Drink gemberthee tegen menstruatiepijn!

Drink gemberthee tegen menstruatiepijn! Iedere maand heeft de vrouw er last van. De menstruatie komt op gang, waarbij het lichaam het baarmoederslijmvlies uitscheidt in de vorm van bloedingen. Deze bloedingen kunnen gepaard gaan met heftige steken en verkrampingen. Dit kan veel menstruatiepijn betekenen en een algeheel ongemakkelijk gevoel. Hoe kun je er zelf voor zorgen dat de heftigheid van die pijn wordt verminderd door gemberthee te drinken?

Gemberthee bij menstruatiepijn


Hoe wordt het veroorzaakt?

Zodra de periode is afgelopen vermindert het lichaam de productie van progesteron aanzienlijk. Dit hormoon zorgt tijdens de periode ervoor dat het baarmoederslijmvlies in stand wordt gehouden. Zodra dit in gang wordt gezet door het lichaam, zal de baarmoeder zich ontdoen van het baarmoederslijmvlies. Dit wordt veroorzaakt door heftige samentrekking van de baarmoederspieren. Het baarmoederslijmvlies heeft een beperkte houdbaarheid en dient dus te worden uitgestoten. Indien er geen positieve innesteling is geweest van een bevruchte eicel dan zal de vrouw gaan menstrueren, zodat de baarmoeder voor een nieuwe periode met een nieuwe baarmoederslijmvlies wordt voorbereid. Bij het samentrekken van de spieren kunnen heftige symptomen voordoen.

Wat zijn de symptomen?

Is de productie van progesteron verminderd dan gaat de vrouw menstrueren. Bij veel vrouwen gaat dit zonder problemen. Er bestaat echter een vrij groot deel van de vrouwen, waarbij het menstrueren tezamen gaat met het hebben van verkrampingen en steken. Deze pijnen kunnen vrij ernstig zijn, waardoor de vrouw compleet uitgeschakeld kan zijn als er een serie pijnsteken aan de orde is. De pijn kan daarbij vanuit de buikholte eveneens naar de benen en rug trekken, vanwege de sterke toename van melkzuur. Aanvullend kan men de volgende klachten hebben:
  • een opgezette buik en opgeblazenheid;
  • misselijkheid en duizeligheid;
  • emotionele aanvallen en pijnlijke borsten.

Bloedarmoede bij menstruatie

Een veel voorkomend verschijnsel is dat vrouwen met bloedarmoede aanzienlijke pijnen kunnen hebben tijdens de menstruatie. Het lijkt erop dat het hebben van meer bloed een versoepelde werking op de spieren heeft, waardoor het minder pijn doet. Vrouwen met lage bloeddruk of bloedarmoede hebben dan veelal meer en vaker pijn dan vrouwen zonder bloedarmoede.

Behandeling van bloedarmoede

Om bloedarmoede te behandelen worden medicijnen toegepast in combinatie met een aangepast dieet. Veelal zal foliumzuur worden ingenomen, omdat het de aanmaakt van rode bloedlichaampjes stimuleert. Daar kun je ook zelf iets aan doen door het volgende te eten:
  • groene bladgroente zoals sla, spinazie, boerenkool;
  • spuitjes, broccoli, asperges, fruit;
  • varkenslever en niertjes.

Groene groenten en specifiek lever is uitermate geschikt, omdat het vol zit met ijzer en magnesium bestanddelen. Deze mineralen liggen ook ten grondslag liggen aan de vorming van rode bloedlichaampjes.

Verminder menstruatiepijn met gemberthee!

Je kunt wel paracetamol gebruiken echter in veel gevallen werkt een simpel aspirientje niet tegen de ernstige pijnen tijdens het menstrueren. Wat kun je dan wel doen? Normaal voel je aankomen wanneer je gaat menstrueren. Voordat de feitelijke menstruatie op gang komt, wordt de buik dikker en kan de vagina een witte afscheiding geven. Ga op dat moment reeds beginnen met het drinken van gemberthee. Waarom gember? Van gember wordt het lichaam iets warm omdat het bloed harder gaat stromen. Dit wordt veroorzaakt doordat gember een natuurlijke bloedverdunner is. Heeft men dunner bloed dan kan de hoeveelheid bloed gebruikt bij de menstruatie ook toenemen. Daarnaast is gebleken dat gemberthee tot op vijfentwintig procent van de pijn wegneemt. De combinatie van meer bloed en pijnreductie zorgt ervoor dat de menstruatie minder heftig gaat verlopen en dat de steken minder intens zijn. Drink drie maal per dag een flinke mok gemberthee zodat de menstruatiepijn minder wordt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meer over menstruatiepijnVooral tienermeisjes hebben er veel last van, maar ook veel volwassen vrouwen krijgen er één keer in de maand mee te mak…
Pijnlijke borsten  Wat kan de oorzaak zijn?Pijnlijke borsten Wat kan de oorzaak zijn?Pijnlijke borsten is een klacht die veel voorkomt bij vrouwen. Men noemt het vaak ook gevoelige borsten. De pijn concent…
Menstruatiepijn op een natuurlijke manier verzachtenMenstruatiepijn op een natuurlijke manier verzachtenNaar schatting heeft ongeveer de helft van de vrouwen last van menstruatiepijn, de pijn kan mild tot zeer hevig zijn, so…
Menstruatiepijn - Dysmenorroe: oorzaken en behandelingMenstruatiepijn - Dysmenorroe: oorzaken en behandelingOngeveer de helft van de vrouwen heeft last van pijn in de onderbuik vlak voor of tijdens de eerste dagen van de menstru…

De samenstelling van bloed: waaruit bestaat bloed?De samenstelling van bloed: waaruit bestaat bloed?De sappen van het leven oftewel je bloed is essentieel voor de functionering van het lichaam. Het zorgt ervoor dat organ…
Tips om trombosebeen te behandelenTips om trombosebeen te behandelenHet hebben van een trombosebeen kan zeer vervelend zijn. Het loopt moeilijk, je been is opgezet en als je s nachts in b…
Bronnen en referenties
  • http://www.preventievegezondheidszorg.com/gember1.php
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gember
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Foliumzuur#Folaat_in_de_voeding
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 09-05-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.