afkuist met een papieren zakdoekje en zijn vingers er aan afwrijft, en daarna mij vingert is er dan kans op hiv? Reactie infoteur, 14-10-2015
Beste Anoniem,

dit is eigenlijk volledig afhankelijk van de snelheid van het handelen, om het zo even te zeggen. HIV leeft niet buiten het lichaam, dus op een zakdoek blijft het niet in leven. Na enige tijd op de zakdoek is het dus niet meer besmettelijk. Echter, het is geen kwestie van 'binnen 1 seconde dood', dus er gaat een beetje tijd overheen voor het daadwerkelijk dood en onschadelijk is. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Groetjes, Marensa

Anoniem, 07-10-2015
Bijna 1.5 week geleden heb ik onveilige seks gehad met iemand uit nz (hetero contact). 4 dagen later kreeg ik keelpijn en paar dagen later werd de keelpijn erger en kreeg ik er ook hoofdpijn en vermoeidheid bij. Nu is dit nog steeds niet over en het duurt al bijna een week. Hoeveel zorgen moet ik mij maken het feit dat ik hiv heb opgelopen? Reactie infoteur, 14-10-2015
Beste Anoniem,

het is heel moeilijk te zeggen hoeveel zorgen je zou moeten hebben hierover. In heel veel gevallen is het puur toeval en blijkt er niets aan de hand te zijn, maar het komt ook zeker voor dat men juist denkt dat het toevallig is, terwijl er dan wel iets ernstiger aan de hand is. Onveilige seks, en klachten als gevolg daarop, is altijd aanleiding om toch voor alle zekerheid even een test te laten doen. Dit kan in de meeste gevallen gewoon bij je huisarts. Uiteraard hoop ik voor jou dat het gewoon 'stom' toeval is!

Groetjes, Marensa

Orange Blossom, 04-10-2015
Goede avond,

Ik heb 7 september orale seks( zonder condoom) gehad met een persoon en op 17 september heb ik me laten testen op HIV,
test was negatief.
Kan ik die test vertrouwen op internet staat dat je twee maanden moet wachten voordat ze het zeker weten Reactie infoteur, 05-10-2015
Beste Orange Blossom,

voorheen waren de tests inderdaad pas betrouwbaar na 2-3 maanden. Tegenwoordig worden er andere tests uitgevoerd. Deze zijn direct betrouwbaar. Echter, niet iedere huisarts maakt gebruik van dezelfde test. Het is daarom aan te raden je arts even te vragen in hoeverre de test die hij/zij gebruikt direct betrouwbaar is.

Groetjes, Marensa

Michel, 01-10-2015
Ongeveer 2 weken terug heb ik seks gehad met een onbekende jongen. We hebben wat getrokken en gevoeld. Niet gepijpt! Toen wilde hij mij neuken met condoom. Er was geen penetratie want het condoom brak aan de zijkant, het pijpje van de spermaopvang was intact. Dat voelden we beiden en toen zijn we meteen gestopt en hadden geen zin meer om te neuken. Wel voelde ik achteraf een klein wondje aan de buitenkant van mijn anus met heel weinig bloed wat te zien was aan een stukje wc papier. Heb ik nu de kans van HIV te hebben opgelopen? Ik kan deze gedachte maar niet loslaten en zie overal apen en beren. Misschien kijk ik teveel op google maar een aantal HIV kenmerken denk ik toch te waarnemen. Ik hoop graag snel op een antwoord van uw kant, want ik loop er wel mee rond. Reactie infoteur, 05-10-2015
Beste Michel,

het is heel normaal dat je symptomen ervaart als je je zorgen maakt dat je iets opgelopen hebt. In de meeste gevallen worden deze symptomen veroorzaakt door angst en zorgen, en niet door daadwerkelijke ziekte. Zoals ik jouw situatie lees lijkt het me zeer onwaarschijnlijk dat je ergens mee besmet bent geraakt. Toch, ik kan me heel goed voorstellen dat je je wel zorgen blijft maken. Voor je eigen geruststelling kan je altijd een test doen om de uitslag zwart op wit te hebben. Het is niet gek om 'zomaar' eens een test te laten doen, en de uitslag zal je zeker goed doen om je zorgen weg te nemen.

Groetjes, Marensaw

Ongerust, 28-09-2015
Heb pas een nieuwe vriend, ik heb hem afgetrokken, daarna heeft hij zijn sperma afgewreven met een zakdoekje, en mij gevingerd en gebeft. verder is er niets gebeurd, hij is nog niet getest, en nu ben ik beginnen panikeren, omdat ik ergens las dat je soas ook door vingeren kunt krijgen. heb ik risico gelopen op deze manier? we willen samen verder maar hij moet nog een soa test laten doen

alvast bedankt Reactie infoteur, 05-10-2015
Beste Ongerust,

er zijn inderdaad enkele seksueel overdraagbare aandoeningen die door middel van de vingers overgebracht kunnen worden. Ik heb het dan niet over specifiek HIV (waar het artikel uiteraard wel uitsluitend over gaat), maar echt over alle aandoeningen die onder SOA vallen. Stel dat hij sperma aan zijn vingers heeft gehad, of lichaamsvocht van hem, en dat is in aanraking gekomen met jouw lichaamsvocht, dan bestaat er kans op besmetting met een SOA. Ik kan je hierdoor helaas niet vertellen of je wel of niet ergens mee besmet bent geraakt. De enige mogelijkheid die je hebt om zekerheid te krijgen is om zelf een test te laten doen. Je kan het maar beter weten, hoe vervelend het ook is.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Peter, 27-09-2015
Vaginaal vocht op de eikel gewreven. Heb ik kans op hiv? Stel dat het in de slijmvliezen wordt gewreven? En is het zo dat hiv buiten de lichaam niet overleefd? Dus bv. op de vingers? Reactie infoteur, 05-10-2015
Beste Peter,

lichaamsvocht dat direct uit het lichaam in aanraking komt met lichaamsvocht van een ander kan inderdaad besmettelijk zijn. Het is wel zo dat HIV niet buiten het lichaam leeft, dus ook niet op vingers, maar er gaat wel een korte tijd overheen voordat het virus daadwerkelijk dood is. Het is niet binnen een seconde onschadelijk. Het is zo dat HIV door een levend lichaam in leven wordt gehouden, en als het buiten dit lichaam treedt dan heeft het geen 'voeding' om te overleven. Maar, het is niet van de ene op de andere seconde helemaal onschadelijk. Zo kan opgedroogd bloed op een deurklink niet besmettelijk zijn, maar bloed dat net uit een lichaam is gekomen wel. Dus, als je het vaginaal vocht direct uit de vagina op de eikel hebt gesmeerd, dan is er wel risico op besmetting. Ik zou je dan ook aanraden een test te laten doen.

Groetjes, Marensa

Anoniem, 21-09-2015
Hallo

Een tweetal dagen geleden heb ik seks gehad met een afrikaanse prostituee. Hierbij werd wel een condoom gebruikt, het was vooral aftrekken en pijpen en een vaginale penetratie van misschien 2minuten. Maak ik hierbij een grote kans op HIV en/of andere SOA's? Er werd dus een condoom gebruikt en volgens mij is deze niet afgegleden noch gescheurd. Reactie infoteur, 05-10-2015
Beste Anoniem,

als je zeker bent dat het condoom in goede staat was (en ook is gebleven), dan hoef je je nergens zorgen om te maken. Als je niet helemaal zeker bent of dat er lichaamsvocht van haar met jouw lichaamsvocht in contact is geweest, dan is het aan te raden toch even een test te doen. Inderdaad dan niet alleen op HIV, maar alle SOA. Je kunt het maar beter zeker weten.

