Gevaren van zout eten en waarom is ontzouten van belang?

Gevaren van zout eten en waarom is ontzouten van belang? Het is een ingeburgerd fenomeen dat we vaak kant en klare maaltijden nemen, omdat we daarmee snel een warme maaltijd naar binnen kunnen werken. Dat past ook binnen de huidige maatschappij, omdat alles snel moet en zeker ook gemakkelijk. Dit geldt zonder meer voor eten. Gemak dient de mens, maar daardoor krijgen we vaak een overvloed aan natriumzout binnen. Wat voor invloed heeft teveel zout eten op ons lichaam?

Gevaren zout eten


Zout houdt vocht vast

Drink je zout water op dan zul je aanvullend dorst krijgen, omdat zout een uitdroger is. De eigenschap van het zout is als het ware dat het vocht aantrekt en de rest van de omgeving uitdroogt. Om dat relatieve vochttekort aan te vullen, dient er meer vocht aangetrokken te worden uit voedsel en drinken. Een teveel aan zout kan dus leiden tot uitdroging van het lichaam, waarnaast het ook kan leiden tot het opzwellen van bijvoorbeeld de benen.

Een toename van de bloeddruk

Een toename van zout in het lichaam zorgt er rechtstreeks voor dat de bloeddruk toeneemt. Het zorgt ervoor dat het lichaam, de spieren en bloedvaten verkrampen, waardoor het hart harder moet werken om het bloed goed te kunnen rondpompen. Vaak zal te zout eten gepaard gaan met relatief verzadigde vetten, welke eveneens tot aderverkalking leiden. Dit heeft ook tot gevolg dat de bloeddruk in het lichaam toeneemt.

Uitdroging van de nieren

Teveel is nooit goed en het zorgt ervoor dat de nieren het zwaar te verduren hebben. Het droogt namelijk de nieren uit, waardoor deze feitelijk minder effectief werken. De nieren zitten deels genesteld in de onderrugspieren, welke eveneens onder invloed komen van de verkrampingen. De spieren trekken dus hard aan het weefsel in de omgeving, zoals spieren, ruggenwervel en organen. Een gespannen onderrug kan tot rugpijnen leiden, maar ook een tintelend rechter bovenbeen. Het zorgt er dus voor dat men gespannen kan zijn, zowel fysiek en geestelijk met als gevolg dat er depressiviteit kan ontstaan. Uiteraard heeft dat weer tot gevolg dat minder gezond voedsel wordt genuttigd waarmee men in een negatieve spiraal is aanbeland.

Welk voedsel moet je mijden?

Ingeblikt voedsel met kant en klaar maaltijden hebben relatief een hoge zoutgehaltes, omdat dit deels de voedingsmiddelen in goede staat moet houden. Maaltijden zoals voor de magnetron, de reeds klare pizza voor de oven of de rookworst voor bij de boerenkool hebben allemaal hoge zoutgehalten. Vaak is het zo dat er bij eten aanvullend zout op wordt gedaan om de smaak beter te maken. Dat houdt eigenlijk in dat we deels verslaafd zijn aan zout eten en dat we ongezouten eten maar niets vinden. Maar is dat wel zo goed om slechts zout eten in te nemen? Vermijd reeds geprepareerde maaltijden, omdat deze veel te zout zijn en daarmee wij een te hoge dosis binnenkrijgen met alle fysieke gevolgen van dien.

Wat moet je wel als eten innemen?

Op zich is het logisch om te zeggen dat je zout eten moet vermijden en dus geen voor gezouten eten neemt. Maar dat is voor velen eerder gezegd dan gedaan. We houden van een lekkere pittige hap. Het zout dat wordt toegevoegd is altijd industrieel gemaakt en dat is op meerdere vlakken schadelijk voor het lichaam. Het is gemaakt van natriumzout en hebben een slechte invloed op het lichaam. Bijvoorbeeld kaliumzout in combinatie met magnesium vormen een goede basis voor het vervangen van natriumzouten juist omdat deze:
  • veel minder bloeddruk verhogend werken;
  • hetzelfde smaken;
  • de kans op hart- en vaatziekten grondig doen dalen.
Daartoe is reeds in Finland jarenlang positief resultaat bereikt, terwijl in ons land alles met natriumzout wordt aangemaakt. Verander door minder natriumzout in te nemen en een deel te vervangen met kaliumzout. Let wel geheel natriumzout onthouden is ook niet goed, het gaat in deze om de beperking van dit zout en een deel te vervangen voor gunstig werkend zout.

