Bang voor de tandarts, wat kun je er tegen doen?
Naar de tandarts. Bang voor de tandarts. Angst voor de tandarts komt zeer veel voor. Het is zelfs zo dat vrijwel iedereen wel een beetje bang is voor een behandeling bij de tandarts. Veel mensen weten zich over de vrees heen te zetten. Bij een deel van de mensen is het echter een extreme angst. Het wordt een soort fobie voor de tandarts. Mensen die nooit naar de tandarts gaan, zullen echter steeds meer gebitsproblemen krijgen. Wat kun je doen tegen angst voor de tandarts?
Angst voor de
tandarts kan resulteren in niet meer naar de
tandarts gaan en in liever met pijnklachten van het gebit blijven rondlopen dan deze te laten behandelen. Natuurlijk is dit niet goed voor je tanden en je hebt ook veel stress van angst. Iemand met veel angst voor de tandarts kan last hebben van:
- Hartkloppingen
- Trillen
- Zweten
- Misselijkheid
- Neiging tot flauwvallen
- Doodsangst (soms)
Mensen zijn vaak bang voor pijn, maar ook voor injectienaalden, het boren in tanden of kiezen en het vreselijke geluid van de tandartsboor. Ook het gevoel overgeleverd te zijn aan de acties van de tandarts, terwijl je niet kunt weglopen en natuurlijk ook niet kunt praten met je mond open, roept een claustrofobisch gevoel op.
Waar zijn mensen bang voor als ze naar de tandarts moeten?
Angst voor de tandarts heeft meestal met angst voor pijn te maken. Maar ook andere zaken bij de tandarts kunnen angst en onzekerheid oproepen. Het vreselijke geluid van de tandartsboor en het gevoel dat je bent overgeleverd aan de handelingen van een ander, kan angst oproepen. Met name omdat je ook nog eens nauwelijks in staat bent om te praten. En net elke tandarts bezit de communicatieve vaardigheden om goed uit te leggen wat hij/zij gaat doen. Wat kan je zoal een gevoel van onbehagen bezorgen bij de tandarts:
- Boren
- Het geluid van de apparatuur
- Verdoving/injecties
- Trekken van tanden of kiezen
- Pijn en niet precies weten wanneer de pijn begint
- Machteloos gevoel in de stoel gevangen te zitten
- Bloed in je mond proeven
- Bang dat er iets fout zal gaan
- Overige
Bang voor de tandarts, wat kunnen de directe gevolgen zijn?
- Gaatjes in tanden en kiezen
- Pijnklachten die stress veroorzaken en steeds ernstiger klachten geven
- Ontstoken tandvlees of botvlies of wortels
- Tandsteen en tanderosie
- Tanden en kiezen verliezen (ze breken af of vallen uit)
- Loszittende tanden of kiezen en daardoor moeite krijgen met kauwen en praten
Bang voor de tandarts, indirecte gevolgen voor het gebit
- Rotte tanden of kiezen
- Ontstekingen
- Tanderosie
- Tandsteen
- Ontstekingen in het kaakbot
- Niet meer durven praten of lachen omdat tanden lelijk zijn
- Schaamte
- Slechte adem
- Maag en darmklachten omdat het voedsel niet goed gekauwd wordt
- Diabetes kan ernstiger worden
- Grotere kans op ziektes zoals hart en vaatziektes en longontsteking en beroerte
- Grotere kans op te vroeg geboren kinderen en kindjes met laag geboortegewicht
- Gezondheid is kwetsbaarder/je wordt gevoeliger voor ziektes
- Overige
Angst voor de tandarts, hoe kom je er vanaf?
Het is belangrijk dat je van de angst voor de tandarts afkomt. Er zijn speciale behandelingen voor om mensen van deze angst af te helpen. In zogenaamde angstklinieken kunnen mensen terecht om van hun angst af te komen. Er zijn ook tandartsen die zich intensief bezighouden met extreem angstige patiënten. Er gebeurt niets tegen uw wil en er wordt goed naar u geluisterd. Er zijn speciale, succesvolle methodes om uw angsten te overwinnen. Hebt u extreme last van angst voor de tandarts? Neem dan contact op met uw huisarts of direct met een kliniek waar ze u van uw angst af kunnen helpen.
Angst voor trekken van gebit
U gebit kan in zo'n slechte staat zijn dat alles getrokken moet worden. Dat u er tegenop ziet is begrijpelijk. Bespreek de angst met uw tandarts en vraag hoe het precies gaat en wat u verwachten kunt.
Reactie
Alex Cools, 16-07-2011
Graag aandacht voor het volgende: Ik had al een paar maanden last van een los zittende kies. Bij de halfjaarlijkse controle zij de tandarts dat ie nog wel even mee kon. In die periode kreeg ik langer hoe meer last van die kies en merkte ik dat ie regelmatig bloedde. Omdat ik op 16 augustus weer op controle moest probeerde ik het maar zolang uit te houden. Afgelopen vrijdag 15 juli werd het zo erg dat ik de tandarts belde of hij mij niet wilde helpen. Dat kon en de kies werd getrokken.
Om het verhaal te verduidelijken, ik heb voedselallergie en in die tussenliggende periode kon ik bijna niets meer eten omdat mijn stoelgang niet meer normaal was, wat ik toeschreef aan die ziekte. Tot die vrijdagmorgen toen ik me afvroeg: zou het niet aan die kies kunnen liggen. Mijn tandarts geloofde dat niet, maar vandaag stond ik op met een goed gevoel in mijn lichaam op, terwijl ook mijn stoelgang weer normaal was.
Mijn vraag dus: Kan een ontstoken kies tesamen met voedselallergie dit veroorzaken en tevens in zo'n korte tijd een oplossing geven.
U bij voorbaat dankend voor de moeite, hoogachtend. Alex Cools.
Reactie infoteur, 16-07-2011
Met een ontstoken kies is de kans groot dat u niet zo goed kunt kauwen en ook uw eetgewoontes kunnen anders worden, daardoor kan uw stoelgang weer veranderen. Dat lijkt meer voor de hand te liggen. Gelukkig is het nu weer goed.