Hoe helpt het magnesiumdieet bij ziekten en aandoeningen?

Hoe helpt het magnesiumdieet bij ziekten en aandoeningen? In het lichaam worden belangrijke processen aangestuurd door mineralen, zoals magnesium, calcium, zink en ijzer. Deze mineralen zijn dus onmisbaar voor de algehele gezondheid van het lichaam. Vele mineralen helpen namelijk de vitaminen in het lichaam om het gezonde werk uit te voeren. Magnesium verzorgt daarbij dat enkele honderden enzymen aan het werk gaan, waardoor de nodige lichaamsprocessen worden uitgevoerd. Het is dus van belang dat ieder persoon voor een gezond lichaam afdoende magnesium inneemt, echter dat blijkt geregeld onvoldoende te zijn. Welke lichaamsprocessen stimuleert het magnesiumdieet en welke voeding moet u innemen om voldoende magnesium in het lichaam te hebben?

Magnesiumdieet


Wat verzorgt het zoal in het lichaam?

Mineralen zijn nodig om vele lichaamsprocessen en -functies aan te sturen. Magnesium zorgt ervoor dat:
  • er energie uit voedsel kan worden gehaald, zodat het lichaam alle processen op een dag zo goed mogelijk kan uitvoeren;
  • het geheugen wordt verbeterd en het vermogen om te concentreren wordt versterkt;
  • spieren, bloedvaten en zenuwen een ontspannen gevoel krijgen;
  • neurotransmitters worden gestimuleerd om signalen beter door te sturen naar de hersenen;
  • er afdoende weerstand wordt geboden tegen de invloed van stress en spanningen;
  • er wordt geholpen met het versterken van tanden, botten en het skelet;
  • de sterkte van de hartspieren toenemen en de gezondheid van bloedvaten verbetert.

Welke voedingsbronnen zijn geschikt?

Het is bekend dat magnesium in ons voedsel terecht komt door de opname uit de bodem in gewassen, groenten en fruit. Met de jaren dat we al voedingsstoffen aan de bodem onttrekken neemt de hoeveelheid magnesium in de bodem af en dus ook in ons eten. Vergeleken met vroegere tijden is de hoeveelheid magnesium in het voedsel gemiddeld met twintig procent afgenomen. Het wordt dan ook steeds lastiger om als mens de nodige hoeveelheid magnesium binnen te krijgen. De volgende voeding bezit relatief nog veel magnesium:
  • alle groene groenten zoals sla, boerenkool, spinazie (bevatten ook veel ijzerdeeltjes);
  • volkoren granen en producten gemaakt van soja bonen;
  • noten en cacao (hazelnoot chocola is dus uitermate geschikt);
  • bier;
  • schaaldieren.

Al met al is het lastig om voldoende magnesium in te nemen. Het aanvullend innemen van vitaminen en mineralen tabletten lijkt dan ook een geschikte methode om het lichaam van magnesium te voorzien. Zo kunnen alle lichaamsfuncties optimaal op een gezonde manier verlopen.

Het magnesiumdieet bij ziekten en aandoeningen

Het is voor iedereen goed om aanvullend magnesium in te nemen, omdat magnesium dermate veel lichaamsprocessen en –functies ondersteunt. Het is echter ook aan te bevelen om bij een reeks van ziekten en aandoeningen juist aanvullend een magnesiumdieet te volgen of supplementen daartoe in te nemen. Denk bijvoorbeeld aan:

Hart- en vaatziekten

Trombose, hartinfarct of beroerte zijn veel voorkomende overlijdensoorzaken. De bloedsomloop zal in combinatie met medicatie verbeteren, waarnaast de eigenschappen van de vaatwand worden verbeterd;

Multiple Sclerose en spierziekten.
Dit is een toenemende verslechtering van lichaamsprocessen in het lichaam. Juist magnesium stimuleert de processen en kan een positieve werking hebben. Bij spierziekten zorgt het mineraal calcium ervoor dat spieren samentrekken en verkrampen, waarnaast magnesium de spieren ontspant;

Vergeetachtigheid en overspannenheid

dementie en alzheimer: Het mineraal zorgt voor een verbeterd geheugen en een toenemende concentratie. Bij overspannenheid en gestrestheid kunnen verminderen door het mineraal in te nemen;

Verminderde stofwisseling waardoor men aankomt

Het mineraal maakt energie vrij uit voedsel, zodat u genoeg energie hebt voor dag en nacht. Een tekort aan magnesium zorgt ervoor dat minder voedsel wordt verbrand en dus wordt energie in het lichaam opgeslagen in de vorm van vetten.

Let wel dat voorgaand magnesiumdieet is gebaseerd op inzichten. Het is echter nog niet aangetoond dat het effectief de toestand van de ziekte of aandoening zal verbeteren. Het zal alleen maar de nodige lichaamsprocessen verbeteren, waardoor mogelijk een verbetering van de zieke tot stand komt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfood uit eigen tuin: spinazieSuperfood is bijzonder voedsel. Het bevat namelijk naast veel vitaminen ook bovengemiddeld veel mineralen, aminozuren en…
Ga voor gezond eten: SpinazieGa voor gezond eten: SpinazieAllemaal kennen we Popeye nog wel die ontzettend sterk werd door het eten van veel spinazie, maar is spinazie nou werkel…
Tips om bloedarmoede aan te pakkenTips om bloedarmoede aan te pakkenAnemie oftewel bloedarmoede houdt in dat er te weinig rode bloedcellen of te weinig goedwerkende bloedcellen aanwezig zi…
Top 8 beste supplementen voor vrouwen, in een notendopTop 8 beste supplementen voor vrouwen, in een notendopSoms heb je als vrouw iets extra's nodig om het immuunsysteem en energieniveau een boost te geven. Ook helpt de voedings…

Tips om goed te slapen door voeding en regelmaatTips om goed te slapen door voeding en regelmaatWe willen allemaal goed slapen, echter soms wil het gewoon een tijd niet. Waar ligt dat aan? Heb je er weleens over nage…
Informatie over brillenVeel mensen moeten tegenwoordig een bril aanschaffen. Ze weten niet precies welke bril het mooiste bij hun gezicht zou p…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/artikelen/2792/heb-ik-een-magnesiumtekort
  • http://www.zechsal.eu/magnesium-en-gezondheid/magnesium-in-voeding
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 10-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.