Waarom is zelf koken verstandig?

Het is van belang dat je weet wat je inneemt. Koop je zelf losse volwaardige ingrediënten dan weet je precies wat je lichaam binnenkrijgt. Zelf koken is gunstig omdat:
  • je enerzijds exact weet wat je kookt en dus ook gezonde ingrediënten kunt nemen;
  • je anderzijds niet wordt verrast door een teveel aan zouten, maar ook een teveel aan andere toegevoegde emulgator en houdbaarheidsstoffen.
Door zelf te koken vermijd je direct al die toevoegingen welke niet goed zijn voor het lichaam. Zodoende kun je met gezonde smaakmakers en gezonde ingrediënten een heerlijke maaltijd op tafel zetten, waardoor je een gezonde hoeveelheid binnenkrijgt.

Ontzouten en ontvochten

Hoe kun je in een keer ontzouten en ontvochten? Dan is het noodzaak om een natuurproduct in te nemen. Uiteraard neem je beperkt zout in en drink je voldoende water en aanvullend brandnetelthee. De thee heeft een vochtuitdrijvend effect, waarnaast het eveneens ongewenstheden zoals gifstoffen enzovoorts afvoert. Ook meer bewegen zorgt ervoor dat de doorbloeding verbetert en de afvoercapaciteit toeneemt. Door de afname van natrium in het lichaam neemt de kans op hart- en vaatziekten af, waarnaast de bloeddruk afneemt. Ook spierpijnen in de onderrug door verkrampte nieren nemen af. Het teveel aan zout, vocht en melkzuur wordt afgevoerd via de natuurlijke weg, zodat het lichaam met brandnetelthee goed kan herstellen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doet kalium en natrium met ons lichaamWat doet kalium en natrium met ons lichaamDat ons lichaam vocht kalium en natrium nodig heeft weten we allemaal, maar wat doet het nu precies voor ons lichaam en…
Zout in de voeding: hoe slecht is het eigenlijk?Zout in de voeding: hoe slecht is het eigenlijk?Mensen hebben vaak niet in de gaten hoeveel zout ze dagelijks binnenkrijgen. Er wordt gedacht aan keukenzout uit een pot…
Vrouw en voeding: mineralen macronutriëntenVrouw en voeding: mineralen macronutriëntenEvenwichtige en gezonde voeding voor een vrouw bestaat uit voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen, minerale…
Hoe (on)gezond is zoutZout. Bij het grote publiek vooral bekend als smaakversterker in de keuken. Lekker bij een stukje vlees of over de friet…

Het brandneteldieet voor goede gezondheidHet brandneteldieet voor goede gezondheidNormaal wordt brandnetel geassocieerd met de vervelende steek als je de plant per ongeluk aanraakt. Dat is het afweersys…
Zwarte zalf: wondermiddel tegen huidkanker?Zwarte zalf: wondermiddel tegen huidkanker?Jaarlijks krijgen zo'n 200.000 mensen in Nederland de diagnose huidkanker en niet iedereen neemt genoegen met de regulie…
Bronnen en referenties
  • http://gezondvoed.wordpress.com/2011/01/05/pansalt-gezonde-zoutvervanging/
Reactie

Wim van den Heuvel, 24-11-2017
Hallo,
Volgens het artikel over zout, houdt zout vocht vast. Maar ik heb ook eens gelezen
dat dit nooit 'wetenschappelijk' bewezen is, met andere woorden een 'broodje aap verhaal'? Verder heb je veel soorten zout, bijvoorbeeld; Keltisch zeezout. Maar ook Hyimalayzout enz. Hierover lees ik helemaal niets?
Graag zou ik een reactie hierover willen ontvangen, hartelijk bedankt!
Groetjes. Reactie infoteur, 28-11-2017
Teveel zout is nooit goed. In dit geval gaat het specifiek over natrium oftewel het keukenzout. Het heeft net als suiker op verschillende manier een ongunstige werking op het lichaam. Maar je kunt ook niet zonder natrium zout. Er moet een gunstige balans aanwezig zijn, bijvoorbeeld gemengd kalium met natrium zout. Dat men vocht vasthoudt heeft wel met zout te maken, maar kan ook door aanverwante redenen worden versterkt. Denk aan een ontregelde hormoonhuishouding, of de invloed van het weer.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.