Verruca: wat, soorten en behandeling

Verruca: wat, soorten en behandeling Iedereen heeft al wel eens wratten gehad. Meestal verdwijnen ze spontaan binnen de twee jaar. Ze komen in het bijzonder voor bij kinderen. In de leeftijdscategorie tussen vijf en vijftien jaar heeft één op de tien kinderen wratten. Er bestaan vier soorten van wratten. Het vernietigen van de wratten kan op verschillende manieren.

Wratten

Een wrat wordt ook wel een verruca genoemd. Het zijn kleine letsels, meestal bruinachtig of vleeskleurig, die bestaan uit bloemkoolachtige uitstulpinkjes. Deze ontstaan op de huid doordat die huidcellen ontstoken zijn door virussen uit de familie humaan papillomavirus. Besmetting lijdt niet automatisch tot het ontstaan van wratten. Enkel wanneer het virus de huidcellen aanzet tot snelle deling ontstaan er wratten. Kinderen zijn er vaak gevoeliger aan omdat ze meestal nog geen afweerstoffen hebben tegen het virus en dat ze er ook vaker mee in contact komen via zwembaden op school of bij het sporten. Het kan tot zes maanden na de besmetting duren alvorens een wrat verschijnt. Wratten komen vooral voor op de handrug en de vingers, maar kunnen ook voorkomen op de benen, de armen en het gezicht.

Soorten

Men kan vier soorten wratten onderscheiden:
  • De gewone wratten komen vooral voor op de handen. De huid is sterk verhoornd en ze zijn meestal bruin van kleur. Ze verdwijnen meestal vanzelf binnen de twee jaar.
  • Een variant van de gewone wrat is de vlakke wrat. Deze zijn niet hobbelig en komen vooral voor bij kinderen.
  • Er bestaan twee types van voetwratten: de mozaïekwrat en de doornwrat. Een mozaïekwrat is een gebied op de voetzool van veel tegen elkaar aanliggende wratten. Waar mozaïekwratten zich oppervlakkig uitbreiden, gaan de doornwratten veel meer in de diepte groeien. Voetwratten zijn meestal veel pijnlijker dan de gewone wratten en behandeling is hier meestal wel nodig. Ze verdwijnen meestal ook niet vanzelf.
  • Genitale wratten zijn wratten die op de geslachtsorganen voorkomen. Ze worden overgebracht door seksueel contact bij onveilig vrijen of tijdens de geboorte van moeder op kind. Het kan soms heel lang duren eer de wratten zichtbaar worden. Beide partners dienen behandeld te worden om verdere besmetting tegen te gaan.

Behandeling

Iedere behandeling is erop gericht het weefsel van de wrat volledig te vernietigen. Het vernietigen kan op verschillende manieren:

Met aanstipvloeistof

Men brengt een aanstipvloeistof aan op de wrat om de huid weker te maken. Deze vloeistof heeft de bedoeling om de bovenste laag van de huid te laten afpellen. Bedoeling is om de huid dunner te maken. Met deze manier kan het lang duren voor de wratten helemaal weg zijn.

Bevriezen

De cellen worden vernietigd door de wrat in aanraking te brengen met vloeibaar stikstof. Het bevriezen van de wrat gebeurt via een speciaal toestel. Het is een goede behandeling maar het grote nadeel is dat het zeker niet pijnloos is. Men kan met deze methode niet tot het uiterste gaan omwille van de pijn en om achteraf geen belangrijke blaren of littekens te hebben.

Behandelen met bepaalde producten

De wrat zit eigenlijk in de bovenste laag van de huid, namelijk de hoornlaag. Het is de bedoeling om de eeltlaag weg te krabben. Het eelt moet je bezien als de behuizing, de voedingsbodem, van de wrat. Men brengt een bijtend product aan dat de wratten gaat verbranden tot in de diepte. Men moet heel voorzichtig te werk gaan met dit product dat het geen omringende delen van de huid gaat verbranden. Bij slecht gebruik kan men daar heel serieuze wonden van krijgen. Een paar dagen na het aanbrengen van het product zal men bruinzwarte vlekjes zien verschijnen op de behandelende plaatsen. Men mag niet meer baden of in het water zitten. Men moet wachten tot die donkere stukjes er zijn afgekomen en zo zullen ook de wratten verdwijnen.
© 2012 - 2025 Healing, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat moet je doen tegen wratten?Wat moet je doen tegen wratten?Wratten zijn een soort pukkeltjes die vaak op de voeten voorkomen. Het is een soort eeltachtig bultje wat op de huid zit…
Wratten - Wat kun je er tegen doenWratten - Wat kun je er tegen doenEen wrat is een vergroeiing van de opperhuid die hard is geworden en er uit ziet als een bobbelig knobbeltje wat doet de…
Beauty: WrattenWratten zijn ontsierend, ongewenst en soms zitten ze op plaatsen waar ze irriteren. Meestal laten we de wrat weghalen, o…
Zelf wratten verwijderen: verschillende methodesZelf wratten verwijderen: verschillende methodesWil je van een wrat af dan is het niet noodzakelijk hiervoor naar de huisarts te gaan. Er zijn ook diverse zelfzorgmidde…

Insulineresistentie stelt het hongergevoel uitInsulineresistentie stelt het hongergevoel uitEen ongezonde levensstijl kan ervoor zorgen, dat de insuline-aanmaak in het lichaam wordt verstoord. Vaak is er sprake v…
Moe, lusteloos en prikkelbaar: ben ik depressief?Moe, lusteloos en prikkelbaar: ben ik depressief?Heb je wel eens het gevoel dat je nergens meer zin in hebt? Het gevoel dat je alleen nog maar in bed wilt liggen of dat…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • www.gezondheid.be
Healing (27 artikelen)
Gepubliceerd: 11-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.