Longontsteking of pneumonie

Longontsteking of pneumonie Een longontsteking kan iedereen treffen. Vaak is dit het gevolg van een infectie met een virus of een bacterie. Een longontsteking kan in ernstige gevallen of bij niet behandelen dodelijk aflopen.

Longontsteking

Een longontsteking wordt ook wel pneumonie genoemd. Het gaat hierbij om een ontsteking van het longweefsel. Een ontsteking wordt meestal veroorzaakt door een bacterie of een virus. Er zijn meerdere vormen van longontsteking. Een dubbele longontsteking is wanneer beiden longen zijn aangetast.

Symptomen longontsteking

Een longontsteking is te herkennen aan een hoest die vaak ook pijnlijk is, koorts, hoofdpijn, zweten en pijn op de borststreek. Vaak treedt er kortademigheid op. Bij kinderen zie je vaak dat ze de neusvleugels spreiden tijdens het inademen, om zo meer zuurstof binnen te krijgen. De ademhaling wordt bemoeilijkt. Wanneer de longontsteking verder vordert, kan er bloed opgehoest worden. Ook kan er groen of geel slijm worden opgehoest. Er ontstaat een algehele vermoeidheid met weinig eetlust en geen fut meer hebben. De patiënt is helemaal verzwakt. Daarna verkleuren de lichaamsuiteinden blauw (vingers en tenen).

Uiteindelijk zal de patiënt overlijden aan de longontsteking doordat de patiënt geen lucht meer krijgt. Hierdoor krijgen de lichaamscellen geen zuurstof meer en kunnen hun werk niet meer uitvoeren. Het hart moet te hard werken en stopt ermee.

Kroepeuze of labore longontsteking

Deze vorm van longontsteking is de meest voorkomende, ook wel de klassieke longontsteking genaamd. Deze longontsteking wordt veroorzaakt door pneumokokken. Deze longontsteking breidt zich uit over een hele longkwab. Het begint met koude rillingen hebben en een koorts die hoog is en niet over wil gaan. Er ontstaat een hoest die droog is en erg hardnekkig. De hoest doet ook pijn. Er is sprake van pijn doop de borst. Vervolgens ontstaat er een kortademigheid. Na ongeveer 7 dagen zal de lichaamstemperatuur plotseling dalen. Hierdoor voelt de patiënt zich beter. Dit is verraderlijk want de longontsteking zit er nog wel.

Broncho longontsteking

Bij deze vorm van longontsteking, ook wel lobulaire longontsteking genoemd, is er sprake van kleine ontstekingshaarden. Deze zitten vooral onder de onderste longkwabben. Meestal volgt deze vorm van longontsteking zich op een bronchitis. De meest vatbare patiënten zijn kleine kinderen en oudere mensen, alsook mensen die bedlegerig zijn en verzwakt zijn.

Atypische virus-longontsteking

Een longontsteking als gevolg van een virus komt minder vaak voor da door een bacterie. De meest voorkomende virussen die een longontsteking kunnen veroorzaken zijn het influenzavirus, het para-influenzavirus, het rinovirus en nog een aantal virussen. Meestal ontstaat door de verzwakte toestand een verhoogd risico opeen infectie met een bacterie, waardoor de klachten erger worden. Dit type longontsteking wordt niet altijd herkend omdat men vaak denkt aan een griep, die ook hetzelfde verloop heeft.

Veteranenziekte, longtuberculose en pneumocystose

Dit zijn drie andere vormen van longontsteking. De veteranenziekte is er de bekendste van. Deze is zo bekend omdat hij soms op grotere schaal kan uitbreken. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. Longtuberculose staat ook wel bekend als tering en kan dodelijk en snel verlopen.

Behandeling

De meeste vormen van longontsteking zijn zeer goed met antibioticum te behandelen. Wel is het belangrijk dat dit tijdig ontdekt wordt. Ga daarom bij klachten die langer aanhouden naar de arts. Bedrust is ook aan te raden. Bij het ophoesten van veel slijm kan stomen en het loskloppen van het slijm helpen. Wanneer de longontsteking ernstig is, zal er een opname in het ziekenhuis nodig zijn. Vaak moet er dan ook beademd worden. Bij geen behandeling zal de patiënt in veel gevallen komen te overlijden.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pneumokokken; besmettelijk en schadelijk!Pneumokokken; besmettelijk en schadelijk!Sinds april 2006 is het vaccin tegen 7 typen pneumokokken opgenomen in het vaccinatieprogramma van de overheid. Pneumoko…
Atypische pneumonie (longontsteking): Oorzaken en symptomenAtypische pneumonie (longontsteking): Oorzaken en symptomenPneumonie, of longontsteking, is een ontsteking van de longweefsels. De meest voorkomende oorzaak is een bacteriële infe…
Longontsteking of pneumonie: symptomen, behandelingLongontsteking of pneumonie: symptomen, behandelingEen veel voorkomende longaandoening is longontsteking, ook wel pneumonie genoemd. De ontsteking van de longblaasjes kan…

