Waterwratjes verwijderen, hoe doe je dat?
Waterwratjes zijn een bepaald type wratten en worden veroorzaakt door een virus. De officiële naam voor waterwratten is Mollusca contagiosa. Waterwratten worden ook bolhoedwratten of luchtpukkels genoemd. Ze komen vrijwel altijd voor bij kinderen, bij volwassenen zie je ze niet vaak. Waterwratten zien er onprettig uit en veel mensen zijn er een beetje vies van. Hoe kun je waterwratten weghalen?
Waterwratten kunnen wel 8 millimeter groot worden maar zijn vaak kleiner. Ze hebben een waterig uiterlijk, alsof het een met water gevuld bolletje is wat aan de huid hangt. Ze zijn lelijk maar meestal hebben kinderen er zelf niet veel last van. Waterwratten kunnen wel gevoelig zijn. Als een waterwratje ontstoken raakt kan de wrat flink pijnlijk zijn. Ze zijn zeer besmettelijk. Daarom zie de besmetting vaak bij kinderen. Ze raken besmet door met elkaar te spelen. Ook in zwembaden en gymnastiekzalen wordt de besmetting snel doorgegeven.
Waterwratten verwijderen
Waterwratten kunnen jarenlang op de huid blijven zitten en er kunnen steeds meer bijkomen. Sommige kinderen zitten helemaal onder. De waterige wratjes zitten vaak in de oksels, knieholtes of zomaar ergens op de huid. Ook kunnen ze in de buurt van de geslachtsorganen zitten maar niet erop. Waterwratjes hebben vaak een klein deukje. Kinderen met eczeem zijn nog gevoeliger voor dit type wrat dan anderen, omdat de huid het virus sneller doorlaat. Ook door krabben wordt het virus sneller verspreidt. Hulpmiddeltjes die volgens 'Oma Weet Raad' kunnen helpen:
- een paar keer per week baden met zeezout
- 3 maal daags deppen met een watje met Sterilon (waterwratjes zouden na ongeveer 3 weken weg moeten zijn)
- suducrème
- deppen met een natgemaakt krijtje
- betadinezalf
Waterwratten, hoe raak je besmet?
Wratten worden door virussen veroorzaakt en daarom besmettelijk. Waterwratten worden gemakkelijk overgebracht.
- Elkaar aanraken, omhelzen, knuffelen
- Samen spelen en elkaars speelgoed aanraken
- Gymnastiek
- Zwemmen
- Zwembandjes
- Ruimtes waar veel kinderen samen komen, bijvoorbeeld school of peuterschool
Waar zitten de waterwratten het meest?
- Op de romp
- Onder oksels
- Elleboog binnenkant
- Bovenbenen en knieholtes
- Onderlichaam (voornamelijk bij jongeren)
Incubatietijd
Incubatietijd: als je in aanraking bent geweest met waterwratjes duurt het ongeveer 1 week tot een half jaar voordat het blijkt of je ze ook krijgt.
Waterwratjes, wanneer verdwijnen ze weer?
Dat kan behoorlijk lang duren. Soms binnen een paar maanden, soms pas na een paar jaar. Het lichaam heeft tijd nodig om antistoffen tegen het virus te maken, daarna blijven ze weg. Prik niet zelf in de waterwratten maar overleg met uw huisarts wat het beste is. Als de wrat ontstoken raakt en pijn doet, neem dan contact op met uw huisarts. Voorkom krabben aan de wratten om verspreiding te voorkomen. Plak (ontstoken) wratjes af met pleisters af om verspreiding van het virus te voorkomen. Er zijn tegenwoordig wel een aantal middeltjes te koop om de wratjes te behandelen. Ook artsen kunnen de wratten behandelen. Ze verdwijnen op den duur echter ook weer vanzelf dus als uw kind er geen last van heeft kan uw dokter ook aanraden de tijd gewoon zijn te laten doen en af te wachten, aangezien verwijderen niet pijnloos is.
Lees verder