Kiespijn, wat kunt u er tegen doen?

Kiespijn, wat kunt u er tegen doen? Kiespijn veroorzaakt vaak een zeurende pijn, die meestal plotseling komt opzetten. De meest voorkomende oorzaak van kiespijn zijn gaatjes in het gebit. Gaatjes in de kiezen of tanden wordt cariës, of tandbederf genoemd. Kiespijn kan echter meer oorzaken hebben, bijvoorbeeld ontstoken tandvlees of een wortelpunt ontsteking. Ook teruggetrokken tandvlees veroorzaakt vervelende klachten. Als de wortels van de tanden en kiezen deels bloot komen te liggen door cariës, is dit meestal ook niet pijnloos. Niet alleen cariës kan kiespijn veroorzaken, ook het terugtrekken van tandvlees of ontstoken tandvlees. Met de tanden knarsen (vooral ’s nachts), maar ook het doorbreken van kiezen, veroorzaakt vroeg of laat pijn in het gebit. Als er sprake is van ontstoken zenuwen kan dit zeer veel pijn in tanden of kiezen veroorzaken. Er is dan sprake van een ontsteking aan de wortelpunt of het wortelkanaal.

Cariës

Als het glazuur van de tanden en/of kiezen wordt beschadigd door cariës kunnen bacteriën de kies of de tand aanvreten met als gevolg dat er een gaatje in de tand of kies ontstaat. De tand of kies gaat dan ontsteken en doet pijn. Een tandarts zal het gaatje uitboren zodat alle beschadigde resten zijn weg geboord en daarna opvullen met een vulling, zodat de tand of kies weer beschermd is tegen indringende mechanismen. Cariës is een verzamelnaam voor drie soorten tandbederf:
  • tandbederf van het tandglazuur.
  • tandbederf van het tandbeen.
  • tandbederf van de tandwortel.

Tandplak en ontstoken tandvlees

Micro-organismen zetten suiker in de mond om in zuur, die de tanden aantasten door middel van ontkalking. Het vreet zich door het ontstaan van tandplak steeds dieper in het gebit en kan op den duur zelfs een infectie van de tandzenuw veroorzaken. Het gebit regelmatig spoelen en goed schoon houden voorkomt cariës en tandplak. Eet zo min mogelijk suiker, gebruik ook geen frisdranken met suiker, en poets het gebit minimaal twee keer per dag. Gebruik daarvoor geen harde borstel maar een medium of soft borstel. De borstel moet ook weer niet zo zacht zijn dat het poetsen weinig effect heeft, maar een harde borstel beschadigd snel het tandvlees waardoor gemakkelijk ontsteking van het tandvlees kan ontstaan. Ook ontstoken tandvlees veroorzaakt pijn. Op den duur kan ook het tandvlees optrekken waardoor tandbeen bloot komt te liggen. Ook dit kan pijn in het gebit veroorzaken. Als tandvlees bloed en/of rood of gezwollen is, heeft u waarschijnlijk last van ontstoken tandvlees. Een bezoek aan de tandarts is ook dan wenselijk.

Losse vulling

Als een vulling in het gebit los gaat zitten voelt u vooral pijn bij kauwen en eten. U kunt ook pijn bij bijten of kauwen voelen als de kies of tand kapot is. Iets zoets eten zorgt vaak voor een pijnscheut via een lekkende vulling, ook koud eten of drinken kan pijn doen.

Pijnlijk tandvlees

Tandvlees wat zich terugtrekt legt het kaakbot bloot en dat kan pijnlijk zijn. Ook opgezwollen of ontstoken tandvlees kan pijn veroorzaken. Ontstoken tandvlees moet u niet te hard poetsen, dan worden de klachten meestal erger. Gebruik dus altijd een tandenborstel die niet te hard is en die het tandvlees niet beschadigd bij poetsen. Het is wel belangrijk om tandplak tweemaal daags te verwijderen. Tandplak is wit of geel en kan verharden tot tandsteen. De tandarts of mondhygiënist kan het tandsteen voor u verwijderen.

