Insulineresistentie stelt het hongergevoel uit

Insulineresistentie stelt het hongergevoel uit Een ongezonde levensstijl kan ervoor zorgen, dat de insuline-aanmaak in het lichaam wordt verstoord. Vaak is er sprake van een chronische toevoer van verkeerde stoffen, waardoor de alvleesklier ontregeld raakt. Insulineresistentie kan daardoor de stofwisseling aanzienlijk verstoren en men kan overgewicht krijgen. Waarom is men minder snel hongerig bij insulineresistentie en wat kan men doen om die negatieve spiraal te doorbreken?

Insulineresistentie


Normale functie in het lichaam

Via het eten krijgen we vetten en koolhydraten binnen, waardoor het lichaam glucose aan het bloed krijgt toegediend. Indien dit snel verbrandende koolhydraten betreffen, dan kan het voorkomen dat het lichaam een grote piek aan bloedglucose te verwerken krijgt. Het lichaam kan die piek dan tijdelijk even niet aan. In reactie daarop wordt het teveel aan glucose uit het bloed gehaald, door het als energie op te slaan. Dat houdt in dat vetten en suikers worden opgeslagen. Consequentie daarvan is dat men snel weer honger krijgt, met als gevolg dat er meer wordt gegeten. Het lichaam komt daarmee in een spiraal terecht, waarbij meer ongezond voedsel wordt ingekomen en we kunnen aankomen. Deze continuïteit kan lang aanhouden, waardoor men zwaarlijvig kan worden. Indien er sprake is van insulineresistentie, dan is het als het ware genoeg geweest voor het lichaam. De alvleesklier maakt onvoldoende insuline aan, om het continue teveel aan glucose in het bloed te compenseren.

Kenmerken insulineresistentie

De conditie zorgt ervoor dat het lichaam kan versuikeren. Door de inname van snel verbrandende koolhydraten – lees ongezond voedsel – zal het bloedglucosegehalte hoog zijn, echter insuline wordt niet of in verminderde mate aangemaakt. Vaak is er reeds sprake van overgewicht of mogelijk zwaarlijvigheid en is de stofwisseling eveneens ontregeld. Kenmerk voor een ontregelde stofwisseling is dat er bij weinig voedselinname geen vermindering in gewicht valt te constateren danwel is afvallen lastig. Neemt men echter wel veel verkeerd voedsel in, dan kan men langdurig een hoog bloedglucosegehalte hebben en men minder snel hongerig wordt. Door de verminderde mate van insuline worden suikers niet meer uit het bloed gefilterd of opgeslagen, waardoor we langdurig verzadigd zijn. Mensen die bijvoorbeeld last hebben van een alcoholmisbruik kunnen eerst dik worden, waardoor de bekende bierbuik ontstaat. Escaleert die situatie in zwaar misbruik dan raakt het insuline in onbalans, waardoor men langdurig een verzadigd gevoel heeft. Dat kan betekenen dat die persoon zwaar kan vermageren door het alcoholprobleem. Alcohol kan dan slechts de enige voedingsbodem zijn, waardoor alle aanverwante klachten verergeren.

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Diabetes komt voor als variant één en twee. De eerste variant wordt veroorzaakt door chronische suikerziekte en is aan het lichaam zelf te wijten. De feitelijke oorzaak is onduidelijk, echter de patiënt dient levenslang insuline aan het lichaam toe te voegen. Diabetes variant twee wordt veroorzaakt door een ongezonde levensstijl, waardoor insuline-aanmaak in onbalans is geraakt. Je kunt zeggen de alvleesklier is ontregeld en doet zijn werk niet meer naar behoren. Dit kan worden veroorzaakt door:
  • een geschiedenis van alcoholmisbruik;
  • structureel teveel ongezond voedsel hebben ingenomen, zijnde verzadigde vetten en snel verbrandende koolhydraten;
  • alvleesklierkanker.
Dit gezegd hebbende is ook duidelijk hoe de oplossing in deze situatie kan worden gevonden.

Ziektebeelden

Er kunnen zeer veel ziekten of aandoening aan de orde komen, indien er sprake is van insuline-onbalans. Het kan betekenen dat men langdurig zwaarlijvig is tot extreem mager. Eén en ander is uiteraard afhankelijk van hoe ver de situatie is gevorderd en wat de feitelijke oorzaken zijn. Daarnaast kunnen de volgende aandoeningen zich voordoen:
  • hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten;
  • langdurig opgezette lichaamsdelen of ledematen;
  • praktisch niet kunnen afvallen door een ontregelde stofwisseling;
  • psychische problemen zoals depressiviteit;
  • verminderd zicht tot het niet meer kunnen zien.

Hoe doorbreek je de negatieve spiraal?

Het is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, echter het advies zal luiden dat men een structurele verbetering in de gezondheid moet maken. Dat wil niet zeggen dat je direct een crash dieet moet volgen, omdat dat op den duur tegenstrijdig kan werken. De volgende tips kunnen er voor zorgen dat de algehele toestand van het lichaam wordt verbeterd:
  • eet gezond: neem onverzadigde vetten en traag verbrandende koolhydraten in. Deze zorgen ervoor dat vele functies in het lichaam beter verlopen en het bloedglucosegehalte continu relatief laag is;
  • eet vaker: de maag moet bezig zijn, omdat daarmee de stofwisseling wordt verbeterd. Eet kleine gezonde hapjes gedurende de dag of eet vier of vijf keer per dag een kleine maaltijd. Snack in de vorm van zuivelproducten en voeg geregeld azijn- of citroenzuur aan de maaltijd toe;
  • beweeg iedere dag: meer beweging zorgt ervoor dat spieren worden geweekt, waarnaast suikers en vetten worden verbrand. Bijkomstigheid is dat metabolieten worden aangemaakt, zoals adrenaline, aminozuren. Het metabolisme zal daarmee verbeteren;
  • stop met roken en drinken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diabetes, bloedsuiker en insuline - Hoe zit het precies?Over diabetes hoor je veel. Iedereen weet dat het slecht voor je is en dat het iets te maken heeft met de hoeveelheid su…
Stofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydratenStofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydratenStofwisseling is iets anders dan spijsvertering. Stofwisseling is namelijk een continu proces en vindt plaats in de lich…
Spijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van voedsel gebeurt met de hulp van enzymen. Uit eiwitten worden enzymen gemaakt door het lichaam zelf. E…
Invloed van voedingsvezels en eiwitten op insulineInvloed van voedingsvezels en eiwitten op insulineIn onze voeding moeten bepaalde voedingsstoffen voorkomen, zodat het menselijk lichaam goed kan functioneren. Drie belan…

Veel voorkomende afwijkingen van het oogVeel voorkomende afwijkingen van het oogZe weerspiegelen uw gemoedstoestand en emoties, ze werken de ganse dag onvermoeibaar voort en zijn een meesterwerk van d…
Verruca: wat, soorten en behandelingVerruca: wat, soorten en behandelingIedereen heeft al wel eens wratten gehad. Meestal verdwijnen ze spontaan binnen de twee jaar. Ze komen in het bijzonder…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_resistance
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.