Succes!

Groetjes, Marensa

Anoniem, 15-09-2015
Hoi, 4-tal weken geleden heb ik met hars de rug onthaard van een goede homovriend. Ik weet wel dat ie verschillende vriendjes al heeft gehad, maar weet niet of hij hiv heeft. Nu bij het ontharen bloedde het wel waar de haartjes zijn uitgetrokken. Daardoor was er wat bloed op mijn vinger gekomen. Maakte me toen wel al wat zorgen. Vorige week had ik plots koorts en heel veel keelpijn en gezwollen klieren in mijn nek. Dokter zei dat het om een virale infectie ging van de keel en zei dat ik mij geen zorgen hoefde te maken over een hiv besmetting. Maar toch, ik blijf toch wel echt heel ongerust. Bestaat er een kans dat ik besmet ben? Reactie infoteur, 15-09-2015
Beste Anoniem,

je arts heeft gelijk. Je hoeft je geen zorgen te maken. Ik kan me voorstellen dat het je wel aan het denken heeft gezet, zeker ook omdat je je op het moment zelf al zorgen maakte, maar het is een puur toeval. Maak je er geen zorgen om.

Groetjes, Marensa

Luc, 14-09-2015
Beste,
Ik heb me onlangs laten testen op hiv, 32 dagen na risico. De uitslag was negatief. Is dat voldoende betreft de aantal dagen? Of bestaat de kans alsnog dat ik besmet ben?
Gr. Reactie infoteur, 15-09-2015
Beste Luc,

dat is zeker voldoende om een betrouwbare uitslag te geven. Je kunt er vanuit gaan dat de uitslag klopt, gelukkig!

Groetjes, Marensa

Niels, 08-09-2015
Gisteravond seks gehad met een straatprostituee na een avond veel drank. Heel dom natuurlijk. Tijdens de seks haar anus en vagina gestreeld. Met het afdoen van mijn condoom mijn eikel vastgepakt. Is er een kans dat ik besmet ben? Reactie infoteur, 14-09-2015
Beste Niels,

hoe groot het risico is dat je ergens mee besmet bent geraakt, en dan heb ik het over alle SOA en niet alleen over HIV, is eigenlijk afhankelijk van of deze prostituee alleen handelt of niet. Prostituees die alleen handelen, dus op eigen initiatief, laten zich in de meeste gevallen niet regelmatig testen. Daarmee is het risico op besmetting met iets groter. Voor alle zekerheid zou ik toch even een test laten doen bij de huisarts.

Groetjes, Marensa

Aaa, 02-09-2015
Laatst na uitgaan in de stad eten gaan halen. Toen we het eten hadden en terugkwamen bij fiets had vriendin opeens veel bloed aan dr hand. Bleek van een zwerver te zijn die aan haar handvat had gezeten en zich daarvoor had gesneden oid aan iets. Op haar hand waren geen echte sneetjes oid aanwezig. Wel zat er op de wijsvinger en minuscuul 'sneetje'. Erg klein en heel oppervlakkig. Stel dat de zwerver besmet is, is er dan kans op besmetting? Vriendelijke groet! Reactie infoteur, 14-09-2015
Beste Aaa,

het risico op besmetting is (gelukkig) niet aanwezig. HIV leeft niet in de lucht of in water. Bloed op een handvat van een fiets is aan niets anders dan lucht verbonden. Dat wil zeggen dat het niet meer in contact staat met een lichaam dat het virus levend houdt. Je vriendin hoeft zich geen zorgen te maken. Mocht ze het toch beangstigend blijven vinden, wat ook heel logisch is, dan kan ze altijd een test aanvragen om bevestiging op papier te hebben.

Groetjes, Marensa

Nigel, 17-08-2015
Ik had een vraag, ik heb een weekje geleden seks gehad met een shemale prostituee alles veilig, behalve dat ze tijdens de seks een droge vinger in mijn kont duwde, ze had haar handen gewassen van te voren waar ik bij was dat wel. Maak mij alleen zorgen over die laatste handeling waar ik al niet te blij mee was.

Vriendelijke groet nigel Reactie infoteur, 14-09-2015
Beste Nigel,

ik kan me voorstellen dat je je niet al te gemakkelijk voelde bij deze handeling. Het is toch een handeling waar zeker niet alle mannen op zitten te wachten. Waarschijnlijk was dit voor haar een heel gewone handeling, waardoor het eigenlijk (vanuit haar gezien) als vanzelf gaat, zonder erbij na te denken hoe de ander zich hierbij voelt. Het belangrijkst voor jou is wel om te weten dat je geen risico hebt gelopen op een besmetting zolang zij ook geen open wonden aan haar handen had. Mocht je dit niet zeker weten, dan zou ik je toch adviseren een test te laten doen voor alle zekerheid.

Groetjes, Marensa

David, 14-08-2015
4 maand gleden ben ik oraal bevredigd door een Afrikaanss prostituee (op de ramblas notabene).Het ging allemaal zeer vlug.Ze trok me naar een verlaten pand(was zelf dronken).Het probleem is dat ik me niet precies kan herinneren of ze een nieuwe condoom heeft gebruikt of een gebruikte.Dit klinkt mss vreemd maar op die plaats werken de dames hun klanten zeer vlug af en mss wegens financiële of tijdsbesparing heeft ze een gebruikte condoom omgedaan.
Mijn vraag is als het een gebruikte condoom is waar dan nog duidelijk spermaresten moet inzitten is dit dan een gevaar voor hiv?
Ik ben getrouwd en ben nu al maandelang excuses aan het verzinnen om geen seks te hebben met mijn vrouw.
Graag zo vlug mogelijk een reactie.

Dank u bij voorbaat Reactie infoteur, 14-09-2015
Beste David,

ik begrijp je zorgen. In principe leeft HIV niet buiten het lichaam, maar het blijft natuurlijk nog wel even actief vanaf het moment dat het het lichaam verlaat. Het is niet van de ene op de andere seconde dood. Hier gaat een beetje tijd overheen. Het nadeel is dat jij waarschijnlijk niet kunt zeggen van wanneer het condoom dan zou moeten zijn. Het kan al wat langer hebben gelegen, maar ook maar heel kort. Juist hierom is niet 100% zeker te zeggen dat je niets opgelopen hebt. Ik zou je sterk een test aanraden. Ik hoop dat er niets aan de hand is.

Sterkte!

Groetjes, Marensa

Klaas, 10-08-2015
Ik heb vorige week sex gehad met een prostituee in Indonesië. Deze werkte in 1 van de duurdere hotels in Jakarta. Helaas is het condoom gescheurd. We hebben het erover gehad en zij verzekerde me dat ze elke maand zich laat testen en dat ze "schoon" is. Heb ik veel risico op besmetting? Reactie infoteur, 14-09-2015
Beste Klaas,

over het algemeen is het inderdaad zo dat prostituees die in luxe hotels werken, dan wel erkend door het hotel, zich met grote regelmaat laten testen. Als zij daadwerkelijk erkend was in het hotel, dan is de reden tot zorg zeer klein. Echter, als je dit niet met 100% zekerheid kan zeggen, dan zou ik toch voor alle zekerheid even een test laten doen.