Wortelpunt ontsteking

Een ontstoken wortel van tand of kies kan behoorlijk pijnlijk zijn. Er kan een soort puistje in het tandvlees ontstaan, omdat de druk van de pus erachter te groot wordt en een uitweg zoekt. Het kan een abces worden. De pijn wordt erger bij:
  • koud of warm drinken.
  • de tand of kies doet pijn als u erop tikt

De behandeling bij de tandarts is in principe pijnloos omdat u van te voren een injectie krijgt (verdoving). De verdoving is wel een beetje pijnlijk.

Kiespijn na behandeling van de tandarts

Als u bij de tandarts bent geweest en er is een kies gevuld dan kunt u kiespijn krijgen als een soort napijn. Dit is tijdelijk van aard. U voelt vooral pijn als u koude lucht inademt of als u iets kouds drinkt. Als er tandsteen verwijderd is kunnen de tanden een paar uurtjes gevoeliger aanvoelen dan gewoonlijk. De klachten zijn in principe weer snel verdwenen.

Kiespijn, naar de tandarts

Als u kiespijn heeft moet u naar de tandarts. De pijn gaat niet vanzelf over en als u te lang wacht zullen de problemen toenemen.

Wat kunt u tegen kiespijn doen?

Tegen een lichte zeurende pijn helpt een paracetamol misschien. Bij heftige pijn kunt u het beste een afspraak bij de tandarts maken. Ook in het weekend en ’s avonds kunt u met heftige pijnklachten terecht voor spoedbehandelingen. De tandarts kan het beste adviseren over het bestrijden van de pijn en/of napijn. Eet ondertussen geen zoet en vermijd koud of heet eten en drinken. Als kauwen pijn doet, bel dan ook gerust de tandarts. Als u veel kiespijn krijgt in het weekend of in de avond, kunt u met een dienstdoende huisarts bellen voor pijnstilling. Als er sprake is van een abces of van andere heftige pijnklachten, kunt u het beste de weekend tandarts bellen voor directe behandeling. Pijnklachten worden meestal niet geweigerd en de behandeling van pijnklachten wordt meestal niet uitgesteld.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gaatjes (cariës) voorkomenCariës, ook wel “gaatjes” of “tandbederf” genoemd, is een proces waarbij het tandglazuur oplost. Hoe kun je voorkomen da…
Tandsteen bij kattenTandsteen bij kattenEen van de meestvoorkomende bekproblemen bij een kat is tandsteen. Tandsteen is goed te behandelen bij de dierenarts, mi…
Tandsteen: oorzaak en verwijderenTandsteen: oorzaak en verwijderenTandsteen is verkalkte tandplak oftewel tandplaque. Tandsteen ontstaat vrij snel wanneer de tanden niet van tandplak ont…
Mijn tandvlees is ontstoken, wat nu?Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genaamd, is een pijnlijk verschijnsel in de mond. Bij de meeste mensen zorgt ont…

Prostatitis: symptomen en behandeling prostaatontstekingProstatitis: symptomen en behandeling prostaatontstekingProstatis symptomen bestaan uit moeite met plassen (en soms pijn bij het plassen), pijn in de blaas, teelballen en penis…
Blaasontsteking symptomen en behandelen met cranberrysapBlaasontsteking symptomen en behandelen met cranberrysapWat is een blaasontsteking en welke klachten en symptomen wijzen op een blaasontsteking? Blaasontsteking symptomen zijn…
Reacties

