Waarom is beweging goed voor je?

Waarom is beweging goed voor je? Iedereen weet van nature dat beweging goed voor je is. Ondanks dat we het wel weten, handelen we er niet altijd en soms nooit naar. Maar is dat wel verstandig dat we weinig bewegen? Door meer gaan te bewegen in welke vorm dan ook nemen vele eigenschappen van het lichaam sterk toe, waardoor het lichaam veel gezonder aanvoelt. Waardoor wordt dat gevoel veroorzaakt?

Beweging is goed


Sterkere spieren voor minder vet

Beweging stimuleert de spieren en dus de spiergroei. Spieren maken normaal gebruik van direct verbrandbare suikers in het lichaam om voldoende energie te hebben. Relatief gezien neemt dus de hoeveelheid suikers in het lichaam daardoor af. Komt het lichaam, daarna tot rust dan dient het lichaam ook draaiende te blijven. Men heeft ook tijdens de slaap energie nodig. Die energie wordt dan eerder gebruikt van de opgeslagen vetten. Lopen staat dus regelrecht in verband met hoeveel vetten we feitelijk verbranden om in onze energiebehoefte te kunnen voorzien.

Lopen fungeert als bloedpomp

Iedereen denkt dat het hart ervoor zorgt dat het bloed in het lichaam rond stroomt, maar dat is maar half waar. Een belangrijke functie hebben eveneens de enkels en kuiten, omdat die bij een lopende beweging ervoor zorgen dat bloed enigszins versneld omhoog wordt gestuwd. In de aorta’s zitten daartoe klepjes welke terugstroom van het opgepompte bloed tegenhouden, zodat feitelijk door lopen en het hart bloed wordt rondgepompt. Beweegt men meer dan is er sprake van een verbeterde bloedsomloop in tegenstelling tot geen beweging. Op zich logisch maar men moet het uiteraard wel doen. Beweeg meer door bijvoorbeeld een sport op te nemen, zodat jouw lichaam beter het bloed rondpompt. Bijkomstigheid is eveneens dat het bloed minder kans heeft om bloedpropjes te vormen waardoor de kans op hart- en vaatziekten afneemt.

Verbeterde stofwisseling

Lopen zorgt ervoor dat de hoeveelheid metabolieten in het lichaam toeneemt. Dit zijn bijvoorbeeld aminozuren, glucose, adrenaline, waardoor een verbeterde conditie wordt gerealiseerd. Het regelt het verbruik van opgeslagen vetten en suikers. Begint men net met trainen dan gaat alles moeizaam met de bekende ophoping van melkzuur. Beweegt men geregeld dan is de hoeveelheid metabolieten in het lichaam sterk toegenomen, zodat de omzetting van vetten en suikers naar energie veel vlotter maar nog belangrijker veel gemakkelijker gaat. Getrainde spieren zorgen er dus voor dat de stofwisseling toeneemt.

Een goed gevoel

Het hebben van een goed gevoel na beweging zorgt ervoor dat je vaker weer een keer gaat bewegen. Voel je je goed na beweging of sporten dan ben je ook bereid om vaker mogelijk meer intensief te gaan trainen. Op die manier kun je steeds een verbeterd niveau van tevredenheid in het lichaam teweegbrengen. Zie het bewegen als een soort van verslaving, iedere keer als je meer beweegt wordt je beloond met een goed gevoel. Door telkens dat gevoel te bereiken wil je ook steeds vaker dat gevoel hebben. Zodoende kun je een positieve spiraal creëren door meer te gaan bewegen.

Beweging is goed voor gezondheid

Meer beweging op welke manier dan ook – je hoeft niet een intensieve sport op te nemen, maar je kunt ook meer gaan lopen of vaker de trap nemen – is goed voor het lichaam. Je voelt je beter na een inspanning, je valt af en de kans op verschillende levensbedreigende ziekten neemt eveneens af. Wees ook verstandig en ga eens wat vaker een ommetje maken zodat je kunt profiteren van een toenemende gezondheid van jouw lichaam.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgewicht, afvallen en je stofwisseling - Tips en tricksOvergewicht, afvallen en je stofwisseling - Tips en tricksWat is de oorzaak van overgewicht, ook wel obesitas genoemd? En hoe kom je hier het snelste van af? Lees hier allerlei n…
Overgewicht, stofwisseling, bloedsuikerspiegelOvergewicht, stofwisseling, bloedsuikerspiegelBij overgewicht spelen spelen vet, stofwisseling, beweging, hormonen, psyche, schildklier en erfelijkheid een rol. Bij o…
Kom op gezond gewicht: train je spierenKom op gezond gewicht: train je spierenHet wordt zo vaak gezegd: Wil je afvallen, dan moet je meer bewegen. Een zeer effectieve manier van bewegen die bijdraag…
Verhoog je stofwisseling en val afVerhoog je stofwisseling en val afMensen die willen afvallen maar waarbij het niet echt wil vlotten hoor je vaak zeggen dat ze nu eenmaal een trage stofwi…

Goed slapen, dat doe je zoDe mens slaapt een derde van zijn leven. Dit lijkt vrij veel, maar goede slaap is van levensbelang. Gedurende de slaap v…
Therapeutisch lachenTherapeutisch lachenLachen is gezond, zegt men. Maar werkt lachen echt heilzaam op lichaam en geest? Wat gebeurt er allemaal in ons lijf als…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Metaboliet
  • http://beterhardlopen.nl/2011/10/15/hardlopen-verandert-je-stofwisseling/
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 29-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.