Groetjes, Marensa

Tony, 07-08-2015
Beste,
Ik ben onlangs op bezoek geweest bij een prostituee en heb een condoom gebruikt, tot 2 maal toe. Echter na afloop heeft ze mijn penis met een handwasje proper gemaakt, is de kans groot dat ik hierdoor een hiv heb opgedaan, geziene de hygiëne het washandje misschien meer gebruikt is?
Bedankt voor de reactie!
Gr, tony Reactie infoteur, 14-09-2015
Beste Tony,

ik kan je gerust stellen; er is geen kans op besmetting. HIV is een virus dat niet leeft in lucht of water, ofwel buiten het lichaam. Je kan dus niet besmet raken van een levenloos voorwerp, zoals een washandje. Je hoeft je absoluut geen zorgen te maken.

Groetjes, Marensa

Anoniem, 24-07-2015
Beste Marensa,

Ik heb veilige sex met iemand gehad, er is echt er een moment geweest dat hij van condoom wisselde, in dit moment heeft hij 1 seconden zijn penis bij mijn anus naar binnen geduwd. Wat is het risico dat ik heb gelopen? Hij was nog niet klaargekomen. Reactie infoteur, 29-07-2015
Beste Anoniem,

direct contact betekent helaas ook direct risico, ook als het maar een enkele seconde is. Het is niet nodig om daadwerkelijk klaar te komen om een ander te kunnen besmetten. Als hij een SOA had op het moment dat deze situatie zich voordeed, dan is het heel goed mogelijk dat je besmet bent geraakt. Ik zou je dan ook sterk aanraden om een test te laten doen, voor je eigen gezondheid/veiligheid en die van anderen. Natuurlijk is het zo dat je veel meer risico had gelopen als de duur langer was of als hij daadwerkelijk was klaargekomen, maar ook het kleinste risico is een risico. Juist omdat besmetting nu niet uit te sluiten is zou ik het toch even laten checken. Ik hoop natuurlijk dat er niets aan de hand is!

Succes!

Groetjes, Marensa

Ik, 24-07-2015
Beste,

Als begeleider werk ik binnen de psychiatrie. Daar heb ik lichamelijk contact gehad met een client die positief op hiv en hep c is. Deze client laat zich niet behandelen, de waarden is zijn bloed zijn hoog en hij heeft pijn aan zijn lever.

Het lichamelijk contact zag er als volgt uit:
De psychotische client gaf aan geen tanden te hebben. Om dit zeker te weten heb ik mijn vinger een stukje in zijn mond gedaan en de wang opzij getrokken, om beter in de mond te kunnen kijken. Doordat ik sterk nagels bijt, waren maar nagels erg kort. Mijn vinger en nagel bloedde niet, wel had ik velletjes en rode nagelhuid.

Daar komt bij dat ik op dit moment een droge mond en 3 rode jeukende bultjes (1 bij m'n sleutelbeen, 2 bij mijn onderbuik heb).

Wat is het risico dat ik besmet ben geraakt? Reactie infoteur, 29-07-2015
Beste 'Ik',

in de praktijk zou besmetting mogelijk zijn als er heel veel toevalligheden bij elkaar komen. Zo zou er toch een kleine opening in je vinger moeten hebben gezeten, en zou de cliënt een open (bloedende) wond in de mond moeten hebben gehad. Speeksel is niet gevaarlijk, dus hier hoef je je geen zorgen om te maken. Dit vormt geen besmettingsgevaar. Op basis van je verhaal denk ik daarom dat je geen risico hebt gelopen en dat je je geen zorgen hoeft te maken. Echter, als dit je toch bezig blijft houden (wat ook begrijpelijk is), dan kan je altijd voor de zekerheid een test laten doen. Je hebt dan in elk geval de uitslag zwart op wit, zodat je het echt los kunt laten.

Groetjes, Marensa

Chocolate, 19-07-2015
Hallo
ik heb zojuist een zuigplek gekregen van mijn vriend en opeens toen hij stopte had hij wat bloed in zijn mond
ook mijn zuigplek zelf was er wat bloed uitgekomen
moeten we ons zorgen maken?
kan hij het hiv-aids virus krijgen of ikzelf?
moeten we eens contact maken met de dokter? Reactie infoteur, 20-07-2015
Beste Chocolate,

als één van jullie HIV heeft, dan is het natuurlijk wel altijd aan te raden voorzichtig te zijn met alles waar lichaamsvocht (exclusief speeksel) bij komt kijken. Bij een zuigzoen komt er altijd wat bloed vrij, maar er ontstaan eigenlijk geen wondjes (of openingen tot het lichaam). Dit komt enkel door de zuigkracht, waardoor het bloed te hard tegen de huid wordt gezogen van binnenuit.

Dus, hij kan het HIV virus krijgen als jij het al hebt en andersom. Anders kan het niet.

Groetjes, Marensa

Jan, 11-07-2015
Beste,

Ik heb vorige vrijdag een bloedafname laten doen bij de huisarts voor te testen op oa HIV. Ik krijg de uitslag volgende woensdag maar vroeg mij af (omdat het nu weekend is en laboratoria dicht zijn) of dat bloed dat zal worden getest tegen dan nog betrouwbaar is(?). Het komt er dus op neer dat ik mij afvraag hoelang zo'n bloedstaal bruikbaar/betrouwbaar blijft voor onderzoek?

Alvast hartelijk bedankt,

Jan Reactie infoteur, 15-07-2015
Beste Jan,

ik begrijp je zorgen, maar je hoeft je er zeker niet druk om te maken. Bloedtests zijn altijd betrouwbaar. In de meeste gevallen is de uitslag er al veel eerder dan men aangeeft. Ze nemen alleen extra tijd voor de zekerheid, in geval er achteraf iets extra getest of verder getest moet worden. Het bloed is zeker nog goed genoeg voor de test, daar het om precies de juiste omstandigheden wordt bewaard.

Groetjes, Marensa

Pinda, 09-07-2015
Dag,

Ik heb seks gehad met iemand die ik eigenlijk niet goed ken, maar wel met condoom. Ik hem me echter die zelfde dag in mijn duim gesneden. Zonder bij na te denken hem ik na het vrijen de condoom vastgehad met de duim met de snee op. Is hier enig risico op besmetting? Reactie infoteur, 10-07-2015
Beste 'pinda',

het risico dat je hiermee hebt gelopen is zeer klein. De wond zal niet echt open meer zijn geweest en het risico dat er lichaamsvocht door deze snede je lichaam in is gedrongen is te verwaarlozen. Maak je geen zorgen.

Groetjes, Marensa

Mathijs, 01-07-2015
Beste Marensa,

Eerst en vooral mijn welgemeende appreciatie en dank voor je werk, ik heb al heel wat van je reacties gelezen en ze brengen mij almaar dichter bij wat wel dan niet kan worden beschouwd als een risico, al stuitte ik onlangs op een eigenaardige situatie die mij een klein beetje angst inboezemende, al dan niet terecht(?)