Belangrijke feiten over artrose op een rijtjeBelangrijke feiten over artrose op een rijtjeIn ons land hebben 1,5 miljoen mensen te kampen met de aandoening artrose. De meest voorkomende vorm van reuma waarbij d…
PEG sonde: plaatsing en verzorging en vervangingHet plaatsen van een PEG - sonde verandert je levensstijl drastisch. Nu wordt er sondevoeding via deze sonde toegediend…
Bronnen en referenties
  • http://www.nubijlage.nl/griep/2062196/pak-longontsteking-op-tijd-aan.html
Reactie

Hetje65 (infoteur), 10-03-2012 #1
Ik heb in 2010 om de 3 maanden een zeer ernstige longontsteking met bloedvergiftiging gehad door de streptokkenbacterie en ik ben al die keren gevonden, omdat ik het niet voel aankomen in comatische toestand waardoor ik aan de beademing en allerlei slangen moest, en bij de eerste opname kwamen ze er achter dat ik een gat heb tussen slokdarm en maag met onrustige cellen in de maag, en dat gebeurde in 2011 weer precies hetzelfde, alleen de laatste keer moesten ze me reanimeren, ik kan mij niet veel herinneren van die 2 jaar en heb daarna weer longontsteking gehad maar toen was ik wel bij, en kwam gelijk op zaal te liggen, maar ik heb nooit snel koorts of last van hoesten maar sinds die jaren hoest ik elke dag en heb ook koortsaanvallen, hoge koorts wat lijkt op griep, alles doet me dan zeer,
ik had het gisteren weer, 39.8 gr koorts, ziek en slapen, en zodra ik koorts heb moet ik meteen naar mijn longarts, niet eerst naar mijn dokter maar ziekenhuis, maar ik heb daar ook van overgehouden dat piepende geluid bij het slapen gaan, en mijn ademhaling is korter iets benauwder, ben gewoon achteruit gegaan, lichamelijk, ik heb al borderline en ben manisch depressief, ben alleen en eenzaam en heb 1 keer het licht gezien en mijn ouders, mijn kinderen willen geen depri moeder of een moeder die heel veel ziekenhuis zag, totaal 20 keer, ik zie ze niet meer, en zoals gisteren met die hoge koorts had ik geen fut om te staan, en niemand die mij kon brengen, dus ben gewoon thuis gebleven.
maar waar komt soms opeens die hoge koorts vandaan, en waarom heb ik elke avond die piepende adem, ik heb in 2 jaar tijd al heel veel antibiotica gehad, mijn kiezen breken spontaan en ik heb gisteren ook nog een voortand verloren.
ik zou het liefst een bodyscan laten makenmaar dat doen ze toch niet.
maar de oude word ik nooit meer.
en kan het zo zijn dat als ik weer zo gevonden word en op ic lig ik het nog wel haal?
ik hoop dat jullie antwoorden hebben op mijn vragen.

bedankt alvast en groeten van hetje Reactie infoteur, 25-04-2012
Wat moet jij helaas veel mee maken. Het afbreken van tanden en kiezen kan door medicijngebruik komen, maar ook door een verhoogde druk in de kaak.

Koorts is altijd een afweermechanisme van het lichaam tegen een virus of bacterie. Doordat de lichaamstemperatuur omhoog gaat (koorts), is het lichaam beter in staat het schadelijke virus of de bacterie op te ruimen. Veel mensen willen de koorts omlaag brengen, waardoor het lichaam niet goed meer zijn werk kan doen. Toch is langdurige of hoge koorts uitputtend voor het lichaam, en zelfs gevaarlijk voor de hersenen.

Waarom je telkens koorts hebt, kan ik van hieraf niet zeggen, feit is wel dat er iets goed mis is in je lichaam. Vraag om ween second opinion, ga desnoods naar een ander ziekenhuis.

Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.