Gevaren van zout eten en waarom is ontzouten van belang?

Gevaren zout eten
- Zout houdt vocht vast
- Een toename van de bloeddruk
- Uitdroging van de nieren
- Welk voedsel moet je mijden?
- Wat moet je wel als eten innemen?
- Waarom is zelf koken verstandig?
- Ontzouten en ontvochten
Zout houdt vocht vast
Drink je zout water op dan zul je aanvullend dorst krijgen, omdat zout een uitdroger is. De eigenschap van het zout is als het ware dat het vocht aantrekt en de rest van de omgeving uitdroogt. Om dat relatieve vochttekort aan te vullen, dient er meer vocht aangetrokken te worden uit voedsel en drinken. Een teveel aan zout kan dus leiden tot uitdroging van het lichaam, waarnaast het ook kan leiden tot het opzwellen van bijvoorbeeld de benen.Een toename van de bloeddruk
Een toename van zout in het lichaam zorgt er rechtstreeks voor dat de bloeddruk toeneemt. Het zorgt ervoor dat het lichaam, de spieren en bloedvaten verkrampen, waardoor het hart harder moet werken om het bloed goed te kunnen rondpompen. Vaak zal te zout eten gepaard gaan met relatief verzadigde vetten, welke eveneens tot aderverkalking leiden. Dit heeft ook tot gevolg dat de bloeddruk in het lichaam toeneemt.Uitdroging van de nieren
Teveel is nooit goed en het zorgt ervoor dat de nieren het zwaar te verduren hebben. Het droogt namelijk de nieren uit, waardoor deze feitelijk minder effectief werken. De nieren zitten deels genesteld in de onderrugspieren, welke eveneens onder invloed komen van de verkrampingen. De spieren trekken dus hard aan het weefsel in de omgeving, zoals spieren, ruggenwervel en organen. Een gespannen onderrug kan tot rugpijnen leiden, maar ook een tintelend rechter bovenbeen. Het zorgt er dus voor dat men gespannen kan zijn, zowel fysiek en geestelijk met als gevolg dat er depressiviteit kan ontstaan. Uiteraard heeft dat weer tot gevolg dat minder gezond voedsel wordt genuttigd waarmee men in een negatieve spiraal is aanbeland.Welk voedsel moet je mijden?
Ingeblikt voedsel met kant en klaar maaltijden hebben relatief een hoge zoutgehaltes, omdat dit deels de voedingsmiddelen in goede staat moet houden. Maaltijden zoals voor de magnetron, de reeds klare pizza voor de oven of de rookworst voor bij de boerenkool hebben allemaal hoge zoutgehalten. Vaak is het zo dat er bij eten aanvullend zout op wordt gedaan om de smaak beter te maken. Dat houdt eigenlijk in dat we deels verslaafd zijn aan zout eten en dat we ongezouten eten maar niets vinden. Maar is dat wel zo goed om slechts zout eten in te nemen? Vermijd reeds geprepareerde maaltijden, omdat deze veel te zout zijn en daarmee wij een te hoge dosis binnenkrijgen met alle fysieke gevolgen van dien.Wat moet je wel als eten innemen?
Op zich is het logisch om te zeggen dat je zout eten moet vermijden en dus geen voor gezouten eten neemt. Maar dat is voor velen eerder gezegd dan gedaan. We houden van een lekkere pittige hap. Het zout dat wordt toegevoegd is altijd industrieel gemaakt en dat is op meerdere vlakken schadelijk voor het lichaam. Het is gemaakt van natriumzout en hebben een slechte invloed op het lichaam. Bijvoorbeeld kaliumzout in combinatie met magnesium vormen een goede basis voor het vervangen van natriumzouten juist omdat deze:- veel minder bloeddruk verhogend werken;
- hetzelfde smaken;
- de kans op hart- en vaatziekten grondig doen dalen.
Daartoe is reeds in Finland jarenlang positief resultaat bereikt, terwijl in ons land alles met natriumzout wordt aangemaakt. Verander door minder natriumzout in te nemen en een deel te vervangen met kaliumzout. Let wel geheel natriumzout onthouden is ook niet goed, het gaat in deze om de beperking van dit zout en een deel te vervangen voor gunstig werkend zout.
Waarom is zelf koken verstandig?
Het is van belang dat je weet wat je inneemt. Koop je zelf losse volwaardige ingrediënten dan weet je precies wat je lichaam binnenkrijgt. Zelf koken is gunstig omdat:- je enerzijds exact weet wat je kookt en dus ook gezonde ingrediënten kunt nemen;
- je anderzijds niet wordt verrast door een teveel aan zouten, maar ook een teveel aan andere toegevoegde emulgator en houdbaarheidsstoffen.
Door zelf te koken vermijd je direct al die toevoegingen welke niet goed zijn voor het lichaam. Zodoende kun je met gezonde smaakmakers en gezonde ingrediënten een heerlijke maaltijd op tafel zetten, waardoor je een gezonde hoeveelheid binnenkrijgt.