Ik had immers een teek en ben daarmee naar de dokter gegaan. Hij gebruikt echter eenzelfde tekentang (zo een typische pincet die je kan kopen in de apotheek) voor iedere patiënt, en het leek mij niet dat hij deze ontsmet (misschien omdat hij zelf ervan uitgaan dat er geen risico is?). Als hij de teek verwijdert, draait hij redelijk diep dus daar komt -een klein beetje- bloed bij kijken, dus vroeg ik mij af of dit een reëel gevaar op besmetting is als de patiënt voor mij HIV-besmet zou zijn bij gebruik van eenzelfde tekentang? Ik weet dat het HIV-virus niet lang kan overleven wanneer blootgesteld aan lucht, maar omdat zo'n tang de twee uiteinden op elkaar drukt, zou er niet een mogelijkheid bestaan dat het virus kan overleven in dit vacuüm? (een beetje zoals de idee bij een spuit, of ga ik hierin te ver qua vergelijking?). Ik weet niet of mij dus zorgen moet maken of niet indien eenzelfde tekentang wordt gebruikt?

Alvast van harte bedankt,

Matthijs Reactie infoteur, 09-07-2015
Beste Matthijs,

dank je voor je complimenten. Daar ben ik altijd blij mee! Het is goed te lezen dat dat je al een eindje op weg heeft geholpen.

Ik begrijp dat je niet helemaal zeker bent over deze unieke situatie en het risico dat daarbij hoort. Gelukkig kan ik je geruststellen en zeggen dat je geen risico hebt gelopen. Het is inderdaad zo dat HIV niet overleeft buiten het lichaam, ook niet als het een soort van 'opgesloten' zit in een tang. Ik snap je zorgen hierom wel, zeker omdat er toch wat bloed vrij komt bij dergelijke handelingen, maar er is geen reden om je zorgen te maken om een besmetting met HIV. Er zijn huisartsen die na elke behandeling een nieuw instrument pakken voor de volgende behandeling, er zijn er ook die einde van de dag alle gebruikte instrumenten ontsmetten en na elke behandeling overdag het gewoon schoonmaken met een doekje of papiertje. Er valt natuurlijk wel wat voor of het allemaal even hygiënisch is. Maar van een besmetting met HIV kan absoluut geen sprake zijn, dus maak je geen zorgen.

Groetjes, Marensa

Gido, 27-06-2015
Dag,
Ben Ongerust dat een soa, zwijg stil hiv heb opgelopen. Een 2 maanden geleden heb in een bordeel seks gehad en weet me weinig te herinneren of het veilig aan toe is gegaan omwille van redelijk wat gedronken die avond. Maak me ongelooflijk zorgen hierover.
Ben de laatste tijd ongerust hierover, zeker ik een vaste relatie hen en mijn vrouw hoog zwanger is…
Gr en nog eens bedankt voor alle mooie reacties die je meldt in deze forum, mooi werl! Reactie infoteur, 09-07-2015
Beste Gido,

bedankt voor je complimenten. Daar ben ik erg blij mee.

Dan op een wat serieuzer level; het risico dat je gelopen hebt. Als je gewoon in Nederland in een officieel bordeel bent geweest, dan is het risico dat je hebt gelopen zeer klein. Als je in het buitenland of in een niet-erkend bordeel bent geweest, dan is het risico groter. Juist omdat je je weinig kunt herinneren is het moeilijk om het risico in te schatten. Zeker gezien je een vaste partner hebt en een kindje op komst, zou ik geen gezondheidsrisico's nemen, omdat er meerdere personen (en met name straks een baby) bij betrokken zijn. Je kunt bij je huisarts een test laten doen zonder dat iemand ervan af hoeft te weten. Je kunt het maar beter zeker weten!

Groetjes, Marensa

Bert, 23-06-2015
Beste,
Heb een paar dagen terug onbeschermde seks gehad met een 50 plusser. Heb sindsdien een irriterend gevoel rond en onder de balzak. Heb schrik dat ik een soa, hiv heb opgelopen met deze one night stand. Ik lees ook dat deze symptomen ook door de angst kan zijn iets opgelopen te hebben. Is de kans groot dat het effectief om een besmetting gaat?
Gr, bert Reactie infoteur, 26-06-2015
Beste Bert,

het kan inderdaad zijn dat je symptomen ervaart omdat je bang bent iets opgelopen te hebben. Door de angst en zorgen hierover kan je lichaam hierop reageren door daadwerkelijk vreemde symptomen te uiten. Aan de andere kant kan het helaas ook zo zijn dat het echte symptomen zijn en dat er wel iets aan de hand is. Als de betreffende persoon een SOA heeft, dan kan je heel goed besmet zijn geraakt. Ik zou je daarom aanraden om een test te laten doen bij de huisarts. Ik hoop dat er niets aan de hand is.

Succes!

Groetjes, Marensa

Ivan, 10-06-2015
Beste,
Ik heb een maand geleden seks gehad met een prostituee en maak me zorgen dat ik hiv heb opgelopen. Ik ben namelijk niet zeker dat er een condoom is gebruikt omwille van ik in een zatte bui was. Daarbuiten heb ik reeds een lange tijd een vaste relatie met iemand en uit angst heb ik dit niet durven vertellen aan mijn partner, waar ik na risico (maand geleden) al verschillende keren seksueel contact heb gehad met mijn vaste partner. Ik maak me zorgen om haar toekomst en die van mij, voel me zo schuldig. Is de kans groot na 1 maand risico met de prostituee dat ik een mogelijke hiv op overgedragen aan mijn partner? Alvast bedankt voor je reactie.

Ivan Reactie infoteur, 19-06-2015
Beste Ivan,

HIV overdragen kan altijd. Hier zit helaas geen tijdsbestek aan vast. Belangrijker is het om te weten of je daadwerkelijk risico hebt gelopen, en dit is volledig afhankelijk van of je bij een officieel/erkend prostituee bent geweest of bij 'iemand van de straat'. Dat klinkt oneerbiedig, maar het is even de enige manier waarop ik het verschil kan aangeven. Vanzelfsprekend is het risico bij een erkend prostituee vele malen kleiner en in de meeste gevallen te verwaarlozen. Omdat je eigenlijk weinig met zekerheid kan zeggen over de situatie (betreffende condoom e.d.) zou ik toch even een test laten doen. Je kan het maar beter zeker weten. Je kunt hiervoor gewoon naar de huisarts. Deze heeft zwijgplicht, waardoor je partner het nooit te weten zal komen als jij dit niet wilt. Als er uit de test komt dat je een SOA hebt opgelopen, ongeacht welke, dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je je partner inlicht. Dit is moeilijk, maar echt heel belangrijk voor haar gezondheid en toekomst.

