Beauty: Wratten

Wratten zijn ontsierend, ongewenst en soms zitten ze op plaatsen waar ze irriteren. Meestal laten we de wrat weghalen, ook al is dat niet altijd even simpel. Wat is nu een wrat en hoe komen we er vanaf?

Wat is een wrat?

Een wrat is een eeltachtige vergroeiing van de huid, meestal in de vorm van een knobbeltje. In de volksmond noemen we het wel eens een bloemkoolvorm. De wrat wordt veroorzaakt door een virus, dit virus komt uit de humaan papillomavirus en er zijn er vele van. Ook al verdwijnt de wrat (spontaan of met behulp van de arts of een middeltje), het virus blijft aanwezig.

Wratten komen vaak voor op plaatsen die veel gebruikt worden zoals de handen en voeten, maar er zijn ook soorten die bijvoorbeeld m.n. in de hals voorkomen.

Een wrat is niet kwaadaardig en weghalen is dus puur vanuit esthetische overwegingen.

Hoe kom je van een wrat af?

Veel wratten verdwijnen enig moment, er is niet te zeggen hoe en wanneer, maar een wrat kan plotseling weg zijn. Als dit niet gebeurt, is het raadzaam een arts in te schakelen en hij/zij zal het besmette weefsel kapot maken. We praten overigens niet over een 100% gegarandeerde methode. Daarnaast zijn er ook middeltjes bij de drogisterij te koop, ook hiervoor geldt dat ze niet gegarandeerd weggaan.

Methode

  • Een veelgebruikte methode is het bevriezen met vloeibare stikstof. Er zijn zelfs bij de huisarts speciale spreekuren voor.
  • Wegsnijden van het besmette weefsel is een andere methode.
  • Een zalf of tinctuur veelvuldig toepassing kan ook werken (salicylzuur, monochloorazijnzuur)
  • Een cytostaticum als bleomycine welke in de wrat gespoten wordt

Ander soort wratten

Een ouderdomswrat, rond, geelbruin, beetje bol en ruw, is geen wrat welke voorkomt uit de virussen zoals boven omschreven. Het gaat hier over goedaardige tumoren. Controle op de plekken is raadzaam, aangezien ze niet goed te onderscheiden zijn van een melanoom.

Genitale wratten zijn seksueel overdraagbaar en herkenbaar aan wratten op de huid rond de geslachtsorganen. Sommige van deze wratten kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. Iemand die HIV besmet is kan er een carcinoom bij de anus aan overhouden. Raadpleeg altijd de arts. Wegbranden of bevriezen zijn veel gebruikte methode om er vanaf te komen.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wratten - Wat kun je er tegen doenWratten - Wat kun je er tegen doenEen wrat is een vergroeiing van de opperhuid die hard is geworden en er uit ziet als een bobbelig knobbeltje wat doet de…
Wratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten worden door een virus veroorzaakt. Zodra het virus in aanraking komt met je huid, kun je wratten krijgen. Je loo…
Wat moet je doen tegen wratten?Wat moet je doen tegen wratten?Wratten zijn een soort pukkeltjes die vaak op de voeten voorkomen. Het is een soort eeltachtig bultje wat op de huid zit…
Verruca: wat, soorten en behandelingVerruca: wat, soorten en behandelingIedereen heeft al wel eens wratten gehad. Meestal verdwijnen ze spontaan binnen de twee jaar. Ze komen in het bijzonder…

Natuurlijk mooi met YoghurtYoghurt is een echte maskertopper. Het bevat melkzuur dat tegelijkertijd ontvettend en hydraterend werkt, dode huidcelle…
Slakkenslijm, een wondermiddel?Slakkenslijm, een wondermiddel?Er wordt sinds enige tijd veel reclame gemaakt voor crèmes op basis van slakkenslijm. Er wordt beloofd dat het werkt teg…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 29-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.