Britt, 27-05-2017
Ik heb al enkele maanden pijn aan mijn tand. Soms is het beter dan andere dagen. Ik kan niet eten aan de kant waar deze tand zit. Het is begonnen toen ik naar de tandarts ben geweest om een gaatje te vullen. Nadat ik na enkele weken terugging om dit te melden en opnieuw foto's te laten nemen, was er geen gaatje meer te zien. Ze raadt af om de zenuw eruit te laten halen, maar enkel als het echt niet meer gaat dit te doen. Omdat ik wel aan de andere kant kan eten en geen problemen heb als ik er niet aan kom, twijfel ik. Ik poets ze elke dag en flos ook extra alle tanden. Wel vind ik dat mijn flosdraad bij de tand waar ik pijn heb wat ruikt als ik daar heb geflost. Enkel deze tand, andere tanden hebben geen problemen van geur. Ik slaap nog even goed als anders. Het gebeurt wel eens dat ik pijn heb als ik er niet aan kom, maar meestal is de pijn er als ik eet of extreem koud eten eet of drink. Ik twijfel of het een ontsteking is van de tandzenuw of dat het tandvlees is dat ontstoken is (want dan moet ik geen zenuw laten uithalen?). Ik twijfel wat ik nu het beste doe, enig idee? bedankt Reactie infoteur, 29-05-2017
Hi, je kunt aan de tandarts vragen of het een ontsteking van de tandzenuw kan zijn. Kijk ook eens hier:

https://www.tandarts.nl/forum/tandheelkunde/problemen-tanden/kiespijn-bij-warmkoud-maar-op-foto-niets-te-zien

Jo, 10-04-2016
Ik heb sinds donderdag pijn aan mijn linkeronderkies, met de dag word het erger en erger, gistere nacht kon ik al met moeite in slaap vallen en heb misschien 3 uurtjes geslapen en deze nacht heb ik helemaal niet kunnen slapen, de pijn word veel erger als ik lig, zo erg dat mijn hele kaak begint pijn te doen en de pijn springt zelfs naar de bovenkant, als ik zo'n pijn heb, heb ik ook een verdooft gevoel aan mijn linkerkant, weet iemand misschien aub wat dit is? ik denk een absces maar weet het niet zeker dankje Reactie infoteur, 10-04-2016
Hi, het zou kunnen, maar waarom gaat u niet naar de tandarts?

Nan, 17-12-2011
Wie heeft een tip ik ben afgelopen woensdag naar de tandarts geweest ik had een paar maanden geleden een kies afgebroken en die moest hij nu schoonboren en vullen ik had er helemaal geen last van nu ik geweest ben heb ik helse pijn wat steeds erger wordt ik duft niet meer terug te gaan hij had trouwens verdoofd maar niet veel ivm zwangerschap nu 5 maanden zwanger hij zei dat de zenuw ontstoken was maar wat moet ik nu doen tegen die pijn zelfs mijn onderkaak doet nu zeer terwijl het de achterste kies boven was
mvg nan Reactie infoteur, 18-12-2011
Ik vind het best wel zorgwekkend. Je bent vijf maanden zwanger en dan zo´n ontsteking. Ik zou je willen aanraden om de weekendtandarts te bellen. Dan krijg je een andere tandarts en dus een second opinion, bovendien helpen ze iedereen die pijn heeft. Omdat ook je kaak pijn doet en vanwege de flinke pijn raad ik je aan om echt vandaag nog met de weekendtandarts te bellen. Vertel ook daar weer dat je zwanger bent.

Nelson Spencer, 23-10-2010
Vriendin had last van kiespijn en is naar tandarts geweest, tandats heeft gat gemaakt en medicijn erin gestopt. Nu heeft ze last van tintelingen en een verschrikkelijke pijn in onderkaak en kies en haar gezicht en kin is ontzettend opgezwollen. Via tandarts antibiotica en Ibuprohen gekregen, maar deze helpen niet gezicht word steeds dikker en ze sterft van de pijn. Wat moet ik doen of wat moet ze doen om pijn te verlichten pijnstillers werken niet meer. Reactie infoteur, 24-10-2010
Echt opnieuw contact zoeken met een tandarts of arts, is het beste. Als dit zo blijft moet ze dat zeker niet uitstellen.

Groenenberg, 19-04-2010
Ik heb een vraag ik voel dat ik een gaatje heb maar ben nu 36 weken zwanger mag het dan verdoofd worden of is dat schadelijk voor de baby? Reactie infoteur, 19-04-2010
Hoi, Dat hangt van de verdoving af dus als u het met de tandarts bespreekt kan zij/hij u vertellen wat het beste is. Een gewoon gaatje in het gebit laten vullen kan overigens heel goed zonder verdoving.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 11-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.