Sterkte! Groetjes, Marensa

Jhon, 09-06-2015
Hallo,
Ik ben besneden en ik heb seks gehad met een dame zonder condoom maar gelijk na seks gaan plassen met de bedoeling alles eruit te plassen mocht er een virus ofzo naar binnen zijn geweest. Mijn penis gewassen met zeep en gedroogd, ik las dat manen die besneden zijn 60% minder risico lopen op hiv. Ben ik veilig op zo een manier? Reactie infoteur, 19-06-2015
Beste Jhon,

helaas ben je niet veilig op deze manier. Het is inderdaad zo dat mannen die besneden zijn de controle over hygiëne veel beter in handen hebben. Een besneden penis heeft minder ruimte om 'viezigheid' of niet lichaamseigen stoffen in op te slaan als het ware. Hierdoor is de penis schoner en ook eenvoudiger te reinigen. Echter, ook als je op deze manier te werk gaat na onbeschermde seks is besmetting met een SOA (en dit hoeft niet per definitie HIV te zijn) niet uit te sluiten.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt voor in de toekomst.

Groetjes, Marensa

Anoniem, 26-05-2015
Ik heb in een zatte bui voorspel gehad met een meisje daarna ging ze even op mijn piemel zitten zonder condoom het duurde minder dan 20sec heb ik kans dat ik besmet ben? Allebei niet klaar gekomen bij het voorspel Reactie infoteur, 19-06-2015
Beste Anoniem,

je hebt inderdaad risico gelopen. Besmetting heeft helaas niets te maken met het feit of er iemand is klaargekomen of niet, en het heeft ook niets te maken met de tijd in minuten of seconden waarin er contact is geweest. Een enkele seconde kan al genoeg zijn om besmet te raken. Alles wat ervoor nodig is, is direct contact. Omdat er direct onbeschermd contact is geweest, zou ik je toch aanraden je te laten testen.

Ik hoop natuurlijk dat er niets aan de hand is.

Groetjes, Marensa

Anoniem, 25-05-2015
Ik werk in een hotel, heb meerdere keren een deurklink aangeraakt waar gedroogd bloed aanzit, en heb ook mijn handen meerdere keren gewassen daarna, weet alleen niet of ik na de laatste aanraking met de deurklink mijn handen nog gewassen heb. Bij thuiskomt thuis heb ik met mijn handen mijn onderbroek aangeraakt tijdens het plassen en daarna ben ik gaan slapen, vlak voor het opstaan heb ik mezelf in bed met onderbroek nog aan afgetrokken, kan dit kwaad, denkt u… qua soa's, hepatitus-B?

Groetjes,

Anoniem Reactie infoteur, 19-06-2015
Beste Anoniem,

je hoeft je geen zorgen te maken. Gedroogd bloed is in geen geval besmettelijk. Het is voor de hygiëne natuurlijk wel heel goed dat je regelmatig je handen wast als je in een hotel werkt en regelmatig met zaken in aanraking komt waar gasten ook mee in aanraking zijn gekomen. Hou dan zeker vol wat dat betreft, maar om SOA hoef je je echt geen zorgen te maken.

Groetjes, Marensa

Arno, 24-05-2015
Beste,

Ik heb orale sex gehad met een shemale en op een gegeven moment scheurde het condoom. Ik heb daardoor sperma in mijn mond gekregen. Ik zit nog binnen de 72 uur en vraag mij af of een PEP behandeling noodzakelijk is. We hebben geen anale sex gehad. Reactie infoteur, 19-06-2015
Beste Arno,

op ieder moment dat je denkt dat je risico hebt gelopen kan een PEP behandeling waardevol zijn. Zodra je in aanraking komt met lichaamsvocht van anderen waarvan je niet weet in hoeverre zij gezond zijn (speeksel uitgezonderd) is het verstandig om hier direct aandacht aan te besteden. Daarnaast is het verstandig om na dit soort dingen voor alle zekerheid een test te laten doen bij de huisarts voor andere SOA.

Groetjes, Marensa

Nieuwsgierig, 24-05-2015
Hallo.
ik ben man van 41 en ik heb mij iets meer dan een jaar terug eens laten aftrekken door een vrouw, ze had om elke vinger een ring, ze heeft me ook gepijpt.
ze heeft me iets te lang afgetrokken en het begon zelfs klein beetje pijn te doen, niet veel maar beetje. ik zei er niks van en zijn gewoon doorgegaan. ik ben niet klaargekomen en er is ook geen penetratie geweest. toen ik thuis kwam had ik een dikke bult vlak onder mijn huid en was mijn penis opgezwollen, dag later was alles weer normaal. maar nu het vreemde, elke keer als ik me nu zelf aftrek dan heb ik erna weer dezelfde zwelling op zelfde plek zelfs nu na een jaar nog hoewel het wel elke keer beetje beter wordt.
ook had ik na die date met haar een paar weken erna 2 wratten op penis, die dokter weg heeft gebrand. heb daarna geen sex meer gehad met anderen. ben eigenlijk nooit ziek of grieperig misschien een goede weerstand.
heb toen simpele soa test gedaan via dokter en daar kwam niks uit. maar een hiv test of andere testen heb ik niet gedaan Reactie infoteur, 19-06-2015
Beste Nieuwsgierig,

een verklaring voor de eerste keer verdikking, dus na het aftrekken door deze dame, zou toch zijn dat er een stukje huid klem zou hebben gezeten tussen een ring van haar of iets dergelijks. Dit maakt het dan wel bijzonder vreemd dat je er nog altijd last van hebt, want dan ligt de oorzaak toch duidelijk ergens anders. Heb je dit al eens met de huisarts besproken? Als de zwelling steeds vanzelf weggaat en je hebt er verder geen last van, dan zou ik me er niet te druk om maken. Maar als je er last van hebt, dan moet je het toch eens na laten kijken door een huisarts. Ik denk overigens niet dat het met een SOA te maken heeft. De wratten zouden heel goed genitale wratten geweest kunnen zijn, en dit is een SOA, maar als je daar geen last meer van hebt gehad, dan mag je ervan uitgaan dat dat het ook was. Genitale wratten kunnen wel altijd terugkeren bij een verminderde weerstand.

Dus, als je je zorgen maakt om deze aparte zwelling, bespreek het dan eens met je huisarts. Ik heb hier helaas ook geen helder antwoord op. Sorry!

Groetjes, Marensa

Anoniem, 16-05-2015
Ik heb een vraagje als je een zuigzoen zet. Heb je dan kans op hiv-aids? Kwam niet echt bloed bloed uit maar wel rode stippeltjes? Reactie infoteur, 23-05-2015
Beste anoniem,

het risico dat je HIV oploopt door middel van een zuigzoen is nihil. Ik begrijp wel wat je bedoeld, met die rode stippeltjes, maar je hoeft je geen zorgen te maken dat je op deze manier HIV oploopt (gelukkig!)

Groetjes, Marensa

Anoniem, 10-05-2015
Hoi,

Onlangs heb ik een vraagje voor de mensen die er verstand van hebben.
Laats heb ik onveilige sex gehad met een vrouw in Ierland. Na de sex werd ik binnen een week grieperig (hoofdpijn, snotterig, brandende ogen.) Geen kwaad bewust en nog sex gehad met twee vaste bedpartners. Deze twee vrouwen hebben binnen twee weken dezelfde symptomen. Is de angst terecht op het vermoeden om hiv opgelopen te hebben bij de 28 jarige dame met twee kinderen?

