Waterwratten zijn besmettelijk

Waterwratten zijn besmettelijk Waterwratten komen vaak voor bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen ze krijgen. Waterwratten zijn vooral bekend van het zwemmen: vaak worden ze via zwembandjes overgedragen. Waterwratten zijn besmettelijk. Hoe herken je waterwratten en hoe kan je waterwratten verwijderen?

Wat is een waterwrat?

En waterwrat lijkt op een gewone wrat maar is een met vocht gevuld blaasje. Het wordt veroorzaakt door een virus dat afkomstig is uit de familie van het pok-virus. Het gaat hier om het molluscum contagiosum virus. De infectie komt het meest voor bij kinderen of jong volwassenen. Vaak zijn kinderen in de leeftijd van vier tot zeven jaar de grootste slachtoffers van het virus. Dit komt voornamelijk doordat deze kinderen veel in aanraking komen met speelgoed en zwembandjes tijdens de zwemles.

Waterwratten zien eruit als bolvormige wratjes, glanzend, huidkleurig en doorschijnend of wit. Vaak komen de wratten in groepjes voor in de elleboogholte, knieholte, op de romp of armen of benen. Ook in het gezicht kunnen ze voorkomen. Minder vaak komen ze op handpalmen en voetzolen voor. De huid rondom de wratjes kan rood en schilferig uitzien. Soms jeukt de huid ook. En waterwrat kan ontstoken raken: de wrat wordt dik en rood en voelt pijnlijk aan.

Zijn ze besmettelijk?

Waterwratten zijn zeer besmettelijk. Niet alleen voor de patiënt zelf, maar ook voor anderen. Het is niet voor niks dat kinderen tussen de vier en zeven jaar oud het vaakst besmet raken. Het virus verspreid zich via speelgoed, kleding dat men van elkaar draagt zonder te wassen, handdoeken en zwembandjes die in zwembaden gebruikt worden. De wratten zijn besmettelijk op het moment dat ze opengaan. Het opengaan van de wratten komt meestal doordat de patiënt ze openkrabt, maar ze kunnen ook spontaan openspringen. De inhoud die vrijkomt is besmet met het virus.

Besmetting vindt plaats via speelgoed of handdoeken en via het zwembad (zwembandjes). Huid-op huidcontact zorgt ook voor besmetting. Daarnaast kan besmetting ook plaatsvinden via seksueel verkeer. Mensen die hun schaamhaar scheren, lopen bovendien meer kans op het krijgen van waterwratten. Scheren maakt de huid kwetsbaar. Ruim 94 procent van de patiënten met waterwratten rond hun geslachtsdelen, hebben geschoren of gewaxed schaamhaar.

Volwassene en kind met waterwratten

Kinderen hebben de meeste kans op waterwratten, maar ook volwassenen kunnen ze oplopen. Een volwassen persoon krijgt ze vaak door van een kind dat besmet is, maar ook via seksueel verkeer. Vooral volwassenen vinden waterwratjes vervelend wanneer ze zichtbaar zijn voor anderen. Kinderen lijken het minder erg te vinden. Wanneer waterwratten verwijderd worden, wordt dit meestal om cosmetische reden gedaan, zelden omdat de wratten klachten veroorzaken.

Ontstoken en opengekrabde waterwratjes

Waterwratten die opengekrabd zijn, zorgen voor een groot besmettingsrisico. Door het openkrabben ontstaan er wondjes waarin bacteriën makkelijk binnendringen. Wanneer dit gebeurt, ontstaat er een ontsteking. Opengekrabde waterwratten moeten daarom gedesinfecteerd worden. Kleine waterwratjes kunnen tweemaal per dag aangestipt worden met betadinezalf of een betadine-oplossing. Afdekken met een pleister voorkomt verdere verspreiding van het virus. Een groep opengekrabde of ontstoken wratten kunnen het best behandeld worden met betadinezeep of scrub. Hiermee kan de aangedane huid gewassen worden. Daarna kan de plaats afgedekt worden met een gaasje.

Alleen in ernstige gevallen worden waterwratten verwijderd. Dit kan de huisarts doen middels aanstippen met vloeibare stikstof, het uitlepelen van de wratten of door aanstippen met een tinctuur bevattende vitamine A zuur. Laat deze behandeling aan de huisarts over en ga niet zelf waterwratten verwijderen. De kans op infectie is dan groot. Belangrijk om te weten is dat waterwratten altijd vanzelf weer verdwijnen, ook zonder behandeling. Dit kan soms enige tijd duren, maar de aandoening is onschuldig.

Om besmetting te voorkomen, is het belangrijk om goed op te letten wanneer een van de gezinsleden waterwratten heeft. Deel geen washandjes en handdoeken met deze persoon. Zorg dat er geen huid op huidcontact plaatsvindt wanneer de wratten open zijn. Was de handen altijd goed bij aanraking. Maak speelgoed goed schoon wanneer er een besmet kind mee gespeeld heeft. Dek de waterwratten bij voorkeur af om verdere verspreiding te voorkomen. Kinderen die aan de wratten krabben, nemen de infectie via de vingernagels mee naar andere gebieden op het lichaam of brengen de infectie op andere kinderen over. Het goed de handen laten wassen is dan ook een aanbeveling. Een desinfecterende zeep is zeker aan te raden. Waterwratten zijn zeer besmettelijk maar gelukkig een onschuldige infectie, behalve wanneer ze ontstoken raken.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waterwratten of Mollusca contagiosa: oorzaak, behandelingWaterwratten of Mollusca contagiosa: oorzaak, behandelingPlotseling heeft je kind kleine gladde bultjes op het lichaam met een kratertje in het midden. Deze bultjes worden water…
Waterwratjes verwijderen, hoe doe je dat?Waterwratjes verwijderen, hoe doe je dat?Waterwratjes zijn een bepaald type wratten en worden veroorzaakt door een virus. De officiële naam voor waterwratten is…
Help, mijn kind heeft waterwratten!Help, mijn kind heeft waterwratten!Er zijn, helaas, nogal wat ziekten die zich openbaren door vlekjes, bultjes of wratjes. Vaak worden deze verschijnselen…
Waterwratjes: symptomen, oorzaak, behandeling & complicatiesWaterwratjes: symptomen, oorzaak, behandeling & complicatiesWaterwratjes symptomen zijn gladde vleeskleurige of witte bolvormige pukkeltjes of bultjes met de grootte van een typisc…

Opvliegers tijdens de overgangOpvliegers tijdens de overgangOpvliegers/opvliegingen oftewel vapeurs: een typische klacht tijdens de overgang. Vaak ontstaan de eerste opvliegers vla…
Turbineziekte door windmolensTurbineziekte door windmolensTurbineziekte of het windturbine syndroom (WTS) wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van windmolens. De ziekte komt he…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 04-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.