Turbineziekte door windmolens
Turbineziekte of het windturbine syndroom (WTS) wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van windmolens. De ziekte komt het meest voor bij mensen die in de directe nabijheid van windmolens wonen. Ook zouden door windmolens dieren sterven of ziek worden en zou natuur aan verandering onderhevig zijn. In hoeverre bestaat deze ziekte en waar is dit aan te herkennen?
Wat is de turbineziekte?
De turbineziekte is een redelijk moderne ziekte. Logisch ook, want de ziekte wordt door windmolens veroorzaakt. Het gaat hier om de zogenaamde windturbines waarmee elektrische energie wordt opgewekt. De energie die hieruit vrijkomt noemen we windenergie en is een vorm van groene stroom.
Windmolens voorzien vele huishoudens van stroom en besparen daarmee het gebruik van fossiele brandstoffen, maar kennen ook een aantal nadelen. Zo zijn ze vaak ontsierend voor het landschap en hinderen soms de scheepvaart wanneer windmolens geplaatst worden op zandbanken. Voor de natuur beteken windmolens ook nadelen. Vogels botsten soms wel eens tegen een windmolen op met veelal de dood tot gevolg. Ook kan een vogel door de luchtdruk uit de lucht geslagen worden. Vleermuizen vinden de dood door de drukverschillen. Het broedgebied van vogels kan verstoord worden. Daarnaast zorgen windmolens ervoor dat hoge en lagere luchtlagen met elkaar vermengd worden. Dit geeft een ander klimaat in het gebied van de windmolens, met een veranderde natuur als gevolg.
Bij mensen veroorzaken windmolens die gebruikt worden ten behoeve van energie, soms de turbineziekte. Deze ziekte komt volgens Amerikaans onderzoek voor bij mensen die in de directe nabijheid van windmolens wonen. Niet iedereen loopt het risico om de turbineziekte op te lopen, maar het risico is wel verhoogd.
Symptomen van turbineziekte
De turbineziekte zou voorkomen bij mensen die in een straal van anderhalve kilometer om een windmolenpark wonen. Klachten als duizeligheid, hoofdpijn, slapeloosheid, oorsuizen, concentratiestoornissen en hartziekten zouden veroorzaakt kunnen worden door windmolens.
Turbineziekte bestaat niet, hinder wel
Het onderzoek naar de turbineziekte is uitgevoerd onder 10 Amerikaanse gezinnen, bestaande uit 38 personen. Een groot deel van de personen had al gezondheidsklachten voordat er sprake was van een windmolen in de omgeving. Bovendien bestond het onderzoek alleen uit een interview, niet uit een gezondheidsonderzoek. De turbineziekte is hiermee dan ook niet wetenschappelijk of medisch bewezen.
Toch kunnen windmolens wel voor overlast en bepaalde klachten zorgen. Zo produceren windmolens een geluid dat als hinderlijk kan worden ervaren. In sommige gevallen kunnen hierdoor slaapproblemen ontstaan. Overdag ondervinden weinig mensen hinder van geluidsoverlast veroorzaakt door windmolens.
Andere klachten hebben vooral te maken met de zorgen die mensen zich maken over de windmolens. Vooral mensen die de windmolens zien draaien, hebben hier het meest last van. Met name de ronddraaiende wentelwieken zorgen voor onrust bij sommigen. Ongerustheid en grote zorgen kunnen gepaard gaan met hoofdpijn, een zenuwachtig gevoel of darmproblemen. Door massahysterie ondervinden plots meerdere mensen deze klachten. Opvallend is dat mensen die een financieel belang bij windmolens hebben, geen klachten hebben of hinder ondervinden van windmolens. In sommige gevallen is het voor omwonenden namelijk mogelijk een deel van 'hun' windmolen te kopen of een windmolen zelfs helemaal te kopen. De klachten lijken dus grotendeels door onwetendheid en zorgen te worden veroorzaakt, dan door de windmolens zelf.
In enkele gevallen veroorzaken windmolens hinder door de slagschaduw. Wanneer de zon erop schijnt, zijn de roterende wieken op de grond te zien. Dit kan een onrustig beeld geven. In sommige gevallen levert dit beeld stress op bij omwonenden of voorbijgangers. Heel soms kan een windmolen schade veroorzaken door een losgeslagen bout of moer, of kan een wiek losraken en weggeslingerd worden. In de winter kan er zich ijs vormen op de wieken, dat bij rotatie weggeslingerd kan worden.
Angst voor overlast
Voor omwonenden is een nieuw windmolenpark vaak beangstigend. Niet vanwege de gezondheidsklachten die men zou kunnen krijgen, maar vanwege de angst voor overlast. Over het algemeen genomen valt de overlast wel mee: wanneer het windstil is, draaien de wieken niet. Bij harde wind zal het geluid van de windruis het geluid van de windmolens overstemmen. De meeste geluidsoverlast wordt veroorzaakt bij matige wind op dagen dat er weinig omgevingsgeluid is. Vaak is dit in de nacht het geval. Slagschaduw wordt door omwonende vaak niet als hinderlijk ervaren, omdat windmolens over het algemeen ver genoeg van woningen staan. De molen kan omvallen of getroffen worden door de bliksem. Voor de veiligheid moeten de molens daarom op een afstand van vier keer de rotordiameter van bebouwing staan.