Hoor het graag van jullie…

Groetjes,

P.s het is nu precies twee weken geleden. Reactie infoteur, 23-05-2015
Beste anoniem,

het zou allemaal op puur toeval kunnen berusten. Als jij een gewone griep onder de leden hebt, dan is het goed mogelijk dat je de twee vaste bedpartners hiermee besmet hebt en dat zij vanzelfsprekend ook vlak daarna last krijgen van griepsymptomen. Echter, er zijn mensen die na besmetting met HIV ook griepsymptomen ervaren. Daarom is het niet uit te sluiten dat het om HIV-besmetting gaat. Ik zou je dan ook sterk aanraden een test te laten doen voor alle zekerheid. Ik hoop dat er niets aan de hand is en dat het echt toeval is.

Succes!

Groetjes, Marensa

Evert, 02-05-2015
Hallo marensa,

Ik ben verpleegkundige op een crisis afdeling. Afgelopen heb ik een client met hiv een hand gegeven. ik heb gezien dat hij droge handen heeft en een kloof aan de binnenkant van zijn hand. Ik heb aan de buitenkant van mijn wijsvinger een klein wondje zitten met een korstje er op. Ik heb geen bloed gezien, ben er zelfs niet zeker van of hij met die kloof mij hand heeft aangeraakt. Pff, want zit een psyche van een mens toch gek in elkaar. ik kan niet loskomen van de angst dat ik iets heb opgelopen en dit door zou geven aan mijn vriendin.
Ik weet niet zo goed wat het beste is om te doen voor mij nu.

Groet Reactie infoteur, 23-05-2015
Beste Evert,

je zegt het zelf al een beetje; 'de psyche van de mens zit raar in elkaar'. Je kan zelf het idee hebben dat er niets aan de hand is en ondertussen gaat je geest toch een beetje met je op de loop, waardoor je angstig wordt en de zorgen alleen maar groter. Je hebt geen risico gelopen door deze persoon een hand te geven. Dit zou alleen mogelijk zijn bij open wonden, en dat had je (zeker als verpleegkundige) wel gemerkt. Je hoeft niet bang te zijn voor een besmetting.

Mocht je toch niet van je zorgen af kunnen komen, dan kun je altijd een test laten doen zodat je het bewijs van gezondheid in handen hebt.

Groetjes, Marensa

Anoniem, 22-04-2015
Beste Marensa,

5 weken geleden heb ik in thailand seks gehad met een thaise dame van 19 jaar oud. Of zij een prostituee was weet ik niet. Echter hoefde ik niet te betalen. Na de seks kwam ik erachter dat het condoom was gescheurd (in haar klaargekomen).

Nu ik thuis zit heb ik veel last van griepverschijnselen, verkoudheid, vermoeidheid en keelpijn. Ik was het voorval compleet vergeten en heb na thuiskomst gewoon seks gehad met een ander meisje, die nu dezelfde verschijnselen heeft. Ik las dat dit de eerste fase van hiv kan zijn… Ik word helemaal gek hier. Ik ben zo bang dat ik zelf besmet ben en daarna dit meisje heb besmet. Wat denk jij?

Gr. uit Apeldoorn Reactie infoteur, 23-05-2015
Beste Anoniem,

ik kan me voorstellen dat je je heel veel zorgen maakt. Prostituees zijn er in twee soorten om het eenvoudig te houden, namelijk de officiële prostituees (in bordelen bijvoorbeeld) en de prostituees die makkelijk gezegd zelf zaken doen op straat. In de regel kun je ervan uitgaan dat de officiële dames clean zijn als het om SOA gaat. Van de andere groep is het risico vrij groot dat er een SOA aanwezig is. Dus, dat betreffende de prostituees.
Toch denk ik dat het in jouw geval niet om een prostituee ging, en dan vooral omdat je niet hebt hoeven betalen. Dit komt zeer zelden voor als het om een prostituee gaat, tenzij zij 'vrij' is en het echt voor haar plezier doet. Dat lijkt me helaas ook niet het geval en dan vooral omdat je een toerist was waar ze te makkelijk geld aan had kunnen verdienen. Dus, laten we het houden op een meisje dat (op dat moment) niet actief was in de seksindustrie.
Daarvan valt helaas nooit zeker te zeggen of zij ergens mee besmet is of niet. Je kunt gaan twisten over de grootte van de scheur in het condoom, over de eventuele aanwezigheid van (menstruatie)bloed, al dan niet zichtbaar enz, maar om het heel makkelijk te houden kun je je het best voorhouden dat er inderdaad wel risico is geweest. Het kleinste risico is immers ook een risico. Je symptomen kunnen natuurlijk allemaal toeval zijn, en de symptomen van het andere meisje ook als je haar met een gewone griep besmet zou hebben. Toch zou ik je wel sterk aanraden je te laten testen, voor alle zekerheid!

Sterkte!

Groetjes, Marensa

Anoniem, 15-04-2015
Beste Marensa nog een keer. Ik zit ook steeds maar te denken: misschien had ze wel bloed aan haar handen en heeft ze me daardoor besmet. Ik word gek inmiddels. Ben zó ontzettend bang! Hoop dat je me kunt helpen. Nogmaals bedankt Reactie infoteur, 20-04-2015
Beste Anoniem,

het is absoluut niet mogelijk. Je hoeft je er echt niet druk om te maken. Echter, zoals ik het bekijk gaat het bij jou veel te hoog zitten. Ik kan je helaas alleen feitelijke antwoorden geven, maar ik kan je op deze manier niet van die aanwezige angst afhelpen als het bij jou toch blijft rondspoken. Ik begrijp heel goed dat mijn antwoord misschien niet genoeg is om je zorgen/angst los te laten. Als je er echt zo mee blijft zitten, dan is het een oplossing om een test te laten doen, zodat je de uitslag zwart op wit hebt. Ik denk dat dat je wel van je zorgen af kan helpen.

Groetjes, Marensa

Anoniem, 13-04-2015
Vandaag ben ik vreemdgegaan met een andere vrouw. Ik heb haar borsten/tepels gelikt en gezogen. Zij heeft een klein beetje door mijn broek en boxer gevoeld aan mijn pik. Nu ben ik heel bang dat ik een soa opgelopen heb of zelfs hiv door aan haar borsten gelikt en gezogen te hebben. Ook maak ik me zorgen over een koortslip om die reden. Misschien heeft ze zichzelf wel voordat ik bij haar was gevingerd en wat vocht aan haar borsten gesmeerd. We hebben overigens niet gezoend. Graag hoor ik hoe of wat, want ik ben onwijs bang. Bedankt alvast. Reactie infoteur, 20-04-2015
Beste Anoniem,

je hebt geen risico gelopen, dus je hoeft je geen zorgen te maken. Dit is misschien een heel kort antwoord, maar ik kan er verder helemaal geen informatie aan toevoegen. Dat kan je natuurlijk ook zien als een positief teken. Je hebt geen risico gelopen. Geen zorgen!

Groetjes, Marensa

Linda, 11-04-2015
Ik ben een man die graag een keer de ervaring wilt hebben om een andere man toe te laten dat hij in mijn mond komt. Ik weet dat voor anale seks er maar een goede oplossing is, namelijk condoom, maar vraag me af ik ook een condoom moet gebruiken als ik hem alleen wil likken / pijpen.
Is het zo dat als sperma uit het lichaam is ( dus hij is klaargekomen) en het ligt even in de buitenlucht, dat het daarna dan wel veilig is om bijvoorbeeld op te likken. Reactie infoteur, 20-04-2015
Beste Linda,

het is in dit geval goed om te weten dat voorvocht ook besmettelijk kan zijn. Hier heb je toch al snel mee te maken als het om orale seks gaat. Het is inderdaad zo dat sperma niet meer besmettelijk is wanneer het een tijd uit het lichaam is en 'in de lucht' is. HIV overleeft niet buiten een lichaam. Het is dus eigenlijk maar net hoe je het bekijkt. Als je iemand pijpt zonder condoom, dan loop je eigenlijk direct al risico door het voorvocht. Als dit echt een 'wens' van je is, om het zo even te noemen, dan zou ik het gewoon doen met een man waarvan je weet dat deze goed gezond is (voor zover dit mogelijk is).

Groetjes, Marensa

Rosa, 09-04-2015
Ik vroeg me af of ik besmet zou zijn als ik mij prik met een diabetes bloedprik naaldje, die een paar uur geleden of een dag of dagen van te voren gebruikt is. Door een persoon tussen de vanaf 70 (85 jaar), aangezien het nog als eens voorkomt dat zo'n persoon niet altijd het naaldje veilig op ruimt. Geen van de mensen is bekend of ze hiv hebben of niet, al hoewel het bij die leeftijdsgroep al bijna onmogelijk is volgens mij… Reactie infoteur, 20-04-2015
Beste Rosa,

je kan niet besmet raken als je je met een vuil naaldje van een dag (of langer) oud prikt. Het eventuele bloed aan de naald is dan al opgedroogd en als het al besmet zou zijn, dan leeft het HIV niet meer. HIV leeft niet buiten het lichaam (niet lang). Je zou dan zeker geen risico lopen. Dat mensen van die leeftijd geen HIV kunnen hebben is echter een misvatting. Vroeger werden mensen met HIV zeker niet oud, maar tegenwoordig zijn er zulke goede medicijnen dat mensen zeker een goed en lang leven kunnen hebben met HIV. Het is dus wel mogelijk dat iemand van 70 of ouder HIV heeft. Maar, dan nog zou je geen risico lopen wat betreft het naaldje.

Groetjes, Marensa

Wesly, 05-04-2015
Beste ik had een paar dagen geleden een vraag gesteld in verband met met een broodje delen en besmettingsgevaar. Ik vraag mij af wanneer er een klein beetje bloed op mijn broodje was van iemand anders en ik heb last van wat tandvlees ontsteking en ik eet het op is er dan kans op besmetting? Reactie infoteur, 08-04-2015
Beste Wesley,

nee, dan heb je geen risico op besmetting. HIV leeft niet in de lucht. Een broodje bevindt zich 'in de lucht'. Dit wil zeggen dat als er al besmet bloed op zou zitten, dat dit al buiten het lichaam van de besmette persoon is en daarmee jou niet meer kan besmetten. Er is direct contact nodig tussen besmet en onbesmet lichaamsvocht, zonder tussenkomst van lucht of water.

Groetjes, Marensa

John, 04-04-2015
Beste,

Ik heb laats seks gehad met mijn vriendin nu zegt zei dat ze niks heeft. maar tijdens de seks zat er ineens bloed op mijn penis dit bleek later te gaan om een poliep en is daar voor in het ziekenhuis geweest. ze slikte de pil dus vond het al raar dat ze bloede, heb ik nu kans op eventueel een infectie?

Groeten

John Reactie infoteur, 08-04-2015
Beste John,

het gebeurt vaker dat een meisje/vrouw bloedt tijdens of na de seks, en in veel gevallen is een poliepje de oorzaak als er geen sprake van menstruatie is. Het is in dit geval waarschijnlijk de vraag in hoeverre jij jouw vriendin vertrouwt op haar woord. Als jij van mening bent dat je dit niet kan, om welke reden dan ook, dan moet je je laten testen. Als zij daadwerkelijk HIV heeft, dan heb je zeker risico gelopen.

Succes!

Groetjes, Marensa

Jos, 03-04-2015
Beste,

Ik heb recent onverwacht afgesproken met een andere jongen. Ik heb hem gepijpt en er is sperma in mijn mond terecht gekomen. (niet zoveel, maar toch)

Nu het probleem is dat hij me vertelde dat hij blijkbaar seropositief is. Hij neemt al lang medicatie en volgens hem is het virus niet meer overdraagbaar en besmettelijk.

Kan dit kloppen? Ik maak me hier wel enorme zorgen over…
Loop ik een groot risico om ook HIV te krijgen?

Alvast bedankt voor uw reactie.

Groetjes Jos, Reactie infoteur, 08-04-2015
Beste Jos,

veel punten in je verhaal kloppen. Het is inderdaad zo dat er op dit moment heel goede medicijnen zijn voor mensen met HIV. Deze HIV-remmers zorgen ervoor dat het virus aanzienlijk minder en minder snel schade aanricht aan het lichaam van de drager van HIV. Echter, het betekent in geen geval dat besmetting 100% uitgesloten kan worden. Ik vind het echt heel vervelend voor je, maar je hebt zeker risico gelopen en ik zou je dan ook heel dringend aanraden een test te laten doen, voor je eigen gezondheid en dat van mogelijke toekomstige (bed)partners. Je kunt het maar beter zeker weten. Natuurlijk hoop ik voor jou dat het loos alarm is!

Sterkte!

Groetjes, Marensa

Johan, 02-04-2015
Beste ik heb een vraag over een krabje. Ik was met men collega op het werk bezig met dozen aan te geven. Toen hij een doos aan mij gaf duwde hij met zijn nagels per ongeluk op mijn vinger. Daarna keek ik naar mijn vinger en ik zag dat er een sneetje van iets minder dan een halve cm was dat lichtjes begon te bloeden. Mijn vraag is: wat als er toevallig bloed aan zijn nagel was. Zou ik kunnen besmet raken moest er toch een beetje bloed op zijn nagel geweest zijn? Reactie infoteur, 08-04-2015
Beste Johan,

in theorie heb je geen risico gelopen. Dat wil zeggen dat er heel veel toevalligheden bij elkaar zouden moeten komen om wel risico gelopen te hebben, en dit is zo onwaarschijnlijk dat het vrijwel niet mogelijk is. Om besmet te raken is er direct contact tussen lichaamsvochten nodig, zonder tussenkomst van lucht of water. De collega zou dan al een bloedende wond onder de nagel gehad moeten hebben, waarmee er vers bloed direct van zijn lichaam in dat van jou terecht zou moeten zijn gekomen. Ik denk dat het veilig is te zeggen dat je geen risico hebt gelopen. Je hoeft je geen zorgen te maken.

Groetjes, Marensa

Arjan, 31-03-2015
Hallo,

6 jaar geleden heb ik in een dronken bui een jongen gepijpt, en hij mij. Nu heb ik geen sperma in de mond gekregen en zijn we klaarkomen op elkaars buik. Ik had geen wonden in de mond of iets dergelijk. Nu is hij een jaar na dat het gebeurd is uit de kast gekomen. Nu begin ik mij na al die jaren zorgen te maken, heb ik hiv? Ik zit helemaal in de stress en slaap slecht.

Groetjes,

Arjan Reactie infoteur, 01-04-2015
Beste Arjan,

ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt. Gelukkig kan ik je gerust stellen, want je hebt geen risico gelopen. Oraal contact geeft wel risico op diverse SOA, maar niet op HIV zolang er geen sperma vrijkomt. In dat opzicht kan je dus geen HIV opgelopen hebben. Wel is het mogelijk dat je een andere SOA opgelopen hebt. De meeste SOA veroorzaken wel symptomen, dus dan had je waarschijnlijk allang wat gemerkt. Echter, er zijn een paar SOA die ongemerkt aanwezig kunnen zijn. Als je hier 100% zekerheid over wilt, dan kun je altijd even een test laten doen bij de huisarts. Voor HIV hoef je zeker niet bang te zijn.

Groetjes, Marensa

Kees, 28-03-2015
Beste,

Ik heb gisteravond sex gehad met een Thaise prostituee. Op een gegeven moment merkte zij op dat het condoom niet goed zat. Omdat er veel alcohol genuttigd was, weet ik niet meer zeker of hij gescheurd was of alleen niet goed zat. Daarna is er uiteraard een nieuwe condoom gebruikt. Ik maak mij nu vreselijk zorgen, dat er een kans is dat ik geïnfecteerd ben geraakt. Hoe groot is deze kans? Reactie infoteur, 29-03-2015
Beste Kees,

het risico dat je hebt gelopen is nihil. Op de eerste plaats is het risico van direct contact tussen lichaamsvochten (speeksel uitgezonderd) al vrij klein, daar het condoom direct verwisseld is en de eikel waarschijnlijk voortdurend in een condoom heeft gezeten. Daarnaast worden erkende prostituees met grote regelmaat getest op SOA en werken zij zeer hygiënisch. Je hoeft je geen zorgen te maken.

Groetjes, Marensa

Wesly, 27-03-2015
Heb een vraagje. Kan je besmet geraken als je van iemand anders broodje eet als hij eerst zelf al er van gebeten heeft. Moet ik mij niet ongerust maken moest er toch bloed van hem aan zijn en ik misschien een tandvlees ontsteking zou hebben? Reactie infoteur, 29-03-2015
Beste Wesly,

het is niet mogelijk om besmet te raken door met een besmet persoon een broodje te delen of uit hetzelfde glas te drinken. Maak je geen zorgen.

Groetjes, Marensa

Wes, 22-03-2015
Beste,

Twee weken geleden heb ik mij laten masseren in Bangkok, dit betreffende een olie massage waarbij de dame mij enkel met haar handen masseerde (dus had al haar kleding verder aan). Na een massage van een half uur begon zij mij na het masseren van mijn gezicht en hoofd(haar) met veel olie te mastruberen (aftrekken met de hand, zonder condoom). Deze aftrek sessie duurde ongeveer 2 minuten waarna zij het schoonmaakte met een handdoek.

Vragen:

1. Heb ik bij het laten mastruberen een kans gelopen op HIV? Ik weet niet of zij wondjes etc op haar handen had. (Als er bijv. iets in mijn urine buis is gekomen)

2. Ik had een abstract wondje van 1mm die niet bloede bij mijn billen, is er hierbij een kans op HIV?

3. Vergroot veel olie de kans op HIV of wordt het er door vermindert als dit in aanraking komt met bloed?

Extra info:

- Het is een massage en spa salon, waarbij de enige extra dienst een aftreksessie is.

- Ik heb hierna contact gezocht met de salon en zij vertelde mij dat ze zich om de 2 maanden laten testen en dat iedereen die daar komt werken eerst een test moest ondergaan.

Ik maak mezelf al 2 weken helemaal gek met het idee. Ik bedank jullie alvast voor jullie aandacht en tijd Reactie infoteur, 23-03-2015
Beste Wes,

ik kan je (gelukkig) gerust stellen. Je hebt geen risico gelopen op HIV. Olie heeft overigens geen invloed op het risico van besmetting (hoger of lager), dus je hoeft je echt helemaal nergens zorgen om te maken. Ik begrijp dat je jezelf helemaal gek maakt met het idee dat er een mogelijkheid bestaat. Het is wat dat betreft jammer dat je er zo lang mee hebt moeten rondlopen, want er is 100% zeker niets aan de hand. Ik hoop dat je nu van die zorgen verlost bent!

Groetjes, Marensa

Peter, 14-03-2015
Geachte,

Ik heb sex gehad in een sauna met een man. Het condoom ging stuk en zag bij het verwijderen van de penis een beetje bloed op me penis.(denk van het condoom waarschijnlijk beetje uitgescheurd) Ben meteen naar de douche gegaan en alles schoon gemaakt. Hoe groot is de kans van een beetje bloed op de penis op hiv? Reactie infoteur, 17-03-2015
Beste Peter,

om besmet te raken met HIV kan een enkel druppeltje besmet bloed dat in aanraking komt met jouw lichaamsvocht al voldoende zijn. De vraag is nu waar dat bloed precies vandaan kwam. Ik ben bang dat het heel moeilijk te achterhalen is of het van jou of van hem was. Daarnaast kunnen jullie toevallig net allebei een zweertje of iets dergelijks hebben gehad waar bloed uit kwam door de wrijving. Juist omdat dit niet goed te achterhalen is, kan ik niet met zekerheid zeggen of je risico hebt gelopen of niet. Daarom zou ik je toch aanraden de huisarts te bezoeken voor een test. Je kunt het maar beter zeker weten. Ik had je graag zelf zekerheid willen geven, maar ik kan je geen 100% zekerheid geven dat je geen risico hebt gelopen. Vandaar mijn advies.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Bram, 16-02-2015
Beste Marensa
Ik heb een hele goede vriendin die hiv besmet is. Ik ga af en toe nog wel wat met haar eten. zo waren wij dus aan het eten en gaf ze mij van het bolletje waar ze reeds een hap van had genomen ook een hap. Ik wilde haar niet beledigen dus nam maar een hap. Hoe groot is de kans om zo besmet te raken?

Vriendelijke Groetjes Reactie infoteur, 17-02-2015
Beste Bram,

op de eerste plaats een groot compliment naar jou toe hoe je hiermee omgaat! Het gebeurt helaas heel vaak dat mensen die de diagnose HIV krijgen ineens alle vrienden verliezen, omdat ze allemaal bang zijn besmet te raken. Ik kan me voorstellen dat jij hier ook op momenten (zoals in de omschreven situatie) moeite mee hebt, maar je blijft met haar omgaan. Dit zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar is het te vaak niet, dus wat dat betreft complimenten voor jou!

Dan de situatie; je hebt absoluut geen risico gelopen door een hapje van het bolletje te nemen waar zij ook al een hap van had genomen. Speeksel, als hier al sprake van was, is in geen geval besmettelijk. Dus je hebt 0,0 risico gelopen en hoeft je echt nergens zorgen om te maken. Ik kan me voorstellen dat je er toch over na hebt gedacht, en ik kan me ook heel goed inleven in het feit dat je haar niet wilde beledigen, maar je hoeft je er niet druk om te maken. Met mensen die HIV hebben kan je in principe hetzelfde omgaan (op vriendschappelijke wijze dan, zoals in jouw situatie) als met anderen die het niet hebben. Geniet gewoon lekker van de gezamenlijke etentjes! :)

Groetjes, Marensa

Marensa (310 artikelen)
Laatste update: 19-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.